• پنجشنبه / ۱۱ مرداد ۱۳۹۷ / ۱۳:۵۹
  • دسته‌بندی: ایکسنا
  • کد خبر: 97051106105
  • خبرنگار : 71410

دستاورد ۴۰ سال تبلیغ و تلاش، فقط ۳۵ درصد؟

دستاورد ۴۰ سال تبلیغ و تلاش، فقط ۳۵ درصد؟

دامنه ۶۰ تا ۷۰ درصدی از زنان جامعه در گروه محجبه‌های عرفی (بدحجاب با تعریف شرعی) قرار دارند که از این میان ۱۰ - ۱۵ درصد بدحجاب هنجارشکن بوده و سایر افراد در گروهی هستند که می‌توان آنها را دارای حجاب عرفی و یا بدحجاب معمولی تلقی کرد. ۳۰ تا ۴۰ درصد از زنان نیز در گروه باحجاب‌ها قرار دارند.

آنچه خواندید، یافته‌های مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی است که اخیراً گزارش آن را منتشر کرده است. این گزارش نشان می‌دهد که فقط حدود یک‌سوم از زنان ایرانی حجاب اسلامی را رعایت می‌کنند و دو سوم آنها اصطلاحا «بدحجاب» هستند.

در این گزارش دو پارامترِ نگرش مردم نسبت به موضوع «حجاب» و «رفتار پوششی» آنها بررسی شده و وضعیت نگرش جامعه به موضوع حجاب در ۵ محور اساسی شامل ارزشمندی حجاب، ضرورت حجاب برای زن مسلمان، حدود حجاب، پیامدهای حجاب و بی‌حجابی، مداخله دولت در موضوع حجاب ارزیابی شده است.

اما این پژوهش یافته‌های جالبی دارد به طوری که نتایج آن نشان داده است: «ارزشمندی حجاب در جامعه دچار تحول شده و براساس آخرین تحقیقات حدود ۳۵ الی ۴۰ درصد از مردم کاملاً در این طیف قرار می‌گیرند.

در دو موضوع «ضرورت» و «پیامدهای حجاب»، ۷۰ تا ۸۰ درصد از مردم نگرش مثبتی نسبت به این موضوع داشته و آگاهی‌های لازم را دارند. در خصوص «حدود حجاب» نتایج نشان می‌دهد که تعریف عرفی از حجاب بر تعریف شرعی آن پیشی گرفته و بیشتر افراد، تلقی عرفی از حجاب دارند. در نهایت در مورد «مداخله دولت در موضوع حجاب» با محوریت گشت ارشاد، کاهش قابل توجهی در نگرش مثبت افراد دیده می‌شود به‌گونه‌ای که تنها ۴۵-۳۵ درصد از افراد، موافق مداخله و ورود دولت به این شکل در این موضوع هستند.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص تغییر ارزشمندی حجاب از شرعی به عرفی، عنوان می‌کند که حجاب شرعی برای ۳۵ درصد از افراد جامعه ارزشمند است و تقریباً ۵۵ درصد از زنان، حجاب عرفی را ارزشمند دانسته‌اند. همچنین در بخش جمعیت بالای بدحجابان کم‌آسیب (محجبه‌های عرفی) نتایج تحقیقات متعدد نشان می‌دهد بیش از ۸۵ درصد از جمعیت افراد بدحجاب در گروه بدحجابان کم‌آسیب قرار دارند که به لحاظ ذهنی خود را محجبه می‌دانند. این گروه که اصطلاحاً آنها را طیف خاکستری می‌نامند به لحاظ ذهنی از یک طرف حجاب را برای زن مسلمان واجب دانسته و نسبت به پیامدهای منفی بدحجابی آگاهی دارند اما ازسوی دیگر نسبت به ارزشمندی حجاب شرعی و همچنین مداخله دولت در کنترل حجاب موضع داشته و مقاومت ذهنی دارند و بخشی از آنها به لحاظ ذهنی استعداد ریزش به سمت بدحجابان هنجارشکن را دارند.

در بخش دوم از این گزارش متغیرهای تأثیرگذار بر رعایت حجاب بررسی شده است. نتایج نشان می‌دهد «تحصیلات» رابطه معنادار و مثبتی با بدپوششی زنان دارد و با افزایش تحصیلات میزان حجاب زنان کاهش می یابد. متغیر «سن» نیز در تغییرات پوششی زنان تأثیرگذار بوده است و با افزایش سن از میزان بدپوششی‌های زنان کاسته می‌شود و جوانان بیشتر در معرض بدپوششی قرار دارند. نتایج تغییرات پوششی در «مشاغل متفاوت» نشان می‌دهد که ۳ گروه از افراد، یعنی زنان بیکار، محصل‌ها و کارمندان شرکت‌های خصوصی جزو گروه‌های آسیب دار هستند. در میان شاغلان نیز کارمندهای شرکت‌های خصوصی، بازاری‌ها، کارگران و فعالان رسانه‌ای بیشترین آمار بدپوششی را دارند. بررسی رابطه «وضعیت تأهل» و میزان حجاب نشان می‌دهد، متغیر تأهل تأثیر قابل ملاحظه ای در تغییرات پوششی زنان جامعه ندارد و اختلاف بین زنان مجرد و متأهل بدحجاب جامعه، تقریباً ۱۰ درصد است.

درخصوص بهترین نوع پوشش، ۳/ ۴۶ درصد از زنان استان تهران گفته‌اند که مانتو و شلوار با شال، روسری یا مقنعه بهترین نوع لباسی است که زنان در جامعه می‌توانند از آن استفاده کنند. ۴/ ۴۴ درصد پاسخگویان بهترین لباس را انواع چادر با روسری یا مقنعه می‌دانند.

نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که حجاب در کشور از حالت شرعی به حالت عرفی تغییر کاربری داشته است به طوری که فقط ۳۵ درصد از زنان جامعه حجاب را ارزشمند دانسته‌اند و ۵۵ درصد دیگر ترجیح می‌دهند که پوشش را به عنوان عرف رعایت کنند.

نتایج این پژوهش چند پرسش را به ذهن متبادر می‌کند:

نخست اینکه چرا نهادهای فرهنگی ایران با وجود صرف بودجه در راستای تبلیغات تا این حد ناموفق بوده‌اند که حجاب فقط برای ۳۵ درصد از زنان جامعه ارزشمند است؟

دوم اینکه چه چیزی باعث شده است که روند ارزشمند بودن حجاب برای زنان ایرانی سیر نزولی طی کند تا جایی که حدود ۳۰ سال پیش ۸۶ درصد مردم ایران حجاب را امری واجب می‌دانستند و نه عرفی؟

پرسش دیگر اینکه حضور گشت‌های ارشاد در سرتاسر ایران چه فایده‌ای در راستای ترویج پوشش اسلامی داشت و تا چه حد زنان را از رعایت پوشش اسلامی دلزده کرد؟

شما چه فکر می‌کنید؟ چرا اشتیاق زنان به حجاب سیر نزولی داشته است؟

ایسنا - سهیلا صدیقی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۱ ۱۴:۲۹

فکر کنم خبرنگار ایسنا از بی حجابی خیلی خوشحال شده است ولی چند نکته باید گفت: 1. بی حجاب فقط 15درصد( طبق آمار شما) 2. نزدیک به 40 درصد موافق حجاب کامل ( طبق گفته شما) 3. 45 درصد دیگه باقی میمانند که 80 درصد آنها به حجاب اعتقاد دارند و مفید بودن آنرا درک کرده اند ( با این آمار نمی شود گفت اکثریت زنان جامعه ایران با حجاب و خواهان آنند در صورتی که در این چند سال سهمگین ترین و بیشترین حملات و تخریب ها در فضای مجازی و واقعی نسبت به دین و مخصوصا حجاب وارد شده. ( پس نشان میدهد اگر چه تلاش مراکز فرهنگی و دینی باید بیش از این باشد ولی توانسته اند تلاش دشمنان دین را خنثی و با آن مبارزه کنند.

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۱ ۱۶:۱۹

باید دید آیا تبلیغ درست، کار فرهنگی درست صورت گرفته یا نه. ما که ندیدیم هیچ دولتی دغدغه داشته باشه یا کار کرده باشه. وقتی کاری انجام نمیشه، یا اشتباه انجام میشه، نباید انتظار داشت

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۱ ۱۷:۵۹

تبلیغی که در آن فقط موی سر زنان گناه و معصیت تلقی شود و مابقی دزدی از بیت المال رشوه و رانت اختلاص وفساد دولتی مباه و حلال باشد به درد هیچ نمیخورد

avatar

چرا نمی گید چند دهه تهاجم فرهنگ غربی! چرا پوشش زنان غربی در دهه های اخیر بدتر شده است؟

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۱ ۲۲:۳۷

ایسنا من کامنتی در جواب سؤالات گذاشتم که منتشر نکردید. البته این دفعه اول نیست و همواره این کار را انجام می دهید چون فقط تحمل پذیرفتن اشتباه خود را ندارید و هدف شما در این رسانه تهیج و هدایت افکار عمومی است نه خبرنگاری واقعاً جای تأسف است کسانی که ادعای آزادی بیان و حقوق اقلیت می زنند تحمل کوچکترین نقدی را ندارند!

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۰۱:۵۰

حجاب و سلامت اخلاق حلال و حرام درست و نادرست ارتباط مستقیمی با مسئولین کشور دارد چون مسئولینکشور ما خوشان را مرجع درستی وپاکی در کشور میدانند و با استفاده از اسلام خودشان رامظهر اسلام و درستی و راستی و... میدانند بعد در عمل تمام دزدیها و تخلفات و نادرستیها در حد بالای خود از میان همین مسئولین دیده میشود باعث شده که مسئولین در تمام موارد برعکس گفته ها و اظهاراتشان در میان مردم دیده شوند نتیجتا مردم مسیر عکس گفته های مسئولین را به عنوان راه درست انتخاب میکنند

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۰۷:۳۵

به دلیل اینکه رسانه ها بسیار ضعیف عمل می کنند . همانند ایسنا

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۰۸:۴۲

اگه قرار آمارگیری مبنای تصمیم گیری باشد باید صادقانه تهیه شود . اگه واقعا 45 درصد مردم تهران چادر با مقنعه رو بهترین نوع پوشش میدونن پس چرا این آمار با مشاهدات واقعی در جامعه همخوانی ندارد . اگر اجبار پوشش چادر در برخی ادارات مانند آموزش و پرورش برداشته بشه نتیجه چیه ؟

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۱۱:۴۹

پاسخ سوال شما بسیار واضح است: افراد جامعه زمانی با حاکمان به وحدت نظر می رسند که احساس کنند : 1-کاملا راست می گویند 2-با هم بر سر یک سفره نشسته اند که بنظر من در جامعه ما مورد شماره2 نمود بیشتری دارد یعنی اشرافی گری حاکمان و فاصله آنها از بطن جامعه باعث شده است که توصیه های آنها نه تنها مورد توجه قرار نگیرد بلکه فارغ از اینکه به مصلحت مردم باشد یا نه، از سوی عامه مردم ایجاد یک جبهه می نماید. تمام مشکلات دینی اخلاقی فرهنگی و .... ایران حل می شود اگر مردم یقین بدانند که فساد اقتصادی و رانت وجود ندارد

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۲ ۱۵:۵۵

طبق فرموده قران انسان به چیزی که ازان منع میشود،حریص است.هرچیز زوری این پیامدها راهم دارد.فقط نمیدانم که چرا متولیان درس عبرت نمیگیرند.

avatar
۱۳۹۷-۰۵-۱۳ ۱۴:۱۲

من فكر ميكنم زمان شاه بيشتر از الان به حجاب اعتقاد داشتند .در هر زمينه اي اگر اجبار و زور حاكم باشد مردم بيشتر روي لج و لج بازي مي افتند . حيف از اين همه بودجه فرهنگي در ايران