• شنبه / ۵ مرداد ۱۳۹۸ / ۰۸:۵۱
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98050501927
  • خبرنگار : 30057

رخداد زلزله روز گذشته بهاباد یزد در امتداد یکی از فعال‌ترین گسل‌های ایران مرکزی

رخداد زلزله روز گذشته بهاباد یزد در امتداد یکی از فعال‌ترین گسل‌های ایران مرکزی

دبیر کارگروه ملی مخاطرات با تاکید بر اینکه زلزله روز گذشته استان یزد در امتداد گسل "کوهبنان" بوده است، گفت: این گسل یکی از فعال‌ترین گسل‌های ایران مرکزی است، به گونه‌ای که در اردیبهشت ماه سال گذشته در این منطقه زلزله‌ای به بزرگای ۴.۱ رخ داده است.

به گزارش ایسنا، روز گذشته زمین‌­لرزه‌ای با بزرگی ۴.۷ در ۴۸ کیلومتری شمال شهر "بهاباد" در استان یزد در عمق ۱۰ کیلومتری رخ داد و ارتفاع از سطح دریا در رومرکز زلزله  ۴.۷ بهاباد یزد  ۱۴۳۶ متر است که منطقه کوهستانی فاقد مراکز جمعیتی و یا با تراکم جمعیتی بسیار پائین شرقی شهر یزد را در بر می‌گیرد.

رومرکز زلزله ۴.۷ بهاباد یزد

۲ ساعت بعد از رخداد این زمین‌لرزه، تنها یک پس لرزه با بزرگی ۲.۷ در محدوده اطراف رومرکز رخ داده است.

دکتر علی بیت‌اللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص گسل‌های این منطقه گفت: رومرکز این زمین لرزه در امتداد سامانه گسلی کاری و فعال "کوهبنان" واقع شده است و احتمال می‌رود که نظیر زمین‌لرزه "زرند"، این زلزله نیز نتیجه جنبائی شاخه‌های فرعی این سامانه باشد. 

گسل­‌های منطقه و گسل مسبب احتمالی زلزله ۴.۷ بهاباد یزد

وی یادآور شد: گسل کوهبنان در حاشیه جنوب شرقی ایالت لرزه زمین ساختی ایران مرکزی تا شمال غربی بهاباد با طول حدود  ۳۰۰ کیلومتر و امتداد تقریبی جنوب- شمال با میل به غرب امتداد دارد و این گسل یکی از لرزه‌خیزترین گسل‌های ایران مرکزی بوده و موجب زمین لرزه‌های متعددی در استان "کرمان" و "یزد" شده است، به گونه‌ای که در روز ۲۱ اردیبهشت سال ۹۷ زمین‌ لرزه‌ای به بزرگی ۴.۱ رخ داده است که در راستای گسل کوهبنان بود.

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر اینکه محدوده رومرکز و اطراف زلزله ۴.۷ روز گذشته بهاباد زون فعال از نظر لرزه‌ ­خیزی است، اظهار کرد: زمین لرزه‌های ۱۳ سال اخیر از سال ۲۰۰۶ تا روز گذشته این منطقه در نقشه ذیل نمایش داده شده است

به گفته وی، در بازه ۱۳ ساله، ۱۵۰۳ زمین­‌لرزه با بزرگای بالای ۲.۵ در این منطقه ثبت شده است و گستردگی این زمین‌لرزه‌ها در امتداد گسل کوهبنان و در ادامه به سوی شمال باختر بهاباد است.

بیت‌اللهی اضافه کرد: یکی از نکات قابل توجه در ارزیابی لرزه خیزی نوین منطقه، رخداد ۵۲ زمین لرزه بالای ۴ و دو زمین لرزه بالای ۵ در این چهارگوش (نقشه بالا) است. این در حالی است که در خیلی از محدوده‌هایی به همین ابعاد در گستره ایران، این تعداد از زلزله‌های بالای ۴ تمرکز ندارد، این عدد، نشان دهنده نرخ بالای لرزه‌خیزی در این منطقه است.

دبیر کارگروه ملی مخاطرات با بیان اینکه در شعاع ۵۰ کیلومتری رومرکز زلزله تنها مرکز شهری، "بهاباد" است که در فاصله ۴۸ کیلومتری جنوب رومرکز واقع شده است، افزود: این شهر طبق آمار سال ۱۳۹۵، تعداد ۹۲۳۲ نفر جمعیت دارد که در ۲۶۲۵ واحد مسکونی زندگی می‌کنند که تعداد ۲۱۸۸ واحد مسکونی آن فاقد اسکلت هستند این کیفیت واحدهای مسکونی در چنین منطقه لرزه خیزی معرف ریسک بالای زلزله است که باید اقدامات جدی در جهت مناسب‌تر شدن شاحض ساختمانی به عمل آید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha