چرا 14 آبان روز ملّی مازندران شد؟

مازندران یا همان طبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامی شده است چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت ثابت کرده است و بالغ بر 1170سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.

به گزارش ایسنا، 14آبان روز مازندران در دیار سبز علویان است و مردمان این دیار در سال 250 هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند.این قوم در روز خجسته عید سعید فطر 250 هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.

این روز (14آبان سال243شمسی مطابق با عید سعید فطر250هجری قمری) سرآغاز بیعت مردم این استان با حسن بن زید علوی بنیان گذار نخستین حکومت شیعی علوی در جهان است و ارادت عمیق و خالصانه مردم مازندران به ائمه اطهار موجب شد تا مازندرانیها طی 12 قرن شیعه مانده و با افکار و باورهای شیعی زندگی کنند. براین اساس این روز به عنوان "مازندران، دیار سبز علویان" نامگذاری شد.

چرا 14 آبان روز ملّی مازندران شد

  14 آبان روز ملّی مازندران است و این روز  متعلق به مردم مازندران که جلودار آن مردم رویان و چالوس بودند است، روزی که مردم با میل و رغبت به حکومت شیعی را پذیرفتند، روزی که مردم بدون بوق و کرنای رسانه ای، خودشان و با تدبیر حکومت دلخواه خودشان را برپا کردند و در کجای تاریخ ایران چنین روزی داریم؟

یکی از محققان و پژوهشگران غرب مازندران درباره اینکه چرا روز 14 آبان روز ملی مازندران است، می‌گوید: ویژگی‌های خاص مازندران باعث این اتفاق و نامگذاری طی سال‌های اخیر شده است.

مومن توپا ابراهیمی اظهار می‌کند: مازندران سرزمینی است که افسانه و اسطوره و تاریخ باهم تضادی ندارند و به آشتی و ملاقات هم رفتند، افسانه و اسطوره‌اش عین تاریخ بوده و در هم آمیخته است.

وی با بیان اینکه وقتی در مورد کرمان، سیستان بلوچستان و لرستان صحبت می کنیم شاید هیچ کدام  شبیه مازندران نباشند، می‌افزاید: از حوضه آبریز شمالی البرز وقتی به این سو سرازیر می شویم همان بلندترین قله که دماوند است را می بینیم که برابر افسانه ها مریضی و درد در آن راهی ندارد.

محقق و پژوهشگر غرب مازندران تصریح میکند: طبرستان از دیرباز سرزمین دلیرمردان بوده است و مردمان شجاع این سرزمین با جان و دل پذیرای حکومت علویان شدند و دست بیعت به حسن بن زید دادند.

یکی از اساتید دانشگاه و محقق و نویسنده چند کتاب در این باره به خبرنگار ایسنا می‌گوید: سرزمین مازندران از دیرباز پر از رمز و راز بوده است، دارای مردمانی سختکوش و مهربان است که این سرزمین آبستن حوادث گوناگون بوده و این شانس را داشته که مطلع دلیرمردان و نام آوران بزرگی بوده است.

وجیهه ترکمانی می افزاید: نام مازندران از دیرباز بنام پهلوانان و اسطوره ها به تاریخ ایران پیوند خورده است و رشادت های دلیر مردان آن هیچ گاه از ذهن مردم پاک نمی شود.

وی تصریح می کند: در مجموع در بین حوادث متعدد و شخصیت های گوناگون در طول تاریخ مازندران، اقبال همگانی مردم این دیار که همه دل در گرو اهل بیت داشتند به ساحت مقدس مولی الموحدین حضرت علی نهادند  و در سال 250 هجری قمری مصادف با 14 آبان 243 دست در دست مردی از نسل علویان  سید بزرگ علوی حسن بن زید که نسبش با 5 واسطه به امام حسن مجتبی می رسید نهادند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه مردم ولایت دوست مازندران در این روز خجسته حماسه بزرگی را آفریدند، خاطرنشان میکند: آنگاه که امام زاده سلطان محمد کیا معروف به دبیر صالحانی به بیعت با این سید والا مقام دعوت شدند با خلوص نیت پای در میدان ارادت نهادند و دست حسن بن زید علوی را در میان دستان خود گرفتند و دلدادگی خود را به ساحت علوی رسما اعلام کردند.

ترکمانی می گوید: مردم مازندران و همسایگانش مانند گیلان از دیر باز شیفته خاندان اهل بیت و پدیرای نوادگان حضرت رسول بودند که از جور و ستم حکام بنی عباس و  بنی امیه به این سرزمین روی می آوردند و مردم مازندران به گرمی، این بزرگان را پذیرا شدند و امروز وجود بقعه‌ها و امامزادگان متعدد در این سرزمین خود گواه این ادعا است.

وی می افزاید: امام زاده سلطان محمد کیا به نیابت از مردم مازندران نامه‌ای را به حسن بن زید فرستاد و نخستین شهری که افتخار ورود سید علوی را داشت شهر سعید آباد در حوالی مرزن آباد بود و نخستین لشکریان وی را مردم شهرهای رویان، کلار و دیلم تشکیل دادند و نیز نخستین اردوگاه نیز در کجور برپا شد و جریان شیعه گری از این دوره در طبرستان آغاز شد. 

امام جمعه مرزن آباد در مورد روز 14 آبان روز ملی مازندران می گوید: بر اساس کتاب های تاریخی، روز ورود داعی کبیر حسن بن زید به طبرستان در روز  25 رمضان 250 قمری مصادف با 14 آبان 243 قمری است.

محمود علیخانی می‌افزاید: بر اساس همین در سال 88 شورای فرهنگ عمومی مازندران استان مازندران، روز ورود علویان را روز مازندران نامیدند که در واقع روز ورود حسن بن زید به سعید آباد (نام قدیم مرزن آباد) است  و به همین دلیل در مرزن آباد که نخستین بیعت مردم طبرستان با داعی کبیر بود  دبیر خانه دائمی همایش طبرستان در مرزن آباد تاسیس شد.

وی تصریح می‌کند: از زمان تاسیس دبیرخانه از سال 90 از طریق استانداری و شورای فرهنگ عمومی هر ساله برنامه های متنوعی برگزار می‌شود. امسال همایش زنان علوی طبرستان و مرزن آباد برگزار می شود، برای اینکه مشخص شود نقش مردم مازندران در دفاع از اهل بیت چه بوده است.

این محقق و نویسنده چند کتاب اظهار می کند: برای نخستین  بار رونمایی از اطلس علویان طبرستان در روز 14 آبان انجام می شود که در این اطلس همه شهرها و شخصیت هایی که در قیام علویان نقش داشتند، آمده است.

علیخانی خاطرنشان می‌کند: از همان ابتدا قدرت‌های بنی امیه و بنی عباس وقتی استان های ایران را فتح کردند به دنبال فتح مازندران نیز بودند که در این استان به چند دلیل موفق نشدند. می‌توان به روحیه سلحشوری مردم این منطقه و سلسله جبال البرز و دیگر به دلیل وجود جنگل و دریا و زمین های باتلاقی اشاره کرد که دست به دست هم داد تا قدرت‌های بنی امیه نتوانند وارد مازندران شوند.

وی می‌افزاید: محمد بن ابراهیم یکی از ساداتی بود که در مازندران زندگی می کرد و مردم مازندران وی را که شخصیت زاهد و پاکدامنی  بود قبول داشتند و نزد وی رفتند و او گفت فردی را به شما معرفی می کنم و اینگونه نامه ای به حسن بن زید که در شهر ری زندگی می کرد نوشته شد و به سراغ وی رفتند و وی به طبرستان آمد و در ابتدا وارد سعید آباد مرزن آباد شد و توقف کر. آنجا از مردم بیعت گرفت و بعد وارد سایر نقاط مازندران شد. 

گزارش از سپیده پورشعبان، خبرنگار ایسنا


انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۳ آبان ۱۳۹۵ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 95081309193
  • خبرنگار :