رییس دانشگاه خوارزمی خبر داد

ارسال 180 مقاله به اولین کنفرانس بین المللی روایت شناسی عربی

رییس دانشگاه خوارزمی با تاکید بر ضرورت انجام مطالعات علمی در حوزه روایت شناسی و ادبیات داستانی گفت: آثار ادبی در حوزه ادبیات داستانی منعکس کننده فرهنگ و هویت ملت‌ها است و ما در روزگار کنونی بیش از پیش به چنین شناختی نیازمند هستیم.

به گزارش ایسنا، دکتر عزیزالله حبیبی در اولین کنفرانس بین المللی روایت شناسی عربی ضمن بیان این مطلب عنوان کرد: روایت و روایتگری بخشی مهمی از  فرهنگ و هویت انسان‌ها را تشکیل می‌دهد. زندگی بشر بدون روایت قابل تصور نیست. خداوند متعال آموزش و تربیت انسانها را با روایتگری داستان های گذشتگان در قرآن کریم پیش روی ما قرار داده است و روایت داستانی جایگاه ویژه‌ای در ادبیات ملل یافته است و سهم مهمی از ادبیات جهان را به خود اختصاص داده است. ادبیات داستانی امروز روایتگر باورها، شادی ها، غم ها، مشکلات و آرزوهای جامعه بشری است . 

وی افزود:  آشنایی با ساختار ها، روش ها، تکنیک ها و صنعت روایتگری  نقش مهمی در تعامل میان ملت‌ها ایفا  می‌کند و زبان و ادبیات فارسی و عربی پیوند های دیرینه ای با یکدیگر دارند. در ادوار گذشته تاریخی آثار ادبی متعددی بیانگر این واقعیت است. در گذشته تعامل میان شعرا ، ادبا و فرهیختگان ایرانی و عرب علیرغم نبودن وسایل ارتباط کنونی نقش بسیار گسترده و چشمگیری ایفا کرده و تاثیر کُتُبی مانند کلیله و دمنه و داستان های هزار و یک شب و سایر ادبیات فاخر فرهنگ اسلامی و ایرانی و اسلامی از جمله بارزترین نمونه های این تعامل به شمار می‌رود.

حبیبی در ادامه گفت: امروز نیز مطالعات علمی در حوزه روایت شناسی و ادبیات داستانی می تواند در عرصه شناخت و تعامل علمی میان ملت های مسلمان ایران و جهان عرب نقش برجسته داشته باشد چرا که آثار ادبی در حوزه ادبیات داستانی منعکس کننده فرهنگ و هویت ملت‌ها است و ما در روزگار کنونی بیش از پیش به چنین شناختی نیازمند هستیم.

رییس دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: این دانشگاه به عنوان قدیمی ترین نهاد آموزش عالی ایران که بیش از ۱۰۲ سال از فعالیت آن می‌گذرد میزبان اولین همایش بین‌المللی روایت‌شناسی عربی است و اگرچه به دلیل شرایط کرونا از حضور فرهیختگان محروم هستیم اما به صورت مجازی میزبان مهمانان و سخنرانان همایش خواهیم بود و البته تلاش کردیم که در این شرایط خاص فعالیت علمی سمینار به خوبی به اهداف خود دست یابد و امیدواریم این همایش سرآغاز  فعالیت های گسترده علمی بین دانشگاه‌های ایران و کشورهای عربی به شمار ‌آید.

وی تاکید کرد: امیدواریم در آینده ای نزدیک بتوانیم دومین کنفرانس را به صورت حضوری برگزار کنیم  و ما افتخار میزبانی دومین کنفرانس را نیز داشته باشیم و همچنین از سخنرانان کشورهای عربی و سایر دانشگاههای کشور نیز تشکر و قدردانی داریم که بر غنا و محتوای علمی کنفرانس افزودند. 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه خوارزمی، در ادامه دکتر هومن ناظمیان، دبیر علمی کنفرانس روایت‌شناسی گزارش کوتاهی از اقداماتی انجام شده را ارائه داد و گفت: گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه خوارزمی از مهرماه سال ۹۸ کار خود را اغاز کرد و با فراخوان های متعدد که انجام شد در حدود 180 مقاله  از داخل و خارج کشور دریافت کردیم  که ۱۳4 مقاله پذیرش شد و حدود 32مقاله خارجی از کشورهای مختلف عربی مانند عراق، الجزایر، مراکش ،عربستان سعودی، شمال آفریقا پذیرش شد .

دبیر علمی کنفرانس روایت‌شناسی ادامه داد: هدف از برگزاری این همایش تمرکز بر مبحث ادبیات داستانی و مطالعات داستانی در جهان عرب است. امروزه ما شاهد هستیم که در مبحث ادبیات جهانی ادبیات عربی به خصوص در حوزه روایت و داستان در سال‌های اخیر پیشرفت و تحولات چشمگیر و مهمی داشته  به ویژه با توجه به جوایز متعددی که در عرصه منطقه‌ای و بین المللی در کشورهای عربی مطرح است مانند جایزه جهانی رمان عربی و ... ما شاهد جو پویا و شاداب در جهان عرب هستیم به خصوص در حوزه داستان  و روایت به ویژه کشورهایی که عمر چندانی ندارند ولی نویسندگان بسیار پرشور و متعددی دارند که در این حوزه قلم می زنند.

به گفته وی، ما شاهد این هستیم که امروز ادبیات داستانی عربی و رمان‌های عربی پابه‌پای تحولات کشورهای عربی و حتی فراتر از آن به پیش می‌رود به همین دلیل این احساس نیاز شد که برای آشنایی هرچه بیشتر با آخرین تحولات، تکنیک ها و دستاوردهای حوزه روایت و ادبیات داستانی در جهان عرب چنین همایشی برگزار شود که علیرغم شرایط کرونایی و مجازی و دشواری‌های ارتباطات مجازی خوشبختانه تعداد مقالات خوبی از داخل و خارج دریافت شد  و امیدواریم این همایش سرآغازی برای همکاریهای علمی بین المللی بیشتر و موثرتر بین دانشگاه خوارزمی به عنوان قدیمی ترین نهاد آموزش عالی کشور و دانشگاه های مختلف جهان عرب باشد.

در ادامه دکتر قهرمانی مقبل، رئیس انجمن زبان و ادبیات عربی گفت: روایت شناسی امروزه  از مسائل مهم ادبیات است و خوشبختانه در ادبیات عربی و ادبیات فارسی به دلیل گسترش داستان نویسی و اهتمام به این امر بیش از پیش شکوفا شده و مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است و ما همایشی داریم که تخصصی برگزار می‌شود و ما یک قدم به سمت جلو حرکت کرده‌ایم .این همایش شاخه‌های مختلف را در بر نمی‌گیرد بلکه متمرکز بر یک موضوع خاص است و با توجه به اینکه فقط یک موضوع شاخص را در برگرفته خوشبختانه با استقبال خوبی مواجه شده است و امیدوارم که در آینده  به همایش های مرتبط با خانواده زبان و ادبیات عربی نگاه تخصصی داشته باشند تا برای آیندگان مثمر ثمر باشد.

وی ادامه داد: انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی نزدیک به ۲۰ سال فعالیت دارد و  یک موسسه مردم نهاد است و سیاست انجمن علمی زبان و ادبیات عربی حمایت از فعالیت‌های علمی در جنبه‌های مختلف است چه کارگاه های علمی ، تخصصی و چه همایش ها و این سیاست ها هم به غنای همایش ها می افزاید  و هم برگزاری  همایش های موفق باعث می شوند تا به اعتبار انجمن افزوده شود.

همچنین این کنفرانس تخصصی بین المللی میزبان 180مقالۀ داخلی و خارجی بود که از این تعداد 134 مقاله پذیرفته شده است؛ و از این تعداد 111 مقاله به صورت کامل و 23 مقاله به شکل چکیده است. تعداد کل مقالات واصله از پژوهشگران ایرانی، 77 مقاله بوده و 32 مقاله نیز از کشورهای خارجی  مانند الجزایر، عراق، مراکش، نیجریه و بلغارستان به دبیرخانۀ کنفرانس رسیده است. 

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ / ۱۱:۳۶
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 99112921742
  • خبرنگار : 71567