• چهارشنبه / ۲۲ تیر ۱۴۰۱ / ۰۶:۳۶
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1401042214776
  • خبرنگار : 30165

/اخلاق در پژوهش؛ سه سال پس از قانون‌مند شدن/

بخشی از تخلفات پژوهشی ممکن است به دلیل ناآگاهی رخ بدهد

بخشی از تخلفات پژوهشی ممکن است به دلیل ناآگاهی رخ بدهد

مدیر امور پژوهشی دانشگاه خوارزمی در خصوص نحوه بررسی پرونده‌ها در کمیته اخلاق در پژوهش، با بیان این‌که بررسی تمام پژوهش‌ها از نظر تخلفات، برای کمیته اخلاق در پژوهش امکان‌پذیر نیست، گفت: عمدتاً فعالیت کمیته‌های اخلاق در پژوهش، بر اساس گزارش است. ممکن است این گزارش‌ها بر اساس شکایت یکی از طرفین یعنی اعضای هیئت‌علمی یا دانشجو باشد و یا بر اساس شکایت یکی از سازمان‌های بیرونی دانشگاه باشد.

دکتر روزبه جوادکلباسی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره آمار پرونده‌های تخلفات پژوهشی و مقالات ریترکت‌شده دانشگاه خوارزمی در سال ۱۴۰۰ توضیح داد: پرونده‌های تخلفات پژوهشی دانشگاه خوارزمی در سال ۱۳۹۹، ۱۰ مورد بودند، ولی در سال ۱۴۰۰ به صفر پرونده رسیدند. از ۱۰ پرونده مربوط به سال ۱۳۹۹، هفت مورد مختومه شده و سه مورد از آن ادامه پیدا کرده که به وزارت علوم اعلام شده است.

وی در پاسخ به این سؤال که کمیته اخلاق در پژوهش در این دانشگاه به صورت فعالانه، تخلفات را بررسی می‌کند و یا گزارشات واصله از تخلفات را مورد بررسی قرار می‌دهد، گفت: عمدتاً فعالیت کمیته‌های اخلاق در پژوهش، بر اساس گزارش است. ممکن است این گزارش‌ها بر اساس شکایت یکی از طرفین یعنی اعضای هیئت‌علمی یا دانشجو باشد و یا بر اساس شکایت یکی از سازمان‌های بیرونی دانشگاه باشد.

مدیر امور پژوهشی دانشگاه خوارزمی تصریح کرد: در واقع بررسی مستقیم تمام پژوهش‌ها از نظر تخلفات، برای کمیته اخلاق در پژوهش امکان‌پذیر نیست و بنابراین بر اساس رصدهای دانشکده و گروه و بررسی شکایات و اعتراضات، فعالیت انجام می‌شود.

وی ادامه داد: اعتراضات در خصوص پژوهش‌ها، ممکن است در خصوص عدم رعایت صحیح سهم نویسندگان در مقاله، اشتباه در ترتیب اسامی، اضافه‌کردن نام فردی که در پژوهش مسئولیت نداشته و یا اعلام تخلف از سوی ناشر مجلات باشد که این موارد در کمیته اخلاق مورد بررسی قرار می‌گیرند.

وی دلیل به صفر رسیدن پرونده‌های کمیته اخلاق را سخت‌گیری و برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی دانست و خاطرنشان کرد: دوره‌ها و کارگاه‌هایی که برای دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی برگزار می‌شود، در این زمینه تاثیرگذار بوده است. چون بخشی از تخلفات ممکن است به دلیل ناآگاهی رخ بدهد که با آگاهی‌رسانی بیشتر، کاهش می‌یابد.

جوادکلباسی به بحث کد اخلاق در رشته‌های علوم زیستی و پزشکی اشاره کرد و گفت: دانشگاه خوارزمی یکی از مجموعه‌هایی است که مجوز صدور کد اخلاق برای رشته‌های علوم زیستی و پزشکی دارد و در سال ۱۴۰۰، ۵۲ کد اخلاق در این دانشگاه صادر شده است. این میزان در سال ۱۳۹۹، ۴۷ مورد بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha