محمد لاهوتی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: نظام پرداخت یارانه در ایران که از سالها پیش اجرایی شده، با مشکلات جدی روبهرو بوده است. یکی از اصلیترین مشکلات آن نبود عدالت لازم در اجرای این برنامه است. وقتی دولت ما مبلغ قابل توجهی یارانه پنهان به سوخت و انرژی پرداخت میکند، قطعا ثروتمندان با توجه به مصرف بیشتری که دارند، بیش از اقشار کم درآمد از این یارانه بهرهمند میشوند که این خلاف هدفگذاری ابتدایی برای پرداخت یارانهها است.
وی ادامه داد: در پرداخت نقدی یارانه نیز همین مشکل ادامه پیدا کرد. از سویی در کشوری که نرخ تورم بالایی دارد، مشخص بود که پرداخت یک رقم ثابت پس از چند سال توان اثرگذاری خود را از دست خواهد داد و از سوی دیگر با توجه به رصد نشدن وضعیت درآمدی و تفکیک میان ثروتمندان و اقشار کم درآمد، همه به یک شکل یارانه گرفتند که این مساله به دور از عدالت است.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران تاکید کرد: با توجه به شرایط به وجود آمده قطعا باید نظام پرداخت یارانه در ایران تغییر کند اما اینکه طرح چگونه و در چه ابعادی اجرایی شود، نیاز به بررسیهای دقیقتر خواهد داشت.
لاهوتی با بیان اینکه یکی از اصلیترین شاخصها در این اصلاح، شفافیت اقتصادی است، توضیح داد: تا زمانی که دولت نداند مردم چه میزان درآمد دارند و امکان دور زدن نظارتها و قوانین مالیاتی وجود داشته باشد، نمیتوان دقیقا مشخص کرد که چه اقشاری نیاز به حمایت داشته و چه اقشاری نباید یارانه دریافت کنند.
وی با بیان اینکه در صورت اصلاح نظام هدفمندی یارانهها قیمت برخی کالاها بالا خواهد رفت و همین مساله به اقشار کم درآمد فشار جدیدی وارد میکند، بیان کرد: برای جبران این فشار نیاز به اجرای طرحی است که در آن درآمد دهکهای مختلف جامعه تراز شود. وقتی میگوییم که در شرایط فعلی هفت دهک نیاز به حمایت یارانهای دارند، باید درآمد آنها طوری تغییر کند که پس از اجرای هدفمندی یارانهها فشار مضاعفی بر آنها وارد نشود.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران خاطرنشان کرد: هرچند در سالهای گذشته نیز ما زمان اصلاح نظام پرداخت یارانهها را از دست دادیم اما امروز نیز اگر دولت قصد دارد تغییری در این فرآیند مهم ایجاد کند باید دو شرط شفافیت اقتصادی و تراز کردن درآمدها را در راس برنامههای خود قرار دهد، زیرا در غیر این صورت مشکلات حل نخواهند شد.
انتهای پیام