• جمعه / ۲۵ آبان ۱۳۹۷ / ۰۱:۲۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 97082411953
  • خبرنگار : 30057

به مناسبت هفته ترویج علم در گفت‌وگو با ایسنا تاکید شد

زنده باد "علم"!

زنده باد "علم"!

بر خلاف عده‌ای که معتقد هستند علم به بشریت دروغ می‌گوید، پژوهشگران بر این باورند علم ابزاری در دست بشر برای داشتن زندگی سودمند است، ولی برخی می‌توانند از آن در جهات خلاف استفاده کنند.

دکتر رضا منصوری، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف و پژوهشگاه دانش‌های بنیادی به مناسبت هفته ترویج علم در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به برخی از ادعاها در زمینه دروغ‌هایی که علم به بشر می‌گوید، افزود: کسانی که از این ادعاها دارند، شعور و عقل درستی ندارند. این ادعا از نوع همان ادعاهایی است که گفته می‌شد "دین افیونی برای بشر" است که اشتباه بسیار بزرگی بوده است.

وی با تاکید بر اینکه علم یک پدیده در جوامع مدرن است، ادامه داد: علاوه بر آن علم ابزاری برای تفکر است و از هر ابزاری می‌توان خوب یا بد استفاده کرد. به طور مثال ابزاری مانند چاقو هم‌ می‌تواند آدمی را بکشد و هم همانند چاقوی جراحی درمانگر باشد.

منصوری اضافه کرد: از این رو اگر فردی ادعا می‌کند که علم دروغ بزرگ به بشریت است، نشان می‌دهد که آن شخص همراه با گروه‌های هم تفکر آنها از علم به عنوان ابزاری برای نابودی انسان استفاده می‌کنند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی تاکید کرد: علم یک ابزار است و "ابزار" نمی‌تواند دروغگو باشد! این ابزار در اختیار انسان خردمند است تا بتواند از آن برای زندگی بهتر بهره ببرد و هر ابزاری که از طریق علم تولید می‌شود، انسان‌هایی هستند که از آن ابزار استفاده‌های بد دارند.

وی با طرح این مثال که از زمان خلقت انسان دروغ می‌گفته و پیامبران برای اصلاح این رفتار آمده‌اند، خاطر نشان کرد: انسانی که خردمند است، علم را ابزار مفیدی برای جوامع بشری می‌داند، ولی مراقب است تا از آن در جهات بد استفاده نکند.

منصوری یادآور شد: فردی که ادعا می‌کند علم دروغی برای بشر است، یا "عقل سالمی" ندارد و یا اینکه "متوجه نیست" و یا اینکه "منفعتی دارد که جامعه را از علم محروم کنند".

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف تاکید کرد: وظیفه ما در این میان این است که به شدت در جلوی چنین گزاره‌هایی بایستیم؛ چرا که ما نمی‌خواهیم ایران کشوری عقب‌مانده باشد و کشورهای دارای دانش و فناوری ما را هدایت و مدیریت کنند و ما برده آنها باشیم.

منصوری با تاکید بر ضرورت استفاده از ابزار علم در کشور، خاطر نشان کرد: ما حتی باید این ابزار را تیزتر کنیم، به این معنی که علم را به پدیده مفیدتری تبدیل کنیم و باید این توانایی را به دست آوریم. این توانایی را زمانی به دست می‌آوریم که درک درستی از این ابزار داشته باشیم که متاسفانه در کشور این درک برای برخی‌ها بوجود نیامده است.

این محقق پژوهشگاه دانش‌های بنیادی با انتقاد نسبت به این ادعا که حوزه داروسازی متهم ردیف اول دروغگویی علم به بشریت است، گفت: این ادعا اشتباه است و باید افرادی که چنین ادعاهایی دارند، خودشان و اطرافیانشان را از مصرف دارو منع کنیم که در چنین وضعیتی نمی‌توان زندگی کرد.

منصوری با اشاره به اثرات داروهای جدید در ارتقای امید به زندگی در جوامع بشری، اظهار کرد: زمانی که داروهای جدید در دسترس مردم قرار نداشت، میزان مرگ و میر در دنیا بالا بود و اینکه اگر در حال حاضر در ایران متوسط سن به بیش از ۷۰ سال رسیده است، به دلیل توسعه داروها بوده است که علم آن را برای ما فراهم کرده است.

وی با بیان اینکه در ۱۰۰ سال قبل متوسط سن ۴۰ سال بود، افزود: در آن زمان گیاهان دارویی هم وجود داشت، پس چرا نتوانست متوسط سن را افزایش دهد؟ از این رو این گفته، یک دروغ بزرگ است و دارو برای سلامت انسان مفید است، ولی انسان هوشمند به گونه‌ای زندگی می‌کند که محتاج دارو نشود.

منصوری با تاکید بر اینکه برای پیشگیری، دارو استفاده نمی‌شود، ولی مصرف غذاهای سالم و سالم زندگی کردن توصیه می‌شود، ادامه داد: ولی زمانی که فرد بیمار شد، در چنین شرایطی دارو است که فرد را به زندگی سالم برمی‌گرداند، در غیر این صورت متوسط سن به ۴۰ سال نزدیک می‌شود. آیا ما چنین چیزی را می‌خواهیم؟

این محقق دانشگاهی با طرح این پیشنهاد که افرادی که چنین ادعاهایی دارند، خودشان و خانواده‌شان از خوردن هر دارویی و هر جراحی مدرنی محروم شوند، گفت: آیا در چنین وضعیتی این افراد می‌توانند به حیات خود ادامه دهند؟

وی با اشاره به برگزاری روزها و ترویج علم در دنیا و در ایران، گفت: هفته‌ها و روزهای ترویج علم در دنیا و در ایران وجود دارد تا در طی مدت زمانی توجه به این مقوله افزایش یابد و ما در ایران به مروجان علم و ارتباط‌گران علم نیاز داریم تا ارتباطات لازم را میان افرادی که علم مدرن را می‌دانند، با سایر مردم برقرار کنند و از این طریق تفاهمی میان این دو قشر جامعه برقرار شود.

منصوری اضافه کرد: افرادی که به‌ویژه در دنیای مدرن وارد فعالیت‌های تحقیقاتی و علمی می‌شوند، بسیار تخصصی کار می‌کنند و نوع تخصص آنها موجب تولد مفاهیم بسیار پیچیده‌ای می‌شود که این امر عدم تفاهم در جامعه را ایجاد خواهد کرد و موجب بر هم خوردن مدنیت می‌شود.

وی با بیان اینکه ما باید مدنیت را حفظ کنیم، ادامه داد: به این معنا که انسان‌هایی که در یک جامعه هستند، یکدیگر را درک کنند و باید این رویکرد را ترویج کنیم و منظور من از این ترویج، انتشار نتایج علم و یا دانش روز نیست، بلکه باید نوع مفهوم‌سازی، تفکر و ابزار علم را که چگونه دارد تیزتر و تیزتر می‌شود، برای جامعه بیان کنیم.

منصوری اضافه کرد: بر این اساس در همه کشورها هدف از برگزاری هفته‌های ترویج این است که مردم و محققان و فعالان عرصه علم بیشتر با هم صحبت کنند و در این هفته و روز زمان بیشتری برای با یکدیگر بودن در نظر گرفته شود تا این تفاهم برقرار شود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۰:۲۴

اتفاقا برخی نمیخوان ایران با ابزار علم پیشرفت کند! زیرا منافع ان ها در عقب ماندگی و عدم آگاهی مردم است! دانشمند و عالم واقعی خیر و صلاح بشریت را می خواهد نه منفعت شخصی خود و گروهش را!

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۰:۲۹

تمام علوم غرب، علوم الهی هستند که توسط انها کشف و عظمت خالق را به جهانیان نشان داده اند. در قاموس علم دروغ و بی مسئولیتی وجود ندارد و بهمین دلیل در کشورهای علمی دروغ زشت ترین کار است.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۰:۴۳

علم مشکلی ندارد. تکلیف را در کشور باید با برخی مشخص کرد.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۱:۳۱

کسانی که این ادعا رو دارند فقط کافیه یک روز گوشی موبایل رو ازشون بگیرید یا از اینترنت محرومشون کرد ببینید چه جوری به غلط کردن میافتند... آخه یارو! اگه علم دروغ میگه چرا بچه هاتون رو می فرستید مدرسه و دانشگاه

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۱:۳۳

از يك روزنامه بعيده ستوني داشته باشه با عنوان دروغگو دانستن علم مگه سال ١٦٠٠ ميلاديه؟؟؟؟

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۲:۳۵

اتفاقا خود ایسنا یه گزارشی نوشته با عنوان چهار دروغ بزرگ به نام علم

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۲:۵۶

گزارش خوبی بود. ممنونم...

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۶:۱۶

چه مغلطه ای کردند. صد سال پیش هم گیاهان دارویی بود ولی به خاطر رواج خرافات و جهل در زمان قاجار طبیب قابلی نبود که بتونه از اونا استفاده کنه. علم در همه ابعادش در اون دوره متوقف شده بود از جمله طبی که از زمان ائمه وجود داشت و در اوج شکوفایی تمدن اسلامی هم شاهدش هستیم. همین که نسل بشر تا الان منقرض نشد به خاطر همین گیاهان داروئیه وگرنه هزار سال پیش طب مدرن کجا بود. مگه همین پنجاه سال پیش که طب مدرن بود اینهمه بیماری های عفونی وجود نداشت؟ میتونیم بگیم چون پزشک به قدر کافی نداشتیم چنین وضعی بود. پس دارو فقط ابزاره و باید کسی سواد استفاده ازش رو داشته باشه.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۵ ۱۶:۳۸

مقاله ایسنا که ظاهرا این مطلب جوابی به اونه فقط به طور مستدل دروغ هایی که به نام علم به خورد دنیا داده شده نام برده بود. از این دروغ ها خصوصا در عرصه داروسازی هنوز زیاده و هر روز داره به خورد دنیا داده میشه. معلم نیست این چه ربطی به طب سنتی داشت که امروز ایشون اسم داروهای گیاهی را آوردند. داروهای گیاهی اگه فقط یه برتری به داروهای مدرن داشته باشن اینه که از ازل تا ابد تاثیرشون یکیه و نیاز به تکامل ندارن و بی اثر نمیشن و در نتیجه نیاز به ظلم به حیوانات که به ناحق اسمشون رو گذاشتن حیوانات آزمایشگاهی ندارن. اگه از داروسازی مدرن آنتی بیوتیک رو بگیریم در برابر عفونت هیچ سلاحی نداره در حالی که به جز گیاهان دارویی بسیار برای مقابله با عفونت ها عسل رو داریم که هرگز نیاز به نسل دوم و سوم نداره و بلکه گرفتاری های ناشی از مقاومت آنتی بیوتیکی دوره حاضر رو حل می کنه. بسیاری از گیاهان دارویی مثل داروهای سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا و آکنه و ریزش مو و کیست تخمدان و کبد چرب و عفونت چشم و ....هم داروهای قاطعی هستند که ظرف مدت کوتاهی درمان می کنند.پس تهدید به جلوگیری از استفاده منتقدین از داروهای مدرن بیشتر یه موهبته تا عذاب. متاسفم که گزارش خوب پریروز ایسنا به چنین جایی رسید.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۰۳:۵۴

همان مبحث پول حلال و حرام در دین نزدیکی زیادی به مبحث پولشویی دارد. چرا که این یک مکانیسم بشری برای اعمال در بانک ها و ارکان مالی است که جلوی پول کثیف گرفته شود و کسانی که از راه های ناروا پول بدست می آورند در مضیغه قرار گیرند و بانک و نظام مالی نسبت به ماهیت پول بی طرف نباشد. اتفاقا از دیدگاه تئوری های تنگ نظرانه خودمان در باب عالمیان و آدمیان دیگر جا داشت که اینچنین چیزی را ما بخواهیم و غربی ها نخواهند. اما فعلا که آنها خواسته اند و ما نخواسته ایم. این مثل خیلی مثال های دیگر، دو نکته را می رساند یکی اینکه آنها در خیرات بر ما پیشی گرفته اند و دیگری اینکه تئوری کج مدارانه ما در مورد اینکه ما خوبیم و آنها بد و ما بر حقیم و آنها بر ناحق به نظر با این مثال و امثال آن مورد نقض یا حداقل نقد قرار می گیرد. مراجع و اولیای دین اتفاقا باید حامی این مساله باشند برای اینکه به مسیر اقتصاد سالم و حلال کمک می کند و به مسیر مخالف آن تنگ خواهد گرفت البته به شرطی که مثل همه ی روال های مدرن دیگر در کشور خوب اجرا شود و این را هم نعل وارونه نزنیم و به قول امام علی به مانند پوستین وارونه نپوشیم.