• شنبه / ۲ فروردین ۱۳۹۹ / ۰۲:۲۸
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 98122619959
  • خبرنگار : 71605

/پژوهش در سالی که گذشت/

از تولید پروتز برای مبتلایان پارکینسون تا تهیه سیاهه شیوع آسیب‌های اجتماعی

از تولید پروتز برای مبتلایان پارکینسون تا تهیه سیاهه شیوع آسیب‌های اجتماعی
عکس تزئینی و دریافتی است

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در تشریح دستاوردهای حوزه تحقیقات و فناوری این دانشگاه به انجام مطالعات درباره سیل ابتدای سال ۹۸، کاربردی سازی تست ایرانیزه شده Bayley در مراکز درمانی اطفال و تهیه سیاهه شیوع آسیب‌های اجتماعی در کشور به تفکیک استانی اشاره کرد.

محمدرضا خدائی اردکانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه اولویت‌های پژوهشی دانشگاه‌ها برحسب رسالت‌ها و مأموریت‌های آن‌ها تعریف شده و اولویت‌ها بر این اساس طبقه‌بندی می‌شوند، گفت: رسالت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مسائل رفاه اجتماعی، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و مسائل مرتبط با توانبخشی و توانمندی کسانی است که به نحوی دچار مشکلاتی شده‌اند. 

وی با اشاره به اینکه رسالت این دانشگاه بیشتر مسائل اجتماعی و توانبخشی است، گفت: رسالت دانشگاه‌ها نیز با توجه به اهداف بالادستی و سیاست‌های کلان کشور- که تعیین می‌کند چه چیزهایی برای کشور اهمیت بیشتری دارد- مشخص شده‌اند. 

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: دانشگاه‌ها بر اساس مأموریت‌های تعریف شده، دارای شوراهای علمی از جمله شورای پژوهش، شورای فناوری و شورای گروه‌های آموزشی هستند که در  این شوراها رسالت‌ها را اعلام کرده و  با استفاده از خرد جمعی و اعضای هیات علمی، اولویت‌بندی‌ها انجام می‌شود. 

اردکانی گفت : دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی دارای مراکز تحقیقاتی از جمله مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد، مدیریت رفاه اجتماعی، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، سلامت در حوادث و بلایا، توانبخشی اعصاب اطفال، سالمندی ژنتیک و سایکوز است. همچنین در گروه‌های آموزشی کاردرمانی، روانشناسی، روانپزشکی کودکان استثنایی و گروه ژنتیک از توان اعضای هیات علمی استفاده می‌کنیم. 

مرکزی برای بررسی اختلالات حرکتی و ذهنی پس از زایمان

وی خاطرنشان کرد: مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه با همکاری گروه آموزشی ژنتیک، مرکز کشوری "ایرانوم" را تشکیل دادند که اولین مرکز ژنتیکی کشور است. در بانک ژنتیکی ایرانوم  ژن‌های مختلف به‌خصوص ژن‌های مرتبط با کم‌توانی های ذهنی و مسائل مرتبط با ژنتیک- که بعد از زایمان می تواند فرد را دچار اختلال حرکتی یا ذهنی کند- گردآوری شده و کارهای زیادی در این حوزه در مرکز تحقیقات ژنتیک انجام گرفته که نتایج آن در مجلات معتبر بین المللی از جمله مجله نیچر چاپ شده است. 

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به اینکه از طریق بسته‌های تشویقی که در اختیار اعضای هیات علمی قرار می‌گیرد، آن‌ها را به سمت اولویت‌های پژوهشی دانشگاه جهت‌دهی می‌کنیم، افزود: علاوه بر بخش پژوهش، اقدامات مؤثری در حوزه فناوری توانبخشی در دانشگاه انجام شده است. 

تولید چند پروتز برای بیماران پارکینسون

اردکانی با اشاره به محصولات حوزه فناوری توانبخشی، توضیح داد: از جمله کارهایی که طی سال ۹۸ در دانشگاه انجام شد، اختراع چند پروتز و وسایل کمک توانبخشی، به‌خصوص برای بیماران پارکینسون و دارای اختلالات حرکتی بود که این اختراعات به تولید محصول انجامید. 

وی گفت: در حال طراحی یک عصای داخلی استاندارد و ویلچر استاندارد هستیم که کارهای مربوط به آن هنوز نهایی نشده و امیدواریم سال ۹۹ به نتیجه برسد.

از تولید ربات‌های هوشمند توانبخشی تا تحقیق درباره سیل ۹۸

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با اشاره به فعالیت‌های رباتیک دانشگاه به خصوص برای کمک به بیماران دچار سکته مغزی و اختلالات حرکتی، ادامه داد: چند دستگاه‌ رباتیک ساختیم که به فرد کمک می کند کمبودهای خود را از طریق ربات و وسایل کمک رباتی جبران کند که این‌ها به نوعی دستگاه‌های هوشمند توانبخشی به حساب می‌آیند. 

اردکانی گفت: در زمینه‌های مختلف حوادث و بلایا، به‌خصوص در رابطه با سیل ابتدای سال ۹۸ کارهای تحقیقاتی در مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایا  انجام شد که هزینه آن از سوی وزارت‌ بهداشت و دیگر ارگان‌ها تأمین شد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین در مورد کودکان و میزان رشد عقلی، سنی و جسمی آن‌ها (ملاک‌های رشدی)، پژوهش‌هایی انجام شد و نتایج آن  به صورت تست کشوری درآمد و طی این تحقیقات تست بیلی (Bayley) ایرانیزه شد تا در تمام مراکز درمانی اطفال کشور کاربردی شود. 

تهیه سیاهه آمار شیوع آسیب‌های اجتماعی

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اضافه کرد: گرنت‌هایی در زمینه مسائل اجتماعی و رفاهی کودکان کار داده شد که نتایج آن خود به صورت یک سمینار درآمد. همچنین سیاهه‌ای از آمار شیوع آسیب‌های اجتماعی در کشور به تفکیک هر استان به سازمان بهزیستی ارائه کردیم. 

اردکانی یادآور شد: در زمینه بیماری‌های روانپزشکی و اختلالات سایکوز، طراحی وسایل مجازی سه بعدی کمک آموزشی برای خانواده‌های بیماران روانی کارهای پژوهشی خوبی انجام شده که به مقاله ختم شد و جایزه کشوری دریافت کرد.

وی اظهار کرد: در حوزه عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، به خصوص حوادث ترافیکی، چند کار پژوهشی انجام شد و همین‌طور در حوزه مسائل عدالت اجتماعی برای حوزه های توانبخشی کار پژوهشی انجام شده که تبدیل به مقاله و هر دوی این‌ها در چند مقاله خارجی به چاپ رسید.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در پاسخ به سؤالی درباره رتبه این دانشگاه در بین سایر دانشگاه‌های کشور گفت: دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در دسته دانشگاه‌های سطح ب کشور در کنار دانشگاه‌های علوم پزشکی البرز، بقیه‌الله، انستیتو پاستور و ...قرار دارد که در این سطح معمولاً رتبه بین پنجم تا هفتم کشوری را دارا هستیم.

برنامه توسعه همکاری‌ها با دانشگاه‌های صنعتی فعال در حوزه توانبخشی

اردکانی درباره برنامه‌های سال ۹۹ این دانشگاه گفت: برنامه‌های سال آینده بیشتر در حوزه ارتقای فناوری در حوزه های مورد نیاز کشور- به خصوص با توجه به تحریم ها- در جهت این خواهد بود که از توان داخلی کشور استفاده کنیم. در حال توسعه همکاری با دانشگاه‌های صنعتی فعال در حوزه توانبخشی هستیم.

وی با اشاره به همکاری این دانشگاه با سازمان استاندارد، توضیح داد: استانداردهای مختلف دارای درجه‌بندی دارند هستند و در این حوزه استاندارد کردن وسایل مرتبط با حوزه توانبخشی به دانشگاه بهزیستی واگذار شده است.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: همچنین با دانشگاه‌های شریف و تهران و مراکز خصوصی مثل بانک پاسارگاد قراردادهایی داریم که بتوانیم محصولاتمان را با همکاری آن‌ها به سمت بازار هدایت کنیم و به‌خصوص برنامه داریم فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان را با همکاری دانشگاه تهران افزایش دهیم.

اردکانی در پایان گفت: در حال تلاش هستیم که گرنت‌های پژوهشی در حوزه‌های مورد نیاز کشور به خصوص از سازمان بهزیستی، مراکز مرتبط با حوادث و بلایا، مرکز مطالعات اعتیاد ریاست جمهوری جذب کنیم و نیز محصولاتمان را در حوزه توانبخشی به وزارت بهداشت تحویل دهیم . 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha