• یکشنبه / ۵ آذر ۱۳۹۶ / ۰۹:۱۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 96090502230
  • خبرنگار : 30057

با تلاش محققان کشور حاصل شد

دستیابی به فرمولاسیون ساخت ابزاری برای افزایش مقاومت سازه‌ در برابر زلزله

دستیابی به فرمولاسیون ساخت ابزاری برای افزایش مقاومت سازه‌ در برابر زلزله

محققان پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با مطالعات گسترده بر روی میراگرها،‌به فرمولاسیون ساخت ابزاری برای مقاوم‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله دست یافتند.

دکتر دکتر فریبرز ناطقی الهی، بنیانگذار مقاوم‌سازی و مدیریت بحران در کشور و عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه 15 سال پیش ایده استفاده از براس سازه‌ها را پیشنهاد کردم، گفت: میراگر یا  Damper (ابزارهایی برای کاهش ارتعاشات ناشی از باد یا زلزله در سازه‌ها) همانند فنرهای خودرو برای کنترل حرکات و لرزش‌های زلزله در ساختمان‌ها است که مطالعات در این زمینه را در قالب یک تز دکتری در پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله اجرایی کردیم.

وی ادامه داد: در فاز اول بر روی هندسه، مصالح، تعداد پلیسه‌ها و فاصله پلیسه‌ها و دیگر پارامترهای دخیل مکانیکی، دینامیکی و هندسی مورد بررسی و مدل‌سازی قرار گرفت، سپس بر اساس مطالعات گسترده آزمایشگاهی بر روی نمونه‌های ساخته شده در قالب‌های اجرایی مورد آزمایشات بسیار وسیع قرار گرفت.

ناطقی الهی با بیان اینکه در این آزمایش‌ها هر پارامتر مطرح در فرایند عملکرد مورد بررسی دقیق قرار گرفت،‌ ادامه داد: در نهایت با جمع‌بندی کامل یافته‌های تئوریک، تحلیلی، عددی و آزمایشگاهی فرمولاسیون لازم برای طرح و ساخت این میراگرها ارائه شد.

مجری طرح اضافه کرد: به منظور دستیابی به عملکرد واقعی و عملی این نمونه‌ها مجددا آزمایشات گسترده‌ای در اسکلت‌های واقعی فلزی تحت بارگذاری دینامیکی همانند زلزله انجام و سپس تغییرات لازم برای بهبود عملکرد نتیجه‌گیری شد.

وی عملکرد فوق‌العاده میراگرها در سازه‌های تحت زلزله را از نتایج به دست آمده از این مطالعات دانست و خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج به دست‌آمده فرمول‌های طراحی هر دو قطعه آکاردئونی (تو خالی و توپر) در قالب دستورالعمل طراحی میراگرها ارائه شد.

ناطقی الهی فاز سوم این مطالعات را مطالعه سه گروه از این میراگرها در سه صنعت ساختمان، لوله‌های تاسیساتی نفت و گاز و پل‌ها عنوان کرد و ادامه داد: نتایج این فاز نشان داد که این میراگرها قادر به کنترل کامل لرزه‌ها در حد تعریف‌شده قابل قبول بوده و بصورت کامل از آسیب‌پذیری لرزه‌ای این سازه‌ها جلوگیری کرده است.

آزمایش بر روی میراگرهای آکاردئونی برای افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله

به گفته وی، این تحقیقات با همکاری دانشجوی دکتری اسبق پژوهشگاه بین‌المللی زلزله دکتر معتمدی و استاد دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا و دکتر ایزدی استاد دانشگاه نجف‌آباد بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۱:۳۵

بسیار طرح کاربردی, کارا, ارزان و با اجرای راحتی است. جای ابن طرح در صنعت ساختمان و مخصوصا نفت و گاز خالی است.

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۱:۳۷

آیا چقدر فاصله داریم تا جایی که بتوانیم در آیین نامه های ایران این پدیده را ببینیم و قابل استفاده برای همه طراحان سازه باشد؟

avatar
۱۳۹۶-۰۹-۰۶ ۲۱:۰۳

دکتر ناطقی الهی افتخار جامعه علمی بخصوص مهندسی عمران ایران است