• چهارشنبه / ۳ خرداد ۱۳۹۶ / ۱۴:۰۰
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 96030301991
  • منبع : نمایندگی اردبیل

معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل:

عدم آگاهی از مهارتهای زندگی مهمترین علل بروز خشونتهای خانوادگیست

عدم آگاهی از مهارتهای زندگی مهمترین علل بروز خشونتهای خانوادگیست

ایسنا/اردبیل معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل گفت: عدم آگاهی از مهارتهای زندگی مهمترین علل بروز نزاع و خشونت علیه زنان در خانواده‌ها است.

خسرو امیدوار، معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل در گفت‌وگو با ایسنا، نزاع و خشونت در خانواده، به ویژه خشونت علیه زنان را مسئله جهانی عنوان کرد و گفت: بازتاب آزار زنان در جامعۀ بین المللی نیز وسیع بوده است بطوریکه در چهارمین کنفرانس حقوق بشر در وین خشونت علیه زنان، یکی از سوژههای دارای اولویت برای بررسی در کنفرانس تشخیص داده شد و این نکتۀ مهم مورد تأکید قرار گرفت که خشونت جسم و روان زنان را تهدید می‌کند زیرا مردان در اعمال خشونت نقش اصلی را دارند.

وی ادامه داد: شرکت کنندگان در چهارمین کنفرانس حقوق بشر تأکید کردند که قضات، دفاتر پلیس، دفاتر وکالت، کانون‌های حمایت از خانواده، معلمان و به طور کلی همه مردم جامعه باید موضوع «همسرآزاری» را مورد توجه قرار دهند.

امیدوار با اشاره  به توصیف خشونت در خانواده پرداخت اضافه کرد: از آنجا که خانواده به منزلۀ پناهگاهی مقدس برای آسایش خاطر و هماهنگی امورات زندگی و تربیت صحیح فرزندان است، نزاع و خشونت خانوادگی حقیقتاً با آن همخوانی ندارد و از نظر لغوی نیز چنین مفهومی از خانواده تعریفی ناهمگون است.

وی ادامه داد: خشونت تصویر آرام خانه و نیز امنیتی را که حاصل خویشاوندی است، در هم می شکند. با این حال، براساس شواهد موجود، سرشت دسیسه آمیز خشونت خانوادگی در سراسر جهان و در میان ملتها و فرهنگها به اثبات رسیده است بطوریکه خشونت خانوادگی پدیده‌ای جهانی شناخته شده است.

معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل خشونت خانوادگی را، خشونتی عنوان کرد که در محیطهای خصوصی به وقوع می پیوندد، ادامه داد: خشونت و اختلافات خانوادگی عموماً میان افرادی رخ می‌دهد که به سبب صمیمیت، ارتباط خونی یا قانونی به یکدیگر پیوند خورده اند. صرف نظر از بی طرفی ظاهری این واژه، خشونت خانوادگی، تقریباً همواره، جرم وابسته به « جنسیت خاص » محسوب می گردد که مردان به زنان روا می‌دارند.

امیدوار یکی از خشونتهای شایع در خانواده‌ها را  خشونت علیه زنان  عنوان کرد و گفت:  خشنونت در خانواده، پدیده‌ای کهن و مسئله جهانی است اما وخامت امر به اندازه ای است که ایجاب می‌کند کشورهای مختلف، متناسب با ویژگی‌های خود، ریشه‌های آن را بشناسند و با بسیج تمام امکانات به کنترل و مهارت آن قیام کنند. به سخن دیگر، تعدیل خشونت علیه زنان کار پیگیر و خاص می‌طلبد و چنانچه از زوایای گوناگون به بحث و بررسی گذاشته شود، خشونت زدایی در زندگی خانگی زنان جهان میسر می‌شود. البته در هر تدبیر یا راهکار اتخاذ شده برای مبارزه با اعمال خشونت علیه زنان، باید عناصر مشترکی گنجانده شود اما این الگو حتماً باید با زمینه‌های فرهنگی- اجتماعی مختلف کشورهای گوناگون منطبق شود.
 
وی با اعلام اینکه در ایران تا چند سال پیش، خشونت خانوادگی، به منزله پدیده‌ای اجتماعی مد نظر نبوده است اظهارداشت: هر چند برخی از موارد حاد، خشنونت خانوادگی، در مطبوعات انعکاس می‌یافت، اما معمولاً، خشونت در حکم رفتار ناهنجار فردی در نظر گرفته می‌شد و اگر هم در زمینه آن بحث می‌شد، برای روشن کردن علل فردی رفتار خشن بود. چند سالی است که این پدیده مورد توجه سازمانها و محافل علمی قرار گرفته، به طوری که شاهد برگزاری سمینارها، سخنرانیها و حتی تشکیل گردهمایی‌هایی با هدف بررسی و مقابله با خشونت خانوادگی در سطح کشور هستیم.

معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل، تصریح کرد: در جریان زندگی روزمره، زنان با انواع گوناگونی از خشونتها روبرو هستند و این خشونتها به  وضعیت روحی مردانی بستگی دارد که با آنها زندگی می‌کنند. چراکه بیشتر مردان خشونت را به صورت اتفاقی در خیابان و در برخوردهائی که با افراد غریبه پیش می‌آید، تجربه کرده‌اند. این نوع خشونتها نتیجه رفتاری است که مردان از طریق آن در پی اثبات مردانگی خویش هستند. اگرچه بسیاری از مردان نیز هستند که از انجام رفتارهای خشن خودداری می‌کنند. از طرف دیگر زنان طعمه خشونت افرادی هستند که آنها را به خوبی می‌شناسند.

خشونت خانوادگی مشکلات فردی و اجتماعی را به دنبال دارد

امیدوار به تحقیقات انجام شد در خصوص نزاعهای اجتماعی و خانوادگی اشاره کرد و گفت:  محققان در بررسی‌های متعدد خود، به نمونه‌های مشخص مشکلات فردی و اجتماعی ناشی از خشونت خانوادگی اشاره دارند. به اعتقاد آنها یکی از مهمترین مشکلات خانواده‌ها در جامعه امروزی، تحت آزار قرار گرفتن اعضای خانواده است. آزاری که در شکل حاد خود، به بستری شدن آنان در بیمارستان می‌انجامد. اما قربانیان خشونت، در روابط اجتماعی خود نیز مشکلاتی پیدا می‌کنند. این افراد، معمولاً عزت نفس خود را از دست داده و در محیط‌های کاری، کارایی پایینی دارند و رفتارهای پرخاشگرایانه یا حالات افسردگی در آنان مشاهده می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر تاثیر خشونت‌ها بر فرد خشونت دیده، کودکان آنها به عنوان کسانی که شاهد خشونت‌های خانگی بوده‌اند و از فضای ناامن خانه و صحنه های خشونت آمیز تاثیر پذیرفته و دچار مشکلات روحی و رفتاری می‌شوند. همچنین احتمال اینکه این کودکان در آینده تبدیل به افراد آزارگر و خشن شوند بالاتر از سایر کودکان است.

معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل، بر مقاومت زنان خشونت دیده در محیط خشونت زا به دلایل مختلف اشاره کرد و افزود: به دلایل مختلف از جمله عشق، اعتقاد به اینکه فرد آزار دهنده قول داده تغییر کند، ترس از دست دادن بچه‌ها یا دارائیها، مشکلات مالی، تاثیرپذیری از سخنان منفی و تحقیرآمیز آزارگر( و اعتقاد به اینکه آنچه او می گوید صحیح است)، باورهای عرفی( مانند: با لباس سفید به خانه شوهر رفتن با کفن سفید بیرون آمدن)، نداشتن حامی در بین دوستان و بستگان، ترس از تهدید یا آزار رسیدن به سایر اعضای خانواده از سوی فرد آزارگر و یا نداشتن مکانی امن جهت پناه بردن و ... برخی از زنان خشونت دیده در محیطی که برایشان خشونت زاست باقی می‌مانند.

امیدوار ادامه داد: در برخی موارد با وجود همه این نگرانیها همچنان تعدادی از زنان در معرض خشونت یا خشونت دیده، فضای خانه یا سایر محیط‌هائی که در آن مورد آزار قرار می‌گیرند را ترک کرده و به جستجوی کمک بر می‌آیند. که تاسیس مراکز اسکان موقت با هدف پاسخگوئی به این نیاز اجتماعی جهت ارائه خدمات تخصصی به زنان خشونت دیده و فرزندانشان که شاهد خشونت‌های خانگی بوده‌اند امری ضروری است.

وی به میزان خشونت علیه زنان و مردان در استان اشاره کرد و گفت: در مراجعان مراکز اورژانس اجتماعی بهزیستی استان اردبیل زنان و دختران  بیشتر در معرض خشونت‌های خانگی قرار گرفته‌اند. و این خشونت بیشتر از طرف همسر، پدر و برادر بوده است همچنین طبق بررسیهای انجام شده بر روی مراجعین این مرکز بیشتر خشونتها در منزل و محیط خصوصی بوده است.

معاون اجتماعی بهزیستی استان اردبیل ، مهمترین علل خشونت در خانواده را عدم اگاهی از مهارت های زندگی، فقرفرهنگی، عدم تناسب اجتماعی، فقر مالی، دخالت اطرافیان و اختلالات روانی عنوان کرد و اظهار داشت: عدم آگاهی از نحوه برخورد با همدیگر و عدم شناخت از نیازهای یکدیگر در خانواده باعث بروز خشونت در این محیط می‌شود.
 
امیدوار تأکید کرد: بیسوادی و تحصیلات پایین و عدم آگاهی در مورد خواسته‌های جامعه امروز و نیازهای فرزندان که با خواسته‌های والدین در تناقض است موجب خشونت در خانواده می‌شود.

وی عدم تناسب اجتماعی را از دلایل دیگر بروز نزاع و خشونت در خانواده‌ها دانست و افزود: وقتی زوجین اختلاف طبقاتی داشته باشند اکثرا باعث بروز خشونت در خانواده می‌شود از طرف دیگر عدم تامین امکانات اولیه زندگی، دخالت اطرافیان، زندگی سنتی به خصوص دخالت مادر شوهر و وجود بیماری روانی در بین اعضاء خانواده زمینه بروز نزاع و خشونت در خانواده را فراهم می‌کند.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha