به گزارش ایسنا و به نقل از نیوساینتیست، در بین تاثیرات احتمالی تغییرات بزرگ محیطی از جمله جنگلزدایی و تغییرات اقلیمی، کمتر به خطرات ناشی از وجود خفاش میوهخوار و پشهها اشاره شده است. دو پژوهش جدید توانستهاند شواهد بیشتری در مورد تخریب محیطی و تاثیر آن در گسترش بیماریهای کشنده انسانی که از حیوانات و ارگانیسمهای دیگر منتقل میشوند و پیامدهای جدی برای سلامت دارند، ارائه دهند.
بیماری ابولا در سال ۲۰۱۶، در غرب آفریقا شیوع پیدا کرد و ۱۱ هزار نفر را به کام مرگ کشید. به گفته پژوهشگران انگلیسی و آمریکایی، شاید تغییرات اقلیمی موجب افزایش میزان ابتلا به ابولا در ۵۰ سال آینده شوند. این پژوهشگران، یک مدل پیشبینی طراحی کردهاند که میتواند شیوع ویروس در گذشته را با موفقیت بازسازی کند.
این مدل پیشبینی نشان داد که غرب آفریقا در گرمترین شرایط میتواند تحت تاثیر ابولا قرار بگیرد و به انتقال ویروس از حیوان به انسان کمک کند. همچنین این مدل نشان داد که ابولا در این شرایط میتواند تقریبا ۱۵ درصد نسبت به امروز رشد داشته باشد و مناطق جدیدی از غرب و مرکز آفریقا را تحت تاثیر خود قرار دهد.
انتقال بیماری
"دیوید ردینگ"(David Redding)، پژوهشگر "کالج دانشگاهی لندن"(UCL) گفت: ما قصد داریم با تغییر محیط زیست، تاثیر مستقیمی بر سلامتی خود داشته باشیم. یکی از روشهایی که تغییر اقلیمی به واسطه آن بر گسترش بیماریهایی مانند ابولا تاثیر میگذارد، آماده کردن شرایط مناسب زندگی برای گونههای حامل بیماری است. برای مثال، اگر درختانی که سکونتگاه خفاش میوه و منبعی برای ویروس ابولا هستند، در این نواحی رشد کنند، خفاشها نیز در پی آنها به این نواحی خواهند آمد.
گرمای جهانی، تنها تغییر محیطی نیست که میتواند امکان ابتلا به بیماری را افزایش دهد. "اندرو مکدونالد"(Andrew MacDonald) و "ارین موردکای"(Erin Mordecai)، پژوهشگران "دانشگاه استنفورد"(Stanford University) در بررسی خود به این نتیجه رسیدند که از بین رفتن جنگلهای بارانی آمازون، در گسترش مالاریا موثر است.
آنها در پژوهشی که طی ۱۳ سال روی بیماران مبتلا به مالاریا انجام دادند، از افزایش ۱۰ درصدی جنگلزدایی و ارتباط آن با افزایش ۳.۲۷ درصدی بیماران مبتلا به مالاریا با خبر شدند. شاید دلیل افزایش بیماری این باشد که افراد بیشتری در نواحی محل سکونت پشه مالاریا زندگی میکنند و بیشتر در معرض نیش این حشرات هستند.
مکدونالد افزود: من باور دارم تغییرات بزرگ محیطی از جمله تغییرات اقلیمی که در حال حاضر شاهد آنها هستیم، میتوانند پیامدهایی از جمله انتقال بیماریهای عفونی بر سلامت افراد داشته باشند.
"الک هرتیگ"(Elke Hertig)، پژوهشگر "دانشگاه آوگسبورگ"(University of Augsburg) آلمان گفت: تغییرات اقلیمی، تاثیر مهمی در گسترش بیماریهای عفونی دارند اما خوب یا بد بودن این تاثیر، به عوامل بومی بستگی دارد.
انتهای پیام
نظرات