بهزاد رفاهی در گفتوگو با ایسنا در خصوص تولید عسل در خراسان رضوی اظهارکرد: در سال ۱۴۰۱ در خراسان رضوی حدود ۳۵۰۰ تن عسل و در کل کشور نیز ۱۳۶ هزار تن عسل تولید شد که میانگین تولید از هر کندو در استان حدود ۱۰.۵ کیلوگرم بود.
وی افزود: ۳۴۰۰ زنبورستان در استان وجود دارد و خراسان رضوی به لحاظ تولید عسل رتبه هشتم بعد از استانهای آذربایجان غربی، شرقی، فارس، اصفهان، اردبیل، مازنداران و همدان را به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران خراسان رضوی تصریح کرد: به طور کلی وضعیت دشتهای خارشتر مناسب بوده اما آنچه که ابتدای فصل بهار امسال آسیب بسیاری به زنبورداران وارد ساخت سمپاشی با سموم خطرناک در مزارع کشاورزی بوده است.
رفاهی افزود: مهمترین نهاده صنعت زنبورداری شکر است. برای تخمریزی و افزایش جمعیت تامین نیازهای غذایی از جمله تامین شکر که صرف و تولید انرژی داخل کندو میشود، اهمیت بسیاری دارد. شکر به عنوان یک نهاده زنبورداری اگر حذف و قیمت آن نوسان داشته باشد به صورت مستقیم در صنعت زنبور اثرات سوء میگذارد.
وی عنوان کرد: سال گذشته قیمت هر کیلو شکر ۱۹ هزارتومان بود که اکنون این رقم به ۳۰ هزار تومان رسیده است این افزایش قیمت شکر باعث شده زنبورداران نتوانند شربت شکر زنبورها را تهیه کرده و عسل طبیعی تولید کنند. در حال حاضر قیمت تمام نهادههای تولید عسل ۲ تا ۳ برابر شده این در حالی است که عسل تولید شده زنبوردار روی دست آنها مانده و توان فروش این عسل را ندارند.
مدیر عامل اتحادیه زنبورداران خراسان رضوی با تاکید بر اینکه زنبورها نبض حیات کره زمین هستند، یعنی اگر حال زنبورها خوب نباشد قطعا اثرات سوء آن را بر کره زمین خواهیم دید، بیان کرد: اگر نهاده شکر در اختیار زنبورداران قرار داده شود، سبب افزایش کلونیهای زنبور عسل و گرده افشانی بیشتر گیاهان و افزایش تولید محصولات سلامت محور مثل عسل و ژل رویال خواهد شد. دولت باید حمایتهای لازم از زنبورداران که حافظان محیط زیست هستند را داشته باشد. هر کلونی زنبور عسل برای پروسه افزایش جمعیت در ابتدا نیازمند شکر است به طور مثال هر کلونی زنبور عسل به ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم شکر نیاز دارد این در حالی است که به هر کندو ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم میرسد.
وی در خصوص صادرات عسل بیان کرد: بازارهای هدف صادراتی عسل خراسان رضوی کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه قطر، عمان، امارات، عراق و کشورهای اوراسیا، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان است. البته ۹۰ درصد صادرات به همان کشورهای حاشیه خلیج فارس صورت میگیرد.
مدیر عامل اتحادیه زنبورداران خراسان رضوی افزود: میزان صادرات عسل کشور سالانه حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تن است که باید به ۴۰ هزار تن صادرات برسیم. کشورهای چین، نیوزلند و آرژانتین آلمان علیرغم اینکه کیفیت صنعت زنبورداری ایران را ندارند اما بهترین جایگاه صادرات را دارند.
رفاهی ادامه اداد: ایران که با کیفیتترین عسل، زنبوردار و باتجربهترین نیروی کار و مناسبترین مراتع را دارد از لحاظ صادرات در رتبه سیام دنیا قرار دارد. دولت باید بستر صادرات را برای بخش خصوصی فراهم آورد. زیرا میزان تولید عسل در ایران بیشتر از سرانه مصرف است و باید صادرات عسل کلید بخورد و ارزآوری ایجاد شود. بازارهای خارجی تشنه عسل کشور ما هستند اما متاسفانه به شدت صادرات کاهش پیدا کرده است. سالانه از ۱۳۶ هزار تن عسل تولید شده در کشور باید حداقل چیزی حدود ۴۰ هزار تن از آن صادر شود. سرانه مصرف عسل در کشور یک کیلوگرم است.
وی در خصوص نقش و جایگاه زنبورعسل در افزایش تولیدات بخش کشاورزی افزود: در ایران چند هزارگونه زنبور و گرده افشان وجود دارد. بسیاری از این گیاهان برای تولید بذر و میوه نیازمند انتقال دانههای گروه افشان از گلهای نر به ماده هستند و زنبورها مهمترین حشره گرده افشان در طبیعت هستند. با گرده افشانی زمینه انتقال دانههای گرده و افزایش کمی و کیفی تولیدات زراعی و باغی را فراهم میکنند به طور مثال در کلزا حداقل ۳۰ درصد افزایش کیفیت، در باغات میوه ۱۰ تا ۱۵ درصد و در باغات پنبه، سیب، یونجه مرکبات، رازیانه، گشنیز و گیاهان دارویی و مرتعی را خواهیم داشت. بسیاری از گیاهان مرتعی ایران اعم از گونها، آویشنها، مریم گلیها و هزارخارها برای تولید بذر نیازمند زنبور عسل هستند.
مدیر عامل اتحادیه زنبورداران خراسان رضوی در خصوص چالشهای پیشروی تولید عسل استان اظهارکرد: بزرگترین چالش صنعت زنبورداری استان نبود نظارت بر بازار عسل است زیرا متاسفانه بازار از عسلهای صنعتی پر شده و عسلهای طبیعی جایگاهی ندارد. همچنین در سطح استان یک داروخانه، دامپزشکی و کلینیک تخصصی برای آفات و بیماری زنبور عسل وجود ندارد، همچنین داروهای تخصصی برای درمان بیماریهای زنبور عسل موجود نیست. عدم مدیریت آفات و بیماری، سبب ازبین رفتن زنبورها میشود.
رفاهی ادامه داد: در سالهای اخیر یکی از منابع خوب و ارزشمند برای تولید عسل گیاه خار شتر است. از طرفی با افزایش قیمت علوفه بسیاری از دامداران از گیاه خارشتر جهت تامین علوفه دام خود استفاده میکنند. بنابراین دامداران نیز قبل از اینکه شهد و گرده گیاه خارشتر در اختیار زنبور عسل قرار بگیرد، خار شتر را به صورت وسیع با دستگاه درو میکنند که باعث میشود تا منابع شهد گرده عسل نابود و تولید عسل کاهش پیدا کند. همچنین مشکلات در تامین نهادههای زنبوداری به ویژه شکر و داروهای زنبورعسل داروهایی که ارگانیک و سالم باشند از چالشهای این حوزه است.
وی در خصوص تاثیر خشکسالی بر صنعت زنبورداری اظهار کرد: با توجه به اینکه خشکسالی بر صنعت زنبورداری تاثیر گذار است اما ما متوجه شدیم که سالهای خشکسالی عسل بیشتری در کشور برداشت میشود به دلیل اینکه زنبورهای عسل موجودات پرتلاشی هستند و طبیعت هم بخشنده است.
انتهای پیام