• سه‌شنبه / ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۰:۲۰
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1401031007244
  • خبرنگار : 30165

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد

بیشتر تولیدات علمی در کتابخانه‌ها خاک می‌خورند

بیشتر تولیدات علمی در کتابخانه‌ها خاک می‌خورند

مدیرکل دفتر نشر منابع علمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری با بیان این‌که بیشتر محصولات و تولیدات علمی در کتابخانه‌ها خاک می‌خورند، گفت: نظام حکمرانی کشور نمی‌تواند از این تولیدات علمی برای حل مسائل خود بهره بگیرد. چاره کار، روی آوردن جدّی به پژوهش‌های مسئله‌محور و طراحی فرآیند مشخص برای حرکت از شناخت دقیق مسائل و رسیدن به راهبردها و راهکارهای مؤثر در گشودن گره‌های اجرایی کشور است.

محمدرضا رضایی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان نقش مسئله‌محوری در علوم انسانی در رفع موانع توسعه، اظهار کرد: مسئله‌محوری در علوم انسانی، خواه با رویکرد تاسیس نظام‌های اجتماعی برای پیشرفت جوامع انسانی و خواه با رویکرد توجه به برنامه‌های توسعه برای تغییر مسیر از وضع موجود، به وضع مطلوب، رویکردی راهگشا در رفع موانع توسعه است.

وی با اشاره به این‌که در حال حاضر اکثر پژوهش‌ها در کشور مبنایی، نظری و موضوع‌محور هستند، گفت: منطق حکم می‌کند، به‌استثنای آن بخشی از پژوهش‌ها که لازم است برای ارتقای مرزهای دانش، به‌صورت بنیادی انجام ‌شوند، عمده پژوهش‌ها برای حل مسائل کشور و با رویکرد راهبردی - کاربردی صورت گیرند.

رضایی با تاکید بر این که فلسفه وجودی پژوهش، کمک به حل مسائل است، توضیح داد: پژوهشی که مسئله‌ای (اعم از علمی یا اجرایی) را با روش علمی حل نکند، رسالتش ناتمام مانده است. هنر و تمایز اصلی انسان خردمند و جوامع انسانی خردورز، حل مسائل به‌صورت نظام‌مند و بر اساس فکر و تحقیق است. متأسفانه، در شرایط فعلی کشور، این رویکرد در اغلب مراکز علمی و پژوهشی وجود ندارد یا بسیار ضعیف است.

مدیرکل دفتر نشر منابع علمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری با بیان این‌که بیشتر محصولات و تولیدات علمی در کتابخانه‌ها خاک می‌خورند، تصریح کرد: نظام حکمرانی کشور نمی‌تواند از این تولیدات علمی برای حل مسائل خود بهره بگیرد. چاره کار، روی آوردن جدّی به پژوهش‌های مسئله‌محور و طراحی فرآیند مشخص برای حرکت از شناخت دقیق مسائل و رسیدن به راهبردها و راهکارهای مؤثر در گشودن گره‌های اجرایی کشور است.

وی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان برنامه و بودجه کشور، در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه و در راستای حل مسائل و چالش‌های پیشِ روی برنامه‌ریزان و مجریان نظام برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی کشور، به دنبال یک تغییر رویکرد است.

رضایی توضیح داد: این تغییرات در قالب ساماندهی و انجام پژوهش‌های کاربردی و مسئله محور به‌ عنوان چراغ پیش روی نظام مدیریتی و اجرایی کشور و با هدف رسیدن به یک الگوی مناسب برای سفارش و یا پذیرش و چاپ مقالات علمی اندیشمندان در فصل‌نامه تخصصی این مرکز است.

وی اظهار کرد: با جمع‌بندی نظرات مدیران و اعضای هیئت علمی گروه‌های پژوهشی، سردبیر و اعضای گروه دبیران فصل‌نامه و همچنین تعامل با اندیشکده‌ها، پژوهشکده‌ها و سایر مراکز علمی- پژوهشی، ازجمله مرکز پژوهشی مبنا و مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری برای اجرایی شدن این تغییر رویکرد، تلاش شده است.

مدیرکل دفتر نشر منابع علمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری از  پژوهشگران، اساتید و متخصصان نظام اجرایی و برنامه‌ریزی کشور دعوت کرد تا یافته‌های پژوهشی و مقالات علمی خود را از طریق سایت فصل‌نامه علمی «پژوهش‌های برنامه و توسعه» به آدرس http://www.journaldfrc.ir ارسال و نقش مؤثری در مسیر پیشرفت و بالندگی کشور ایفا کنند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha