• دوشنبه / ۳ مهر ۱۳۹۶ / ۰۹:۲۵
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 96070301500
  • منبع : نمایندگی لرستان

دانشیار مهندسی منابع آب دانشگاه لرستان:

مرگ سفره‌های زیر زمینی لرستان نتیجه خشکسالی مدیریتی است

مرگ سفره‌های زیر زمینی لرستان نتیجه خشکسالی مدیریتی است

ایسنا/لرستان دانشیار مهندسی منابع آب دانشگاه لرستان گفت: مرگ سفره‌های زیر زمینی لرستان نتیجه خشکسالی مدیریتی است.

دکتر علی حقی‌زاده در گفت‎وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه در سال‌های اخیر به دلیل نوسانات خشکسالی، افزایش جمعیت و افزایش ایستگاه‌های مجاز و غیر مجاز پمپاژ آب از چاه‌های عمیق و نیمه عمیق موجب افت سطح آب زیرزمینی شده است، اظهار کرد: لرستان نیز مانند بسیاری از استان‌های  مرکزی و شرقی کشور در بحران آب فرو رفته است و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی علاوه بر افت شدید سطح سفره‌های زیرزمینی و فرونشت  دشت‌ها، موجب شور شدن ذخائر آبی و آلودگی‌های زیست محیطی می‌شود. 

 
وی ادامه داد: پدیده فرونشست به عنوان یکی دیگر از پیامدهای مستقیم برداشت بی‌رویه مطرح است و همچون بیماری خاموشی بوده که کسی متوجه علائم آن نمی‌شود و در  نهایت با  از دست دادن حجم مخازن زیرزمینی، مرگ آبخوان برای همیشه وجود دارد. 

 
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان افزود: متوسط بارندگی استان لرستان در طول دوره آماری 40 ساله، 545 میلیمتر با حجم 15.4 میلیارد مترمکعب بوده که  10 درصد آن نفوذ، 40 درصد رواناب و 50 درصد سهم تبخیر است. 

 
حقی‌زاده گفت: شبکه رودخانه‌های استان یکی از غنی‌ترین شبکه آب‌های روان کشور است که با احتساب آب‌های ورودی از استان‌های مجاور بطور متوسط پس از کسر مصارف بالغ بر 12 میلیارد متر مکعب آب به دریاچه پشت سدهای دز و کرخه تخلیه می‌کند که از این مقدار نزدیک به چهارمیلیاردمترمکعب ورودی از استان‌های مجاور و هشت میلیاردمترمکعب تولیدی استان است. 

 
وی اضافه کرد: حجم آب تولیدی تجدیدپذیر استان 8 درصد کل آب‌های جاری کشور است و بر اساس آماربرداری سراسری منابع آب، تعداد چشمه‌های استان 6444 دهنه با خروجی سالانه 912 میلیون مترمکعب و قنات 1322 رشته با خروجی سالانه 62 میلیون مترمکعب و چاه‌های استان 7324 حلقه با تخلیه سالانه 600 میلیون مترمکعب و در مجموع 1574 میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی را در سال تخلیه می‌کند. 

 
این دانشیار مهندسی منابع آّب دانشگاه لرستان با بیان اینکه براساس بررسی انجام شده شاهد افت سطح آب زیرزمینی و به تبع آن کاهش حجمی مخازن آبخوان‌ها در تمامی دشت‌های استان لرستان هستیم، تصریح کرد: در این بین دشت کوهدشت با متوسط افت 1.5 متر بیشترین میزان افت سطح آب زیرزمینی و کاهش حجمی 10 میلیون متر مکعب و آبخوان‌های دشت ازنا - الیگودرز  و دشت الشتر رتبه دوم و آبخوان دشت چغلوندی  رتبه سوم افت سطح آب‎های زیر زمینی و کاهش حجم مخزن را به خود اختصاص داده‌اند و این درحالیست که سایر دشت‌ها نیز اوضاع مناسبی ندارند. 

 
حقی‌زاده با اشاره به اینکه  بیش از ۹۵ درصد آب کشور و استان برای کشاورزی مصرف می‌شود، افزود: صاحبنظران معتقدند بیش از نصف آب کشاورزی یادشده هدر می‌رود که با برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای سیستم‌های صحیح و مدرن کشاورزی و آبخیزداری و انتقال صحیح و اصولی می‌توان آب را در مناطق پرآب مهار و ذخیره و به مناطق تشنه جاری کرد و بدیهی است که این کار ساده‌ای نیست، نیرو می‌خواهد و سرمایه که ما به وفور داریم. آنچه واقعا این استان لازم دارد مدیریت مدبر، قوی و دلسوز است که هر آنچه خود می‌تواند به انجام برساند و هر آنچه نمی‌تواند از تجربیات سایر استان‌های موفق استفاده کند و با معضلی که می‌رود تا استان را در همه زمینه‌ها به مخاطره بیندازد، به مقابله برخیزد.

 
وی، مرگ سفره‌های زیر زمینی لرستان نتیجه خشکسالی مدیریتی  دانست و گفت: از دیگر نمونه‌های ضعف مدیریت اینکه در زمینه منابع طبیعی و محیط زیست نیز در تمامی رسانه‌ها به آن پرداخته شده است و درخصوص محاسن نگهداری جنگل‌ها و مراتع و آبخیزها  اظهارنظرهای زیادی می‌شود.  هرچه این شعارها بیشتر می‌شود، حوزه‌های آبخیز زاگرس با سرعت بیشتری تخریب شده است.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha