در نشست خبری بیست و هشتمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران تشریح شد

دستاوردهای پژوهشی سال ۹۷ دانشگاه تهران+اسامی پژوهشگران نمونه

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به رشد کیفی پژوهش‌های این دانشگاه در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، به تشریح دستاوردهای پژوهشی این دانشگاه طی یک سال گذشته و معرفی پژوهشگران پیشکسوت نمونه این دانشگاه پرداخت.

به گزارش ایسنا، محمد رحیمیان در نشست خبری بیست و هشتمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران که امروز در معاونت پژوهشی این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به اینکه هر سال در این جشنواره از اساتید و محققان قدرانی می‌کنیم، گفت: امسال در تقدیر از پژوهشگران بیشتر جنبه کیفی کار آن‌ها را مدنظر قرار داده و کمتر تعداد مقالات و کتب را در نظر گرفتیم.

وی سپس به بیان اسامی پژوهشگران پیشکسوت نمونه که فردا طی مراسمی در دانشگاه تهران از آن‌ها تقدیر خواهد شد، پرداخت و افزود: دکتر سید فتح‌الله مجتبایی، استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی؛ دکتر ژاله آموزگار یگانه، استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی؛ دکتر دره میرحیدر، استاد دانشکده جغرافیا؛ دکتر جمشید ممتاز، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی؛ دکتر عبدالکریم کاشی، استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی؛ دکتر منوچهر طبیبیان، استاد پردیس هنرهای زیبا، دکتر ناصر توحیدی، استاد پردیس دانشکده فنی و دکتر رضا زمانی، دانشیار دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی فردا تقدیر خواهند شد.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران با بیان اینکه امسال سه نفر در سطح ملی و بین‌المللی موفقیت کسب کرده‌ و جایزه ویژه جشنواره را کسب کرده‌اند، گفت: "دکتر محمد عبدالاحد برنده جایزه مصطفی (ص) و دریافت‌کننده نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام در  سال ۲۰۱۹"، "دکتر فرخ امینی‌فر، عضو هیات علمی دانشکده فنی و برنده جایزه پژوهشگر جوان از کمیته علم و فناوری جهان اسلام" و "دکتر ریخته‌گر زاده، از دانشکده ادبیات و علوم انسانی که موفق به تصویب نظریه در دبیرخانه نظریه‌پردازی به خاطر نوشتار «کسوف نیمروزی گفتاری در مبانی حکمی غرب» شده است، موفق به دریافت جایزه ویژه جشنواره شده‌اند.

رحیمیان سپس به معرفی اسامی ۱۰ پژوهشگر برجسته این دانشگاه پرداخت و گفت: در این میان دکتر اکبر فتوحی به عنوان استاد شاخص و پژوهشگر شناخته شده و دکتر علی خامسی‌پور نیز برای ارائه طرح پژوهشی نمونه تقدیر خواهد شد که این دو نفر از دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند.

وی اضافه کرد:‌ همچنین هشت پژوهشگر جوان نمونه که اساتید زیر ۴۰ سال دانشگاه هستند، از جمله دو نفر استادیار و ۶ نفر دانشیار فردا تقدیر شده و همچنین از ۷ رساله مقطع دکتری و ۲ پایان‌نامه کارشناسی ارشد نیز تجلیل خواهند شد.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران اضافه کرد: همچنین سه نفر از کارشناسان دانشگاه مورد تقدیر قرار می‌گیرند که یک نفر از آن‌ها کارشناس پژوهشی اجرای نمونه و دو نفر دیگر کارشناس پژوهشگر نمونه هستند.

رحیمیان آزمایشگاه نمونه دانشگاه تهران را "آزمایشگاه فتوسنتز و واکنش‌های نوری" در پردیس ابوریحان واقع در پاکدشت ورامین عنوان کرد و گفت: دکتر ساسان علی نیایی فرد ریاست این آزمایشگاه را بر عهده دارد. همچنین کتابخانه نمونه دانشگاه در پردیس فارابی واقع در قم به ریاست رسول محمدی به عنوان کتابخانه نمونه معرفی شده است.

وی با اشاره به این که پنج کتاب به عنوان کتب برگزیده دانشگاه و یک کتاب نیز شایسته تقدیر شناخته شده است، گفت: این کتاب‌ها به کل کشور مربوط می‌شود که دو مورد آنها از سوی اساتید خارج از  دانشگاه تهران تالیف شده‌اند.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران کتاب‌های برگزیده را شامل یک کتاب به زبان انگلیسی در حوزه موتورهای القایی، تالیف دکتر جواد فیض و دکتر وحید قربانیان (برگزیده بخش بین‌الملل)؛ کتاب "طراحی سازه‌های بتن‌آرمه"، تالیف دکتر ایرج محمودزاده کنی؛ کتاب "شکستگی در سنگ: منشاء زمین شناسی و رفتار مهندسی"، تالیف دکتر حسین معماریان و دکتر بهزاد تخم‌چی؛ کتاب "نظریه و نقد ادبی: درسنامه‌ای میان رشته‌ای" تالیف دکتر حسین پاینده (استاد دانشگاه علامه طباطبایی) ؛ کتاب "تعلیم و تربیت در نهج‌البلاغه"، تالیف دکتر محمدرضا شرفی و کتاب "جامع سلامت خانواده"، ترجمه دکتر مرجان قائمی ( استادیار دانشگاه علوم پزشکی البرز) به عنوان کتاب شایسته تقدیر در رشته‌پزشکی دانست.

وی ادامه داد: سال گذشته انتشار مقالات بین‌المللی را مثل سال قبل ادامه دادیم و چهار هزار و ۴۹۴ مقاله با نمایه‌ WOS تألیف شده‌اند و این بخش در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، ۱۰ درصد رشد داشته است.

رحیمیان افزود:‌ همچنین تعداد مقالات Q1 به میزان ۹ درصد، Q2 یازده درصد و Q3 به میزان ۱۰ درصد افزایش یافته است؛ این در حالی است که کاهش ۹ درصدی مقالات Q4 ( مقالات ضعیف‌تر ) نشانه‌ رشد کیفی مقالات در سال ۹۷ است.

وی با اشاره به "سامانه مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه تهران" (RTIS) و معرفی فعالیت‌های پژوهشی در آن، گفت: تعداد مقالات فارسی با نمایه پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) به میزان ۲۹۹۰ مقاله رسیده است. همچنین در سال ۹۷، هزار و ۳۹۶ مقاله همایشی بین‌المللی و هزار و ۶۲۵ همایش ملی داشته‌ایم. بنابراین اساتید ما در سه هزار و ۲۱ همایش شرکت کرده‌اند. این در حالی است که آمار ۹۷ تا پایان سال ۹۸ کامل می‌شود و تعداد مقالات احتمالاً حدود ۱۰ درصد افزایش خواهد داشت.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران، تعداد کتب تألیفی دانشگاه در سال ۹۷ را ۵۱۳ کتاب و تعداد کتب ترجمه شده را نیز ۱۷۸ کتاب عنوان کرد و توضیح داد: ۱۰۲ نشریه علمی-پژوهشی در دانشگاه چاپ می‌شود و ۱۰ درصد از آمار نشریات علمی پژوهشی ایران به دانشگاه تهران مربوط است. از این ۱۰۲ نشریه، ۶ نشریه نمایه WOS ، هشت نشریه نمایه اسکوپوس و بقیه نشریات دارای نمایه پایگاه استنادی جهان اسلام هستند.

رحیمیان با اشاره به تصویب آیین‌نامه‌های تشکیل هسته‌های پژوهشی، اظهار کرد: این هسته‌ها به صورت گروهی و بین‌رشته‌ای و به منظور توسعه مرزهای علم و فناوری‌های قابل تجاری‌سازی تشکیل می‌شوند.

وی افزود: در سال ۹۷، ۴۲۰  قرارداد پژوهشی با نهادها، مراکز و مؤسسات منعقد کردیم و مبلغ قراردادهای دانشگاه با شرکت‌های دولتی و خصوصی ۵۷ میلیارد تومان بوده که از این میان ۴۸ میلیارد تومان را از دستگاه‌ها جذب کردیم که نسبت به سال قبل از آن ۲۸ درصد افزایش داشته است.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران از جمله قراردادهای دانشگاه تهران با دستگاه‌ها در سال ۹۷ را "تدوین سند تحول دیجیتال" با وزارت ارتباطات و پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهینه‌سازی فرآیندهای گمرکی و توسعه سامانه هوشمند ورود و خروج کالا در گمرک، "توان‌افزایی جوامع محلی در شهرستان قلعه گنج کرمان" و حمایت مالی از ۱۴۰ روستا با همکاری بنیاد علوی و نیز سایر طرح‌های توانمندسازی در مناطق مانه و سملقان (در خراسان شمالی)، جزیره لارک در استان هرمزگان عنوان کرد.

وی سپس به ۵ خوشه مشورتی دانشگاه‌ها به دولت اشاره کرد و توضیح داد: این خوشه‌ها در حوزه‌های اقتصاد کلان (دانشگاه تهران)، پولی و بانکی (دانشگاه علامه طباطبایی)، سرمایه اجتماعی (دانشگاه اصفهان)، رسانه و ارتباطات (دانشگاه علامه طباطبایی) و حقوق شهروندی (دانشگاه شهید بهشتی) هستند و ما نیز یک کارگروه در دانشگاه تهران به حوزه سرمایه اجتماعی اختصاص داده‌ایم.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران با بیان اینکه جلسات خوشه مشورتی دانشگاه تهران هر دو هفته یک بار به ریاست دکتر نیلی برگزار می‌شود، گفت: در خصوص معضلات اقتصاد کلان، برون‌رفت از آن، اصلاح نظام بانکی و بهبود سرمایه اجتماعی راهکار ارائه کردیم.

رحیمیان افزود: مرکز پروژه‌یابی ما اخیراً به دنبال این بوده که پروژه‌های بین‌المللی را با همکاری اساتید دانشگاه جذب کند و در این مرکز پروژه‌هایی از اتحادیه اروپا جذب شده و طرح‌های مشترک با کشور ترکیه و دانشگاه سن پترزبورگ روسیه انجام شده است.

افتتاح مؤسسه "ابررایانش" با تجهیزات ۲.۷ میلیون یورویی در اسفند ماه

معاون پژوهشی دانشگاه تهران  با اشاره به ایجاد موسسات پژوهشی از جمله موسسه "ابررایانش"، گفت: این موسسه در حوزه ابررایانش، محاسبات ابری، ذخیره و پردازش کلان داده‌ها در مرزهای علم و فناوری فعالیت انجام می‌دهد که این بخش اولین تجربه همکاری دانشگاه با بخش خصوصی به شمار می‌آید و مبلغ ۲.۷ میلیون یورو به تجهیزات کامپیوتری این مرکز اختصاص داده شده که امیدواریم در اسفند ماه افتتاح شود؛ این مرکز در خیابان کارگر شمالی در جوار پارک علم و فناوری دانشگاه و موسسه انتشارات قرار دارد.

رحیمیان افزود: همچنین مرکز تحقیقات "حکمرانی منابع طبیعی" را ایجاد کردیم که به تحقیق در حوزه حکمرانی و مدیریت پایدار منابع طبیعی و محیط زیست می‌پردازد. همچنین با کمک مرکز روسکیمیر روسیه مرکزی در راستای توسعه روابط فرهنگی و زبان و ادبیات روسی ایجاد کردیم.

وی همچنین از ایجاد "موسسه گاز طبیعی مایع" در سال ۹۷ با کمک شرکت ملی گاز ایران و "مرکز پژوهشی آسیا" خبر داد و گفت: این مرکز را با همکاری بنیادی در کره ایجاد کردیم تا ارتباطات پژوهش و فناوری بین دو کشور تثبیت شود و بنا شده تا هر سال ۱۰۰ هزار دلار کمک‌های پژوهشی از سوی بنیادی در کره و همچنین از دانشگاه تهران به این موسسه کمک شود.

تصویب ۱۹ قطب علمی دانشگاه تهران در سال گذشته
امضای ۲ قرارداد تجاری‌سازی فناوری در نوزدهمین نمایشگاه پژوهش و فناوری

معاون پژوهشی دانشگاه تهران با بیان اینکه ۱۹ قطب علمی سال گذشته مورد تصویب قرار گرفته است، گفت: ۳۹ تفاهم‌نامه همکاری با دستگاه‌ها و شرکتهای مختلف به امضا رسانده‌ایم و موسسه انتشارات دانشگاه تهران ۹ هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های داخل کشور و کشورهای همسایه هدیه داده و در این موسسه همچنین بیش از ۱۱۰ عنوان کتاب کتاب جدید چاپ و ۳۴۰ عنوان کتاب تجدید چاپ شده‌اند.

رحیمیان افزود: نرم‌افزار باغ دانش نسخ خطی را به صورت آنلاین در اختیار پژوهشگران و دانشجویان قرار می‌دهد و بیش از ۱۶ هزار نسخه به زودی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

وی گفت: در سال ۹۷ بیش از ۳ میلیون یورو خرید ارزی داشته‌ایم که ۲.۷ میلیون یوروی آن به مؤسسه ابردانش مربوط است. همچنین در نوزدهمین نمایشگاه پژوهش و فناوری دانشگاه تهران دو قرارداد تجاری‌سازی فناوری به امضا رسید.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۴ آذر ۱۳۹۸ / ۱۴:۱۹
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 98092417883
  • خبرنگار : 71605