• سه‌شنبه / ۲ آذر ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۴
  • دسته‌بندی: ایکسنا
  • کد خبر: 95090201013
  • خبرنگار : 71410

این حنجره روزی 5 ساعت وقف می‌شد

این حنجره روزی 5 ساعت وقف می‌شد

او روزانه پنج ساعت از عمرش را صرف مداحی برای اهل بیت (ع) می‌کرد. حالا که رفته، اما بیش از دو هزار عنوان کاست مداحی‌اش از زمان پیدایش ضبط صدا تا کنون به زبان‌های ترکی، فارسی و عربی به یادگار ماندگار است.

آن‌ها پنج برادر بودند؛ نعیم، سلیم، رحیم، محمود و ودود. صدای خوش در خانواده‌شان موروثی بود و آن را از پدرشان «عبدالکریم موذن‌زاده اردبیلی» که نخستین موذن رادیوی ایران بود به ارث برده بودند. هر پنج برادر راه پدر را پیش گرفتند و به مشهورترین مداح‌ها و موذن‌های جهان اسلام تبدیل شدند؛ تا جایی که یکی از آن‌ها یعنی «رحیم موذن‌زاده اردبیلی» توانست اذانی را که در «بیات ترک» خواند در فهرست میراث معنوی ثبت کند.

یکی دیگرشان توانست ضمن حفظ اصالت و ارزش‌ها، نوآوری در شیوه‌های نوحه‌خوانی و مداحی ایجاد کند. او «سلیم موذن‌زاده اردبیلی» بود که صبح امروز (2 آذرماه) برای همیشه جاودانه شد.

سلیم موذن‌زاده اردبیلی سال 1315 در شهر اردبیل زاده شد و مانند پدر و پدربزرگش حنجره خود را وقف اهل ببیت (ع) و به ویژه «سیدالشهدا» کرد تا جایی که به او لقب‌های «سلطان‌الذاکرین» و «فخرالذاکرین» را دادند.

سلیم معتقد بود:  اگر من، رحیم و برادرانم اذان گفته‌ایم و دل‌های مردمان مومن را منقلب کرده‌ایم، به مدد نفس‌های پاک نبوی و توجه‌های ویژه اهل بیت و امام حسین (ع) است.

سلیم در منزل پدری‌اش زندگی می‌کرد. خودش می‌گفت که با زحمت و تلاش بسیار سعی کرده است این خانه به همان شکل قدیمی‌اش باقی بماند و همیشه مجلس وعظ و عزا در خانه برپا بود.

او درباره کودکی‌اش گفته است: «صدای خوش یک موهبت موروثی در خانواده ماست. پدرم در عزای حسین (ع) نوحه می‌گفت و نوحه می‌خواند؛ اما چیزی که او را در درجه‌ای برتر قرار می‌دهد، آشنایی کامل او به موسیقی است. او در ردیف و گوشه‌های موسیقی ید طولایی داشت و ما را نیز آموزش می‌داد. من هر چه در این زمینه یاد گرفته‌ام از ابوی است. ایشان موسیقی را در نهایت دقت و ملاطفت به ما یاد می‌دادند. ما در دوران کودکی در مکتب میرزاعزیز درس می‌خواندیم که مکتبی بود واقع در منطقه یساول. مداح‌های بسیاری در آنجا مشغول تحصیل بودند: حاج محمد تمدن، حاج رحیم موذن و دیگران؛ در واقع، رفتن به آن مکتب و تحصیل در آن به مثابه تحصیل در دانشگاه بود؛ چراکه میرزا عزیز هم ادب و ایمان می‌آموختند و هم موسیقی و آواز یاد می‌دادند. هر کس صدای خوبی داشت و به آن مکتب می‌آمد، باید با دستگاه‌های موسیقی هم آشنایی پیدا می‌کرد تا در کارش موفق باشد و نیز مقاتل مستند را مطالعه می‌کرد.»

او صدای خوب در مداحی را یکی از رشته‌های هنری ظریف می‌دانست که ملاحت، زیر و بم، ادای کلام و تحریرهای مناسب لازمه آن است. خودش درباره رفت و آمدش با اهالی موسیقی گفته بود: «من در محضر استاد جلیل شهناز بوده‌ام و از محضر تاج اصفهانی استفاده کرده‌ام. از مرحوم اقبال آذر هم استفاده‌ها کرده و حظ‌ها برده‌ام. در سفری که به باکو داشتم، با استادان موسیقی آذربایجان که واقعا استاد صدا و آواز هستند، دیدار داشتم. هابیل علی‌اف و آقاخان عبدالله‌اف از صدای من تعریف می‌کردند و من هم همه این‌ها را مدیون توجه حضرت سیدالشهدا هستم.»

موذن‌زاده که بر یادگیری فنون آوازی توسط مداحان تاکید داشت، خودش علاوه بر حفظ روش‌های قدیمی، سبک‌های جدید در عین حال با اصالت را در نوحه‌خوانی و مداحی ابداع کرده، گفته است: «صدای من در برابر صدای پدرم مانند قطره‌ای است درمقابل دریا... بهترین صدا آن است که باعث آزار شنونده نشود، بلکه عامل جذب او باشد. گاه مداحانی می‌بینیم که بدون دانستن فنون آواز و موسیقی و رعایت قواعد کلامی، با صدای آزاردهنده‌ای، مداحی می‌کنند.»

او در حضور آیت‌الله علامه طباطبایی مفسر  تفسیر المیزان نیز مداحی داشته که به زبان عربی اجرا شده است.

در  سال  1392 اذان سلیم موذن‌زاده اردبیلی، برای نخستین بار در تاریخ رادیو و تلویزیون‌های جمهوری آذربایجان از شبکه ANS باکو پخش شد. همچنین وی در ۷۸ سالگی در دستگاه بیات ترک اذان گفت. ویژگی این اذان، استفاده از سه بیت اشعار فارسی «شهریار» در فلسفه اذان در مقدمه و اجرای ترجمه فارسی عبارات در قالب یک بیت شعر فارسی است.

حاج‌سلیم، به طور متوسط روزانه پنج ساعت از عمر خود را صرف مداحی کرد و بیش از دو هزار عنوان کاست مربوط به برنامه‌های او از زمان پیدایش ضبط صوت تا کنون به زبان‌های عربی، فارسی و ترکی به یادگار مانده است.

موذن‌زاده با معرفی خود به عنوان «نوکر پیر آستان اهل بیت (ع) » گفته بود: « حنجره من یک موهبت الهی و وقف سیدالشهداست و استفاده از آن در زمینه‌های غیر از این صحیح نیست.»

سلیم مؤذن‌زاده در مراسم ختم حیدر علی‌اف رییس‌جمهور پیشین جمهوری آذربایجان برای اجرای نوحه دعوت شده بود.

این موذن و مداح اهل بیت (ع) سرانجام صبح 2 آذرماه 95 در سن 80 سالگی در منزل شخصی‌اش درگذشت و لحن داوودی‌اش جاودانه شد.

ایسنا-سهیلا صدیقی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۲ ۱۵:۱۶

بسم الله الرحمن الرحیم انالله و انا الیه راجعون در گذشت استاد فرهیخته و پیرغلام اهل بیت علیهم السلام «حاج سلیم موذن زاده اردبیلی» که عمر پربرکت خویش را در نشر و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی مصروف داشته و در هنر عالمانه مداحی و ستایشگری فضایل و مناقب ائمه اطهار علیهم السلام به ویژه در تربیت جوانان علاقه‌مند جویای حقیقت مبذول داشت به عاشقان مکتب حسینی و جامعه شاعران و مداحان کشور به ویژه خانواده معظم ایشان و تمام ترک زبانان و بخصوص اردبیلی های عزیز تسلیت عرض می نمایم. ان‌شاءالله هم‌نشین یاران باوفای سیدالشهدا علیهم السلام گردیده و از شفاعت حضرتش متنعم گردد.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۲ ۱۶:۰۲

خدا رحمتش کنه.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۲ ۱۷:۰۲

خدا رحمت کند آذری زبانها هر جا با شند در ایام محرم با صدای ملکوتی سلیم عزاداری می کنند حدود 45 سال پیش بنده نوجوان بودم شبها در سرمای زیر 20 درجه در خیابان شهرستان نیر ساعتها منتظر می ماندیم تا سلیم بیاد عزاداری کنیم روحش شاد

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۰۰:۱۰

صدا و سیما خجالت بکشد صدای این انسان عاشق اهل بیت را درآورد!!و با دل خون از دست صدا و سیما از این دنیا رفت حالا موج سواری نکنند!!

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۵ ۱۱:۳۹

خداوند رحمتشان کند

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۰۱:۵۷

زیباترین و بهترین صدا را دست خلقت به کسی داد که زیباترین نهضت و مرامی را که مردانی مثل حسین و ابوالفضل ایجاد کردند با مدا حی و صدا یش به دنیا نشا ن داد. از فردا صو ت سلیم در بهشت خواهد بود. نوارهای سلیم در ۵۰ سال گذشته در دسترس ماست. فقط سلیم مسافرتش در زمین تمام شد و در معنای عشق با صدایش ایرا ن را روشن کرد حاج سلیم روحتو ن شاد

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۴ ۲۰:۲۰

خدا رحمتش کنه صدای بی نظیری داشت اجرکم من عندالله

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۰۵ ۱۳:۱۹

خداوند متعال رحمتش کند. می توان گفت که شیعه فخر الذاکرین را از دست داد .روحت شاد ای نوکر حسین