به مناسبت هفته دفاع‌مقدس؛

تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان در یک نگاه

پادگان‌شان در یکی از محل‌های پرتردد شهر قرار دارد. برخلاف تصور بسیاری از مردم دنیا که وجود نیروهای نظامی موجبات ترس و آزردگی خاطر شهروندان می‌شود ولی حضور آنان نه تنها سبب آزردگی زنجانی‌ها نمی‌شود، بلکه دیدن حصار پادگان تیپ ۲۱۶ مستقل زرهی شهید مخبری زنجان، سربازان و افسران، باعث دلگرمی و تعلق خاطر این مردم می‌شود.

تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان ابتدا در سال ۱۳۲۴ در شهر بهبهان (استان خوزستان) تأسیس و در سال ۱۳۳۴ به آذرشهر در استان آذربایجان‌شرقی منتقل می‌شود. این یگان در سال ۱۳۴۷ به زنجان انتقال پیدا کرده و تحت فرماندهی لشکر ۱۶ زرهی قزوین قرار می‌گیرد و تا سال ۱۳۹۰ نیز تحت امر این لشکر به فعالیت خود ادامه می‌دهد. در سال ۱۳۹۰ با توجه به توانمندی و قابلیت تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان، بنا بر تصمیم فرماندهی وقت ارتش، این تیپ از لشکر ۱۶ منفک شده و به عنوان یک تیپ مستقل نیروی زمینی ارتش به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان پس از انقلاب و در دوره مبارزه با ضدانقلاب‌ها با حضور در مهاباد به عنوان یکی از مناطق ناآرام کردستان، از مردم و کشور حمایت می‌کند و با آغاز جنگ تحمیلی، جبهه‌های جنگ شاهد مبارزات آنان می‌شود.

با شروع جنگ تحمیلی بلافاصله این تیپ به فرماندهی سرهنگ محمدکریم هوشیار تغییر مکان خود را از زنجان آغاز و با استفاده از راه‌آهن زنجان تجهیزات و ادوات خود را سوار واگن‌ها کرده و در ۲۵ مهرماه ۱۳۵۹ تقریباً به طور کامل (۸۵ درصد تیپ) در منطقه عمومی سد در شمال شهر اندیمشک یا همان منطقه بالای رود و تعدادی دیگر از یگان‌ها در منطقه سبزآب مستقر می‌شود و این در حالی است که تعدادی از نفربرهای شنیدار، تانک‌ها، خودروهای چرخدار و سایر وسایل و تعدادی از پرسنل همچنان در مأموریت شمال‌غرب از جمله مهاباد، دیواندره، تکاب، بیجار و سایر شهرهای آذربایجان‌غربی و کردستان منتقل می‌شود.

۲۵ اسفندماه ۱۳۵۹ تیپ زنجان به‌ عنوان اولین ماموریت جنگی به منظور تصرف رقابیه و انهدام نیروهای دشمن و قطع ارتباط دشمن وارد عمل می‌شود. تیپ با به کارگیری گردان رزمی ۱۱۴ در سمت راست و گردان رزمی ۱۲۵ در سمت چپ و گردان رزمی ۲۵۱ تانک در احتیاط موفق می‌شود ضمن وارد کردن تلفات و ضایعات زیاد به دشمن، پیشروی را به شرق رودخانه کرخه برساند. یگان‌های تیپ، دشمن را گام به گام عقب می‌راند و در قسمت جنوبی تپه‌های ابوصلیبی خات و رقابیه متوقف کرده و در همان‌جا مستقر می‌شود. در این عملیات گردان ۲۴۷ سوار زرهی لشکر ۲۱ و نیز عناصری از پشتیبانی لشکر ۲۱ حمزه، تیپ زنجان را پشتیبانی می‌کند.

تیپ ۲۱۶ زنجان بعد از مدتی در ۱۰ آبان‌ماه ۱۳۶۰ از تحت امر لشکر ۲۱ حمزه سیدالشهدای تبریز جدا می‌شود و زیر امر لشکر ۱۶ زرهی قزوین قرار گرفته و به سازمان اصلی خود برمی‌گردد. به جای تیپ زنجان در منطقه رقابیه، تیپ ۵۵ هوابرد شیراز قرار می‌گیرد و پس از دو روز تیپ ۲۱۶ ماموریت می‌یابد از منطقه رقابیه به منطقه سوسنگرد تغییر مکان می‌دهد و برای عملیات سرنوشت‌ساز طریق القدس خود را آماده می‌کند. در این منطقه گردان ۲۵۱ تانک که برای عملیات ثامن‌الائمه منفک شده، مجدداً زیر امر تیپ قرار گرفته و آماده اجرای عملیات طریق‌القدس می‌شود.

با اجرای عملیات طریق‌القدس نیروهای ایرانی می‌توانند ضمن آزادسازی شهرستان بستان و ۷۰ روستا برای اولین‌بار در قسمتی از خوزستان به مرز برسند و ارتباط نیروهای دشمن را در شمال و جنوب خوزستان قطع می‌کنند. این امر تدارک نیروهای دشمن مستقر در شمال و جنوب منطقه عملیات را مختل می‌کند.

دلاوری‌ها ادامه‌دار می‌شود و ارتشیان در عملیات بیت‌المقدس حضور می‌یابند. تیپ زنجان از بستان حرکت و در منطقه کرخه کور (نور) مستقر شده و بعد از چند روز که دشمن جبهه کرخه کور را با حجم آتش زیاد گلوله باران می‌کند و در این حجم آتش توپخانه نزدیک به ۱۰ نفر به شهادت می‌رسند، تیپ بلافاصله به ایستگاه حسینیه جابه‌جا می‌شود و در احتیاط قرار می‌گیرد و بعد از آن به منطقه کوشک تغییر مکان می‌دهد.

تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان پس از عملیات بیت‌المقدس به منطقه تنگه زلیجان و جنگل عمق تغییر مکان می‌دهد، هدف از این جابه‌جایی شرکت در عملیاتی که در بهمن‌ماه سال ۱۳۶۰ قرار بود در این منطقه انجام شود، بود. هدف اصلی این عملیات عقب راندن دشمن از خاک ایران و نهایتاً تصرف شهر العماره عراق اعلام می‌شود؛ بنابراین شناسایی و طراحی این عملیات به صورت مشترک توسط نیروهای اطلاعاتی تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان و برادران سپاه پاسداران به مدت دو ماه انجام می‌شود.

بالاخره بعد از گذشت ۸ سال سخت قطع‌نامه ۵۹۸ امضا می‌شود و جنگ پایان می‌یابد. تیپ ۲۱۶ زرهی زنجان پس از آتش‌بس از ۳۰ مردادماه ۱۳۶۷ تا ۲۵ مهرماه ۱۳۶۹ مسئولیت و ماموریت می‌یابد به عنوان نیروی پوشش لایه‌ای در منطقه میمک تا ارتفاعات خلیفه در غرب صالح‌آباد را بر عهده بگیرد.

تیپ ۲۱۶ زنجان بعد از گذشت سال‌ها این بار در حوزه‌های دیگر پشتیبان مردم شده است. حضور در مرزها برای حفاظت از تمامیت ‌ارضی، همکاری در بازسازی آسیب‌ها و ویرانی‌های حوادث و بلایای طبیعی، مردم‌یاری در ایام کرونا و ... از دیگر اقدامات تیپ ۲۱۶ مستقل زرهی زنجان است. آنان با اهدای ۶۹۵ شهید، ۳۱۷ آزاده  و ۴۴۶ جانباز همواره پشتیبان و حافظ ملت ایران بودند.

به یکی از خیابان‌های اصلی شهر زنجان بیایید، پادگان تیپ ۲۱۶ مستقل زرهی شهید مخبری زنجان و ارتشیان را می‌بینید. دیدن آن‌ها هم برای مردم قوت قلب است هم خاطر جمعی. تا زمانی‌که آن‌ها حافظ شهر و کشور ما هستند، امنیت در معنای واقعی کلمه برای ما محقق می‌شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱ مهر ۱۴۰۰ / ۰۹:۵۳
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1400070100116
  • خبرنگار : 50165