به گزارش ایسنا، این نخستین رویدادِ مهم مربوط به جهانگردی و وابسته به سازمان ملل متحد است که از زمان شیوع کووید ۱۹ در جهان، به شکل حضوری برگزار شد. ویروس همهگیر کرونا تا کنون تمام رویدادهای گردشگری را تعطیل کرده و این صنعت را تا الان متحمل ۴۶۰ میلیارد دلار ضرر کرده است که ۵ برابر بیشتر از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۹ بوده است. سازمان ملل متحد هشدار داده که میزان این زیان در جهان میتواند به رقم ۱.۲ تریلیون دلار برسد.
یکصد و دوازدهمین شورای اجرایی سازمان جهانی جهانگردی نیز در شرایطی در تفلیس، پایتخت گرجستان برگزار شد که دبیرکل سازمان ملل متحد برای نخستین بار پیامی را به این اجلاس فرستاد. آنتونیو گوترش که چندی پیش نیز درباره اثرات ویروس کرونا بر رکود اقتصادی و بیکاری در صنعت سفر و گردشگری جهان ابراز نگرانی کرده بود و از همه دولتها خواسته بود جلوی نابودی گردشگری را بگیرند، در این پیام با یادآوری اینکه جهانگردی نقش کلیدی در محفاظت از کره زمین و مردم دارد، گفت: «جهانگردی میتواند فرصتی برای بهتر شدن دنیا باشد، نقشی در محافظت از سیاره ما و تنوع زیستی آن داشته باشد و جشن انسانسازی باشد.» وی همچنین تأکید کرد که «این شورای اجرایی بستر مهمی برای همکاری، کشف راه آینده و حمایت از آینده گردشگری است.»
زوراب پولولیکاشویلی ـ دبیرکل UNWTO ـ نیز پس از افتتاح این اجلاس توسط نخست وزیر گرجستان (جورجی گاچاریا) اشارهای داشت به دستاوردهای گردشگری در ۱۲ ماه گذشته و در ادامه تاکید کرد: «شروع دوباره گردشگری باید به درستی مدیریت شود. این بحران نقش مهمی را که گردشگری در هر بخش از زندگی ما ایفا میکند، روشن کرده است. با همکاری هم یک بخش گردشگری را بسازیم که برای همه مفید باشد، جایی که پایداری و نوآوری بخشی از هر کاری باشد که ما انجام میدهیم.»
جورجیا گاچاریا، نخست وزیر گرجستان نیز در افتتاحیه این اجلاس اظهار کرد: «دوران پس از بحران کرونا فرصتی برای بخش گردشگری این کشور خواهد بود تا نمایش منحصر بفردی از گرجستلن داشته باشد و آن را به مقصد اصلی سفر تبدیل کند، این اقدام مزایای اجتماعی و اقتصادی فراوانی خواهد داشت.»
اعضای حاضر در این شورا همچنین تایید کردند که اولین دفتر منطقهای سازمان جهانی جهانگردی در عربستان مستقر شود، کشوری که برنامههای بلندپروازانهای برای گردشگری دارد و به تازگی میزبان دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی در این کشور بوده است. عربستان که پیش از این کشور بستهای در گردشگری به حساب میآمد، اخیرا با به اجرا گذاشتن سیاست درهای باز و برنامه تعدیل قوانین ویزا برای گردشگران، در چشماندازی تا سال ۲۰۳۰ قصد کرده ۳۰ میلیون زائر و گردشگر و ۱۵۰ میلیارد دلار درآمد از محل آن بدست آورد.
احمد آل خطیب، وزیر جهانگردی عربستان در شورای اجرایی UNWTO گفت که رویکرد مشترک این سازمان برای استقرار دفتر منطقهای در عربستان، به رشد و ایجاد انعطافپذیری در بخش گردشگری در سطح ملی و منطقهای کمک خواهد کرد. او اعلام کرد که دفتر منطقهای خاورمیانه بین امسال و سال آینده افتتاح میشود.
شورای اجرایی همچنین با «اعلامیه تفلیس: اقداماتی برای بازیابی پایدار» موافقت کرد. در این اعلامیه، گردشگری یکی از بدترین مواردی که تحت تأثیر ویروس همهگیر کرونا قرار گرفته است، شناخته شد و سکون جهانی فرصتی برای تنظیم دوباره این بخش به سمت آیندهای پایدارتر و فراگیر تلقی شده است.
اعضای این شورا به اتفاق آرا پیشنهاد اسپانیا برای میزبانی از اجلاس بعدی این شورا را که طی آن انتخاب دبیرکل UNWTO برای دوره ۲۰۲۵-۲۰۲۲ (در ژانویه ۲۰۲۱) برگزار میشود، پذیرفتند.
سازمان جهانی جهانگردی در پایان این اجلاس، یک مجمع سرمایهگذاری نیز برگزار کرد تا متخصصان بخش خصوصی و دولتی گردهم آیند و فرصتها و چالشهای سرمایهگذاری در جهانگردی را در فضای پسا همهگیری بررسی کنند.
معاون گردشگری ایران نیز در این اجلاس حضور دارد و قرار است دیدارهایی را با برخی از مقامات گردشگری دیگر کشورها و دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی برای تقویت روابط داشته باشد. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرده است: پیگیری مصوبات تفاهمنامه سال ۲۰۱۸ و تداوم همکاری UNWTO در بازنگری طرح توسعه گردشگری ایران، پیادهسازی حسابهای اقماری گردشگری و بررسی موضوع میزبانی ایران از نشست «گردشگری و توسعه روستایی» از جمله موضوعاتی است که در دیدار معاون گردشگری و زوراب پولولیکاشویلی مطرح خواهد شد.
انتهای پیام