چگونه گاز مبرد انتخاب کنیم؟

نقش گاز مبرد در سیستم‌های سرمایش صنعتی و تهویه مطبوع خانگی شبیه نقش خون در رگ‌ها است. یعنی فارغ از این‌که سیستم‌های سرمایشی چقدر کوچک یا بزرگ باشند، باز هم به مبرد نیاز دارند و از طرفی دیگر، برای تزریق مبرد باید نوع آن و ویژگی‌هایش را بدانیم. همان‌طور که تزریق گروه خونی اشتباه، پیامدهای نامطلوبی به همراه دارد، تزریق مبرد نامناسب هم می‌تواند عملکرد کل سیستم را مختل کند. وقتی از مبرد نامناسب حرف می‌زنیم، منظورمان مبردی است که با نیازهای سیستم سرمایشی منطبق نیست یا این‌که کیفیت پایینی دارد.

به گزارش ایسنا به نقل از دامون، برای روشن‌تر شدن این دو ویژگی اصلی مبرد نامناسب لازم است تا ابتدا با انواع گازهای مبرد و کاربرد گازهای مبرد آشنا شویم تا در نهایت بفهمیم چه گازی برای سیستم ما مناسب است و چه گازی مناسب نیست.  

انواع گازهای مبرد را می‌شناسید؟

اگر بخواهیم یک تقسیم‌بندی کلی از گازهای مبرد ارائه کنیم باید آن‌ها را در دو دسته‌ی آمونیاکی و فریونی قرار بدهیم. گاز آمونیاک در گروه گازهای طبیعی قرار می‌گیرد و دوستدار محیط زیست است اما در سردخانه‌های کوچکْ بازده مناسبی ندارد. مبرد آمونیاک یا همان r717 اشتعال‌پذیر و سمی است و بنابراین استفاده از آن خطرات احتمالی بیشتری را پیش‌روی مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد.

برخلاف آمونیاک، گاز فریونی غیرطبیعی و مصنوعی است و با وجود این‌که چندان دوست‌دار محیط زیست نیست اما در میان صنایع مختلف حسابی دوست داشتنی به حساب می‌آید. گازهای فریونی دارای انواع مختلفی است و از نظر ترکیبات شیمایی می‌توان آن‌ها در سه گروه تقسیم‌بندی کرد اما همه‌ی آن‌ها در دو ویژگی مهم مشترک هستند: غیرسمی و غیراشتعال‌پذیر بودن. همین ویژگی‌ها نیز باعث شده است تا گازهای مبرد فریونی کاربردهای متنوعی در صنایع داشته باشد.

کاربرد گاز مبرد فریونی چیست؟

ویژگی‌های خاص گازهای فریونی، آن را به گزینه مناسبی برای کولر ماشین، سیستم تهویه مطبوع تجاری و فروشگاهی و همچنین سردخانه‌های کوچک و بزرگ تبدیل کرده است. اما همان‌طور که هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد، هر گاز مبردی هم کاربرد خاص و مشخصی دارد که اگر به آن توجه نشود، باید چشم انتظار بروز مشکلات باشیم.  

گازهای مبرد در کپسول‌هایی با رنگ‌های مختلف عرضه می‌شود و هر رنگی نشان‌دهنده‌ی یک گاز مشخص است. مثلاً گاز r22 با رنگ سبز و گاز r134 با رنگ آبی آسمانی مشخص می‌شود. هر چند گاهی این ترتیب در بعضی از برندهای گاز فریونی به‌هم می‌ریزد اما معمولاً از رنگ کپسول می‌توان نوع آن را با اطمینان بالایی حدس زد. از میان گازهای مبرد فریونی -که برخی به اشتباه آن را گاز فرعونی می‌نامند- گاز R22 از بقیه محبوب‌تر و پرکاربردتر است اما سال‌ها است که به‌دلیل اثرات مخرب این گاز بر لایه اوزن، توصیه می‌شود که مصرف‌کنندگان آن را با گازهای فریونی کم‌ضررتر و جدیدتری مثل R410 جایگزین کنند. گاز R22 از نسل اول گازهای مبرد است اما همچنان گاز پرکاربردی به‌حساب می‌آید و از چرخه مصرف خارج نشده است و به‌نظر نمی‌رسد که در آینده نزدیک نیز چنین تغییری ایجاد شود.

گاز R134 نیز تقریباً به‌اندازه‌ی گاز R22 پرفروش و پرکاربرد است اما ضرر آن برای لایه اوزن و محیط‌زیست کم‌تر است چون ترکیب شیمایی آن متفاوت با R22 است. گاز R134 در واقع جایگزین گازهای قدیمی‌تر مثل R12 به‌حساب می‌آید.   

چیزهایی که باید برای انتخاب گاز مبرد بدانیم

برای انتخاب گاز مبرد باید به ۲ نکته اساسی توجه کرد:

  • بازه دمایی مبرد
  • روغن مبرد

به عبارت دیگر، اگر می‌خواهید گاز مبرد انتخاب کنید باید اول بدانید که سیستم شما در چه بازه دمایی کار می‌کند و چه کاربردی دارد؛ چون هر گاز مبرد مناسب یک بازه دمایی مشخص است. برای انتخاب بهترین گاز باید توجه کنیم که آیا سیستم زیر صفر است یا بالای صفر. گزینه‌های پیش‌روی خریداران برای انتخاب گاز مبرد ویژه‌ی سیستم‌های تهویه مطبوع با گاز مبرد مخصوص سردخانه‌های زیرصفری متفاوت است و باید به آن توجه کرد. به عنوان مثال گاز r134 یک مبرد دما متوسط است.   

علاوه بر این، باید از نوع روغن کمپرسور نیز باخبر باشیم؛ چون بعضی از گازهای مبرد با روغن معدنی و برخی دیگر با روغن سنتتیک کار می‌کنند. برای این‌که مطمئن باشید در خرید گاز فریونی همه‌ی این ویژگی‌ها درنظر گرفته می‌شود و چیزی جا نمی‌ماند، از امکان مشاوره با مهندسان فروش دامون استفاده کنید. پس از مشورت هم می‌توانید گازهای فریونی را در برندها و اندازه‌های مختلف خریداری کنید. یکی از مزایای دامون این است که ضمانت بازگشت هفت روزه هم دارد. بنابراین اگر از گاز استفاده نکرده باشید تا ۷ روز می‌توانید خریدتان را مرجوع کنید.

قیمت گازهای مبرد

برندهای مختلف گاز مبرد فریونی در بازار ایران موجود است. از بین این برندها، برند آمریکایی هانیول و برند انگلیسی فروژن گران‌تر است اما برندهای چینی مانند کولیب، ایسکون، JH, MA, DY  گزینه‌های اقتصادی‌تری به‌حساب می‌آیند. تفاوت قیمت گاز مبرد در برندهای آمریکایی و انگلیسی با چینی گاهی نزدیک به دو برابر است. با این حال، کیفیت گاز مبرد برندهای چینی قابل قبول به‌حساب می‌آید و بهتر است خریداران بیش‌تر از آن‌که درگیر انتخاب برند باشند، از تناسب آن با سیستم سرمایش خود مطمئن شوند.  

انتهای رپرتاژ آگهی

  • سه‌شنبه/ ۸ شهریور ۱۴۰۱ / ۰۸:۰۰
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1401060705837
  • خبرنگار : 30188