ماجرای ۲ عکس معروف در نمایشگاه «آینه در آینه»

یک‌صدا فریاد زدند «نزن سرباز»!

راهپیمایی‌های اعتراضی و گسترده مردم، مبارزات تن به تن با گارد شاهنشاهی، پایین کشیدن مجسمه‌های محمدرضا پهلوی و پدرش، شادمانی از بازگشت امام (ره) به وطن، حال و هوای سخنرانی‌های بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، لحظه شلیک یک سرباز به شهروندی عادی و واکنش‌ها به آن، همه و همه تصاویر ثبت‌شده توسط قربان خلیلی فقید هستند که با وجود اینکه بسیاری از آثارش مفقود شده است، اما همین تعداد کم موجود هم به خوبی می‌تواند حوادث انقلاب ۵۷ را برای حاضران در آن دوران یادآور شود و برای جوان‌ترها اطلاع‌رسانی کند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در بحبوحه انقلاب اسلامی ایران با وجود اینکه سیستم عکاسی در ایران و جهان هنوز اینچنین پیشرفته نبود و دوربین دیجیتالی با امکان ثبت فریم‌های متعدد از یک حادثه در دسترس قرار نداشت، اما عکاسان حرفه‌ای اقدام به ثبت وقایع جاری کشور کردند تا آنچه در آنها سال‌ها گذشته است را به آیندگانشان منتقل کنند.

یکی از این عکاسان، قربان خلیلی، عکاس روزنامه کیهان است که تا میانه دهه‌ی ۸۰ هیچکس جز همکاران نزدیکش او را نمی‌شناخت و از قدرت اثرش آگاه نبود. 

این روزها موزه هنرهای معاصر تهران میزبان نمایشگاه «آینه در آینه ۲» در جریان پانزدهمین جشنواره تجسمی فجر است که برای محتوای نمایش گذاشته‌شده، ۵۷ اثر از قربان خلیلی روی دیوار رفته است.

این عکاس فقید بی‌آنکه تحصیلات آکادمیکی در زمینه هنر و عکاسی داشته باشد، به‌خوبی توانسته است تصاویر ارزشمندی را از انقلاب ۵۷ و آنچه که در آن روزها جریان داشته، به تصویر بکشد. 

و اما در میان عکس‌های ثبت‌شده توسط او، دو تصویر همواره طی سال‌ها مورد توجه بوده و معروف شده‌اند؛ یکی از آنها عکس «نزن سرباز» است که روایتی جالب و خواندنی دارد. این عکس در صفحه نخست روزنامه کیهان در ۱۰ بهمن ۱۳۵۷ چاپ شده و یکی از ماندگارترین تصاویری است که در آن دوران منتشر شد و واکنش‌های مختلفی را در پی داشت.

عکس «نزن سرباز»

از مبارزان انقلابی آن زمان درباره‌ی داستان این عکس روایت شده است:

«یکی از تظاهرکنندگان، دیروز در تهاجم نظامیان، در گوشه‌ای از خیابان گیر می‌افتد و یک نظامی از فاصله چند متری به سمت او شلیک می‌کند و عکاس روزنامه فوق‌الذکر نیز درست در همین لحظه از این صحنه تصویربرداری می‌کند. این تصویر با جملات زیر در صفحه‌ اول روزنامه چاپ شده بود:

«نزن سرباز!»

ده‌ها دهان دیروز در خیابان سی‌متری تهران با این فریاد به حادثه‌ای که در شرف وقوع بود، فرمان توقف دادند: «نزن سرباز ...»

یکی از تظاهرکنندگان که با ورود نظامیان به صحنه، موفق به فرار نشده، در گوشه‌ دیوار حالت دفاع به خود گرفته است و انگشت سرباز ماشه را فشار می‌دهد ...»

اما دیگر عکسی که از قربان خلیلی معروف شد، عکس مربوط به سخنرانی حضرت امام (ره) است که آن‌هم در روزنامه کیهان به چاپ رسید.

در نمایشگاه «آینه در آینه ۲»، نسخه‌های اصلی آثار، در قطع‌هایی بزرگ به نمایش درآمده‌اند که به علت قدیمی بودن کارها، کیفیت آنها تا حدودی افت کرده است.

آنچه به نمایش درآمده تمام عکس‌های عکاس از حوادث انقلاب نیست؛ چنانچه کیوریتور نمایشگاه که خلیلی عکس‌هایش را به او هدیه داده است و برای چند روز این آثار را به موزه آورده، از وزیر ارشاد درخواست می‌کند که برای یافتن عکس‌های بیشتر به آنها کمک کند.

نمایشگاه عکس‌های قربان خلیلی از تهران سال ۵۷، تا پایان روز ۲۰ فروردین ماه سال ۱۴۰۲ پذیرای عموم علاقمندان به عکاسی مستند و تاریخ انقلاب اسلامی است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۴:۳۹
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1401112217039
  • خبرنگار : 71625