یک مسئول:

مهارت ساخت کیسه چِکَن دوزی خراسان جنوبی در لیست میراث معنوی کشور جای گرفت

مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی اظهار کرد: مهارت ساخت کیسه چِکَن دوزی  متعلق به شهر سه قلعه سرایان در فهرست میراث معنوی (ناملموس) کشور ثبت شد.

سید احمد برآبادی، امروز شنبه ۲۰ دی به خبرنگاران گفت: چکن، واژه‌ای ترکی و به معنای کشیدن است؛ به دلیل استفاده از نخ‌های گلابتون که دور تا دور نقوش اصلی زمینه­ کیسه کشیده شده و با نخ‌های مشکی روی پارچه با روش بست دوزی دوخته شده است، از گذشته به این نام معروف شده است.

به گزارش ایسنا، وی افزود: نوارها و یراق‌های دوخته شده بر روی کیسه سوزن دوزی، اشکال و طرح‌ها و حاشیه­های مختلف، بند به کار رفته در ساخت کیسه برای بسته شدن در کیسه و تزیینات زیبای بند با گره سرشتی ( شَمسَک) و منگوله‌های رنگی و تزئینات نخ‌های رنگی و گلابتون از مشخصات این کیسه‌ها است.

مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی با بیان اینکه تمامی تزئینات با کمک نخ‌های ابریشمی و پنبه­ای اجرا می­شود، تصریح کرد: سبقه تاریخی این کیسه‌ها در سه قلعه با بیش از ۱۵۰ سال می‌رسد.

برآبادی در توضیح طرح درخت زندگی ۷ شاخه، ادامه داد: به دلیل تقدس عدد هفت و نمادین بودن این عدد و نقوش نمادین انسان در اطراف این درخت جهت تقدیس آن(ردیف نمادین انسانها دور تا دور نقش درخت مقدس و چسبیده به حاشیه) و نقوش نمادین طبیعت(کوه و آب) در حاشیه آن دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه تبحر و مهارت زنان سه قلعه در به کارگیری انواع دوخت‌های متناسب و بسیار ظریف برای تزیین رویه­ کیسه‌ها قابل ذکر و تحسین است، یادآور شد: کیسه چِکَن دوزی برای توتون و تنباکو استفاده می‌شده است.

انتهای پیام 

  • شنبه/ ۲۰ دی ۱۳۹۹ / ۱۲:۳۳
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 99102014760
  • خبرنگار :