• جمعه / ۲۶ خرداد ۱۳۹۶ / ۰۰:۱۷
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 96032514526
  • خبرنگار : 71589

افزایش علاقه دانشجویان تاجیکستانی به تحصیل در خارج

افزایش علاقه دانشجویان تاجیکستانی به تحصیل در خارج

در پی مشکلاتی در نظام آموزش عالی تاجیکستان، دانشجویان این کشور هر روزه میل بیشتری به تحصیل در خارج از کشور پیدا می‌کنند، اما آمار بازگشت‌شان قابل توجه است و پدیده فرار مغزها کمتر رخ می‌دهد.

به گزارش ایسنا و به نقل از یو.دبلیو نیوز، سالها است که دانشجویان کشورهای مختلف برای تحصیل علم به اقصی نقاط دنیا سفر می‌کنند. این امر طی سالیان اخیر به دلیل توسعه و پیشرفت ارتباطات گسترش یافته است، چرا که سفر آسان‌تر و ارزان‌تر شده است.

طبق اعلام سازمان همکاری و توسعه اقتصادی(OECD) در سال 2015 تعداد 4.5 میلیون دانشجوی بین‌المللی و اکنون بیش از پنج میلیون دانشجوی بین‌المللی یا به عبارتی دانشجویانی که خارج از مرزهای محل تولد خود به تحصیل می‌پردازند، در سراسر دنیا وجود دارند.

از سال 1991 که اتحاد جماهیر شوروی دچار فروپاشی شد، همزمان با ایجاد شدن مرزهای جدید، بودجه دولت‌های کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق در بخش آموزش عالی کاهش یافت، اما امروزه این کشورها در پی توسعه فرامرزی آموزش و دانشگاه‌های خود هستند.

به عنوان مثال در سال 2012 بررسی و نظرسنجی‌هایی از دانشجویان تاجیکستانی که خارج از کشور فارغ التحصیل شده بودند انجام گرفت و به بررسی تاثیرگذاری این افراد در سلامت و پیشرفت جامعه‌شان پرداخته شد.

براساس اعلام یونسکو در سال 2015 حدود 13 هزار دانشجوی تاجیکستانی خارج از کشور خود تحصیل می‌کردند که این تعداد بیش از نصف تعداد دانشجویان بین‌المللی قزاقستان بود.

مقصد اکثر دانشجویان تاجیکستانی بخش‌های مرکزی و شرقی اروپا بخصوص روسیه است.

بیش از 100 دانشجو در این نظرسنجی که به زبان انگلیسی تنظیم شده بود، شرکت کردند. در این نظرسنجی برای شناسایی شرکت‌کنندگان از تکنیک نمونه‌گیری "گلوله برفی" به عنوان تکنیک اصلی استفاده شد.

نمونه‌گیری گلوله برفی بر اساس نظر بیرناکی و والدروف بنا شده است و در آن شرکت‌کنندگان در پژوهش، شرکت‌کنندگان اضافی و دیگری را برای مطالعه و تحقیق پیشنهاد می‌نمایند. به طور مثال در پژوهش‌های کیفی با این روش مصاحبه، از مصاحبه‌شوندگان سوال می‌شود که آیا فرد دیگری را برای انجام مصاحبه پیشنهاد می‌نمایند که بتواند اطلاعات مناسبی در این خصوص ارائه دهد یا خیر.

نتایج تحقیق حاکی از تصویری همگن از شرکت‌کنندگان بود که به شناخت بیشتر و عمیق‌تر این گروه کمک کرد.

40 درصد از شرکت‌کنندگان در اروپا (روسیه و ترکیه)، 40 درصد در آمریکای شمالی، 19 درصد در آسیا و یک درصد در آمریکای مرکزی یا جنوبی تحصیل کرده بودند.

اغلب شرکت‌کنندگان قبل از 24 سالگی عازم خارج از کشور شده‌اند که 40 درصد از آنها با مدرک دیپلم دبیرستان و در سن 17 یا 18 سالگی و 40 درصد با مدرک کارشناسی کشورشان را برای تحصیل در دانشگاه‌های برون‌مرزی ترک کرده‌اند.

عواملی که موجب ترغیب و تشویق جوانان تاجیکستانی به تحصیل در خارج از کشور می‌شود شامل ارائه رشته‌های مختلف که در تاجیکستان تدریس نمی‌شوند و علاقه به زندگی کوتاه‌مدت یا دائمی در کشوری دیگر است.

گرچه که فساد در سیستم آموزش عالی تاجیکستان مورد سوال نبود و در نظرسنجی مطرح نشده بود، اما چندین شرکت‌کننده به آن اشاره کردند و آن را عاملی موثر برای ترک کشور برشمردند.

بالغ بر 80 درصد از شرکت‌کنندگان پیشرفت در علم و بهبود شرایط شغلی در آینده‌شان را علل اصلی تصمیم به تحصیل در خارج از تاجیکستان بیان کردند و موضوع دیگری که مورد اشاره بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان قرار گرفت، علاقه به خواندن رشته‌ای بود که در تاجیکستان در دسترس نیست و تدریس نمی‌شود.

دو موسسه انگلیسی زبان با کیفیت، در قزاقستان و قرقیزستان از محبوب‌ترین مقاصد دانشجویان تاجیکستانی هستند و دیگر دانشجویان نیز علاقه به تحصیل در دانشگاه‌های رده بالای انگلیس و آمریکا نظیر دانشگاه اقتصادی و علوم سیاسی لندن و دانشگاه آکسفورد دارند.

محبوب‌ترین رشته‌های دانشگاهی نیز سیاست و ارتباطات بین‌الملل، کسب و کار و تجارت، اقتصاد، آموزش و مطالعات توسعه هستند.

ناگفته نماند شرایط بازار کار در کشور تاجیکستان مناسب است و دانشجویان بین‌المللی پس از فارغ‌التحصیلی و بازگشت به کشورشان دیگر نگران تامین شغل نیستند. به همین دلیل بسیاری از جوانان تاجیکستانی پس از فارغ‌التحصیلی برای خدمت به کشورشان به تاجیکستان بازمی‌گردند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha