اما بخش دردناک داستان به خشک شدن این نگین آبی از اواسط دهه ۸۰ برمی گردد روز به روز از مساحت دریاچه کم شد و عمق آب تحلیل رفت.
کارشناسان دلایل بسیاری مثل خشکسالی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه،احداث بی رویه سد و استفاده بیرویه از منابع آب حوضه آبریز دریاچه بواسطه کشاورزی سنتی منطقه برای خشک شدن دریاچه شمردند.
کارشناسان محیط زیست، نسبت به تبعات ناشی از خشک شدن این دریاچه هشدار دادند و گفتند به واسطه خشک شدن دریاچه با وزش باد نمک دریاچه به سمت اراضی کشاورزی حرکت میکند و مناطق را در معرض تهدید و نابودی قرار می دهد و علاوه براین باعث نامطلوب شدن کیفیت هوا باانتشار ریزگردهای نمکی می شود در واقع خشکی این پهنه آبی زندگی چند میلیون شهروند را تهدید خواهد کرد.
برخی از کارشناسان سد سازی را در خشک شدن دریاچه بی تاثیر می دانستند اما با باقی ماندن مساحت آبی ناچیزی از دریاچه، تصمیم به توقف سدسازی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه یکی از راهکارهای جلوگیری از توسعه بحرانهای پیش بینی شده بود که طبق اعلام وزارت نیرو عملیات احداث دو سد نازلو و باراندوز چای ارومیه در سال ۹۳ در راستای احیای دریاچه ارومیه متوقف شد اما پس از اینکه دریاچه ارومیه احیا شد گمانه زنی ها برای از سر گیری تکمیل پروژه های مذکور با طرح سوالی از سوی نماینده مردم ارومیه از وزیر نیرو آغاز شد.
منطقه نازلو در غرب و شمال غربی شهرستان ارومیه واقع شده و سد نازلو با طول تاج ۵۲۰ متر، مخزنی و خاکی است که حجم مخزن نرمال آن ۱۷۰ میلیون مترمکعب است که از سال ۸۳ عملیات احداث ان آغاز شد و هم اکنون بدنه سد ۳۲ درصد پیشرفت دارد.
همچنین سد باراندوز ارومیه از نوع خاکی با پوسته آبرفتی است و طول تاج آن ۴۲۴ متر است و ظرفیت ذخیره این سد ۹۱ میلیون متر مکعب است که با افتتاح آن ۱۸ هزار و ۲۳۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه به آبی تبدیل می شود که در سال ۸۸ عملیات احداث آن آغاز شد.
سدهای نازلو و باراندوز ارومیه با دستور وزیر نیرو تکمیل میشود
حجت الاسلام سید سلمان ذاکر نماینده مردم ارومیه در مجلس در خصوص ازسر گیری تکمیل دو سد نازلو و باراندوز چای ارومیه با اشاره به اینکه دریاچه ارومیه به عنوان قلب آذربایجان غربی و دومین دریاچه شور جهان بسیار برای منطقه و جهان از لحاظ زیست محیطی و حوزه های مختلف حائز اهمیت است، به ایسنا گفت: با دستور وزیر نیرو و در راستای احیای دریاچه ارومیه، ساخت و تکمیل سدهای نازلو چای و باراندوز چای ارومیه انجام میشود.
وی بابیان اینکه اعتبارات زیادی برای احداث این سدها هزینه شده و نباید بیت المال پایمال شود، ادامه داد: احیای سدهای مذکور برای کشاورزی منطقه بسیار حائز اهمیت است و لازم است این پروژه های نیمه تمام به سرانجام برسند.
بعید است هیات دولت با تکمیل این دو سد موافقت کند
حاجی مرادی مسئول واحد برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفت و گو با ایسنا در خصوص نگرانی دوستداران دریاچه ارومیه از دستور وزیر نیرو مبنی بر از سرگیری تکمیل دو سد نازلو و باراندوزچای در آذربایجان غربی گفت: از نوشته اقای اردکانیان وزیر نیرو وقت بر برگه در خواست و سوال اقای ذاکر نماینده مردم ارومیه در مجلس مشخصا هیچ دستوری مبنی بر صدور مجوز ادامه تکمیل این دو سد برداشت نمی شود بلکه وزیر محترم نیرو به معاون خود دستور دادهاند در وهله اول تدقیق و بهنگامسازی نیازهای شرب شهر ارومیه انجام پذیرد و در صورت لزوم موضوع در کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه بررسی شود.
وی بابیان اینکه مرجع متوقف کننده باید دستور لازم برای ادامه فعالیت سدسازی را صادر کند، ادامه داد: همانطور که وزیر نیرو تصمیم گیری را به مرجع مربوطه محول کردند، تصمیمگیری تکمیل دو سد نازلو و باراندوز چای ارومیه در حیطه اختیارات هیات دولت است.
حاجی مرادی بااشاره به بررسی های فنی چند سال پیش مبنی بر تاثیر احداث سد در روند خشکی دریاچه ارومیه افزود: طی مطالعات دانشـگاهی که انجام شده مشخص هست لزوما سدسازی می تواند منجر به درخطر افتادن دریاچه ارومیه شود چرا که تجربه احداث سدهای دیگر در حوضه دریاچه ارومیه این واقعیت را بیان می کند و باتوجه به شرایط فنی و تاثیرات احداث سد بعید است هیات دولت با تکمیل این دو سد موافقت کند و تا این لحظه هیچ جای نگرانی برای دوستداران دریاچه ارومیه نیست.
دریاچه ارومیه ۳.۶میلیارد مترمکعب آب دارد
فرهاد سرخوش مدیر دفتر امور استانهای ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه در تاریخ ۲۷ مرداد ۹۹ در گفت و گو با ایسنا افزود: تراز فعلی دریاچه ارومیه ۱۲۷۱.۳۸ متر است که این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۱۲۷۱.۴۵ متر بود.
وی بااشاره به اینکه هم اکنون دریاچه ارومیه ۳میلیارد و ۶۷٠ میلیون متر مکعب آب دارد گفت: مساحت فعلی دریاچه ۲۸۸۳کیلومتر مربع است.
به همت دولت تدبیر و امید، این نگین فیروزه ای آذربایجان جانی دوباره یافت و زندگی میلیونها انسان و معیشت منطقه از خطر جدی نجات یافت امسال نیز به واسطه حجم خوب آب دریاچه گردشگران و اهالی منطقه از نعمت این دریاچه نمکی با آب تنی، لجن درمانی بهره مند شدند امید است روزی نرسد که جای این پهنه آبی از نقشه کشورمان حذف شود و جز چند عکس چیزی از دریاچه ارومیه باقی نماند.
انتهای پیام