• شنبه / ۱۳ آبان ۱۳۹۶ / ۰۹:۰۳
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 96081307294
  • منبع : نمایندگی یزد

انارچینُگ در اردکان

انارچینُگ در اردکان

ایسنا/یزد اواخر ماه مهر و اوایل آبان ماه، آغاز برداشت میوه‌ای خوشمزه است که شاید بتوان گفت تنها میوه ‎‎ ای ا ست که در هر فصل از سال خوردنش به دل می‌چسبد؛ میوه‌‎‎ ای خوشمزه که دانه‌های یاقوتی رنگش چشم هر جنبده ای را خیره می ‎کند و مزه‌های مختلفش دهان هر خورنده‎ ای را آب می ‎‎ اندازد. «اردکان» یکی از مراکز برداشت انار در استان یزد است که سالیانه از انواع مختلف این میوه، چه شیرین و چه ترش و چه مَلَس ، از هر نوعش باغدارانی را خوشحال می ‌ کند که چشم امّیدشان به برداشت این میوه بهشتی است.

«علی سپهری اردکانی» از محققان تاریخ ‎ شناس اردکانی در گفت ‎‎ و ‎‎ گو با خبرنگار ایسنا -  با اشاره به اصطلاح محلی چیدن انار در این شهرستان با عنوان «انارچینُگ» ، می ‎ گوید: از قدیم برداشت انار در اردکان و توابع این شهرستان همچون عقدا و خرانق به طور سنتی با حضور اعضای خانواده ‎‎ و همچون دیگر شهرهای یزد ب ا سادگی هر چه تمام ‌ تر برگزار می‎‎شود.

وی با بیان این که مسلمانان انار را یک میوه بهشتی می‎‎دانند، این میوه را برخوردار از ارزش غذایی و دارویی بالایی برمی‏‏شمارد.

«گورماست» غذای محلی با انار

نویسنده کتاب ‎‎ های « تاریخ اردکان » و «یونان کوچک» ، ادامه می ‏‏ دهد: از میوه انار در شهرستان اردکان غذاهای سنتی همچون « گورماست شیر » و « گورماست ارده » تهیه می‏‏شود که طرفداران خاص خودش را دارد.

وی در مورد این غذاهای محلی که از آب انار تهیه می‎‎شود، می‎گوید: ترکیب آب انار و رُب در فصو ل غیر از برداشت این میوه ، با شیر گوسفند و گاو را « گورماست شیر » و اگر آب این میوه یا همان رُب انار را به ارده  اضافه کنند به آن « گورماست ارده » می‎‎گویند که غذایی گوارا و انرژی بخش است.

سپهری اردکانی اضافه می‎کند: البته از آب انار به عنوان چاشنی برای خوشمزه کردن آش محلی استان که به «شولی یزدی » معروف است نیز استفاده می ‏‏ شود.

«انارِ کِلُگ» ، برداشت آخر باغ ‎ داران

این پژهشگر حوزه میراث فرهنگی خاطرنشان می‎کند: در آخرین روزهای برداشت انار به انارهای کوچک و بازمانده از مرحله اول برداشت «انارِ کِلُگ» می ‏‏ گویند که گاهی طعم و مزه‌ای متفاوت و خوشمزه ‏ تر از انارهای برداشت اول دارد.

وی که کتابی با عنوان « آداب و رسوم مردم اردکان» نیز دارد، با اشاره به ضرب ‎‎ المثلی قدیمی در وصف انار ، می ‏‏ گوید: «در نداره گنجینه، دیوار(پنجره) نداره گنجینه، کنگره داره گنجینه » یک ضرب ‏‏ المثل قدیمی و محلی است که در وصف انار از زبان گذشتگان نقل شده است.

البته سپهری اردکانی در کتاب « مشاغل اردکان » که در حال حاضر در نوبت چاپ قرار دارد نیز به انارُچینگ و شغل انارچینی در این شهرستان اشاره کرده است.

یادآور می‎‎شود؛ انارهای شهرستان اردکان که با نام « انار عقدایی » شهره است، در بازاهای فصل پاییز با مشتریان خاص خود روبرو ا ست و گاهی با قیمت ‏‏ های بالایی نیز به فروش می‌رود که این افزایش قیمت در شب یلدا نیز بیشتر به چشم می ‎ خورد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha