• دوشنبه / ۱۱ آذر ۱۳۹۲ / ۱۹:۵۸
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 92091108018
  • منبع : فضای مجازی

سربازی اجباری با کدام توجیه و منطق؟

سربازی اجباری با کدام توجیه و منطق؟

«خدمت سربازی، امروزه تبدیل به دغدغه و شاید کابوسی برای هر جوان ایرانی شده است. دوره و مکانی که قرار بود از پسران جوان، مرد بسازد، حالا تمام فکر و ذهنشان عبور و دور زدن آن شده است. از کشیدن تمام دندان‌ها گرفته و طلاق والدین تا هزار آسیب جسمی به خود، ترفندهای جوانان برای گرفتن معافیت شده است.»

«خدمت سربازی، امروزه تبدیل به دغدغه و شاید کابوسی برای هر جوان ایرانی شده است. دوره و مکانی که قرار بود از پسران جوان، مرد بسازد، حالا تمام فکر و ذهنشان عبور و دور زدن آن شده است. از کشیدن تمام دندان‌ها گرفته و طلاق والدین تا هزار آسیب جسمی به خود، ترفندهای جوانان برای گرفتن معافیت شده است.»

به گزارش ایسنا، سایت «الف» با این مقدمه نوشت: «خدمتی که در نهم آبان ۱۲۹۴ تصویب و در زمان رضاخان اجرایی شد، اکنون جزء جدایی‌ناپذیر قوانین ایران شده است و هر جوان مذکر ایرانی اگر شرایط معافیت پزشکی یا سایر معافیت‌ها را نداشته باشد باید دو سال از بهترین و شکوفاترین دوران عمر خود را در خدمت سربازی سپری کند.

از طرفی دیگر این روزها برای انجام هر کاری از جوان ایرانی کارت پایان خدمت تقاضا می‌کنند؛ از ادامه تحصیل گرفته تا کار و ازدواج و وام. گویی این کارت، پسران ایرانی را کامل‌تر می‌کند. بیشتر سربازان از شرایط کنونی خود راضی نیستند. سربازانی که دارای تحصیلات بالا هستند و حالا باید پست بدهند، ماشین مافوق خود را بشویند و در مقابل همه چیز «بله قربان‌گو» باشند. نکته دیگری که به خصوص سربازان با تحصیلات دانشگاهی را ناراضی کرده، عدم به‌کارگیری آنها در قسمت‌های مرتبط با رشته تحصیلی است و این سبب می‌شود که در طی دو سال خدمت سربازی، آموخته‌های دوران مدرسه و دانشگاه را فراموش کنند.

بررسی‌ها و مطالعات، بیانگر پیدایش تغییرات و تحولات بسیار اساسی در رویکردها و ساز و کارهای سربازی در میان کشورهای مختلف به‌ویژه کشورهای توسعه‌یافته است. نقش و تاثیر شگرف فناوری‌های نوین نظامی، الزامات نوینی را در رابطه با فلسفه سربازی پدید آورده است و بسیاری از کشورها با مطالعات تطبیقی و بررسی هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی سبک‌های سنتی سربازی با سبک‌های نوین و سنجش هزینه - فایده، اقدام به ایجاد تغییرات و تحولات منطقی در خدمت سربازی کرده‌اند.

بررسی خدمت سربازی در دیگر کشورها، آمارهای جالب و قابل تأملی را به ما می‌دهد. یک مطالعه و بررسی علمی انجام‌شده در خصوص خدمت نظام وظیفه در ۱۹۷ کشور جهان می‌گوید: در ۱۱۲ کشور جهان (۵۷ درصد کشورهای مورد مطالعه) اساسا سربازی اجباری وجود ندارد. ۲۸ کشور سربازی اجباری یک سال و کمتر و ۲۰ کشور سربازی اجباری ۱۸ ماه و یا بیشتر و غیرانتخابی همراه با به کارگیری در امور عملیاتی نظامی دارند. همچنین ۱۴ کشور سربازی انتخابی، ۱۵ کشور از ترکیب نیروهای داوطلب و اجباری و بالاخره ۸ کشور صرفا در امور مدنی یا به صورت نظامی غیرمسلح از نیروی سرباز استفاده می‌کنند. (مرکز پژوهش‌های مجلس)

مهم‌ترین انتقاد منتقدان به خدمت سربازی، «اجباری» بودن آن است. منتقدان خدمت سربازی دلایل دیگری مانند طولانی بودن زمان خدمت سربازی، عدم پرداخت دستمزد متناسب با این دوره، وجود تبعیض و ایجاد مشکلاتی در اشتغال، تحصیل و ازدواج را از دلایل مخالفت و انتقاد خود نسبت به خدمت سربازی عنوان می‌کنند.

سردار موسی کمالی جانشین اداره منابع انسانی ستادکل نیروهای مسلح در توجیه سربازی اجباری می‌گوید: راهبرد ما در سربازگیری اجباری، دفاع از مملکت است. کدام جوانی پیدا می‌شود که در صورتی که سربازگیری حرفه‌ای شود، حاضر باشد برود سیستان و بلوچستان یا چابهار خدمت کند اما سربازان وظیفه در تمامی نقاطی که لازم باشد، خدمت می‌کنند. در جنگ ایران و عراق حدود سه میلیون جوان در قالب سربازی، آموزش‌ دیده و به مناطق جنگی اعزام شده‌اند. حال اگر جنگ شود، چه فردی حاضر است برود و استخدام شود تا به جبهه اعزام شود؟

سردار کمالی در مورد سربازی حرفه‌ای نیز اظهار می‌کند: تنها بحث تجهیزات برای سرباز تخصصی مطرح نیست و در کنار آن باید به تهدیدات و بحث‌های سوق‌الجیشی یک کشور نیز توجه کرد. یکی از علت‌های شکست سنگین آمریکا در جنگ ویتنام، وجود سربازان اجباری در این جنگ بود. در آن زمان سربازان می‌گفتند اگر هدف از سربازگیری اجباری، خدمت به کشور است، پس ما در خاک کشور دیگر چه می‌کنیم که همین موضوع سبب شد آنان به این نتیجه برسند که سرباز حرفه‌ای و مزدور اجیر کنند.

سوالی که همواره مطرح می‌شود این است که تا چه زمانی می‌توان خدمت اجباری سربازی را با مدت، قوانین و شرایط فعلی پیش برد؟ و اینکه اگر تهاجمی به کشور شود آیا این سربازان با توجه به پیشرفت زیاد تکنولوژی و ابزارهای جنگی و با دانش جنگی محدود، توان مقابله با دشمن را دارند؟ تحلیلگر بلژیکی مرکز مطالعات سیاسی اروپا در پاسخ به این سوال می‌گوید: سلاح‌های جدید نظامی فقط توسط سربازان حرفه‌ای کاربرد پیدا خواهد کرد و نه سربازان وظیفه‌ای که فقط قرار است به مدت یک سال و یا کمتر خدمت کنند. استفاده از سربازان وظیفه برای به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین، ایده خوبی نیست.

واقعیت این است که تاریخ‌مصرف سربازان وظیفه‌ای که صرفا به ماموریت‌های خدماتی و نگهبانی و غیرتخصصی به سبک سده‌های گذشته می‌پردازند، خاتمه یافته است. بررسی این دو سوال و سوال‌های دیگر کمک زیادی به تجدید نظر در مورد خدمت اجباری سربازی می‌کند.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شهریورماه امسال با انتشار گزارشی پیش‌بینی ۷ مدل جایگزین سربازی را ارائه کرد. بر اساس گزارش این مرکز، ۷ مدل جایگزین سربازی عبارتند از: ۱- الگو و مدل حاکم کنونی ۲- الگوی سربازی حرفه‌ای ۳- الگوی سربازی داوطلبی - بسیجی چابک ۴- الگوی سربازی علمی - تخصصی ۵- الگوی خرید خدمت هدفمند ۶- الگوی خدمت سربازی یک‌ساله در دوران صلح ۷- الگوی تلفیقی چندجانبه هدفمند.

مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به مشکلات متعدد خدمت سربازی در کشور، از میان ۷ مورد اشاره شده، دو الگوی خدمت علمی - تخصصی و خدمت داوطلبانه - بسیجی چابک به دلیل ظرفیت بالای بهره‌وری را مورد تاکید قرار داد. همچنین این مرکز در گزارش خود به مشکلات فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و ساختاری شیوه کنونی خدمت سربازی اشاره می‌کند. مهم‌ترین این مشکلات به شرح زیر هستند:

جدول 1

جدول 2

جدول 3

با این حال و نظر به مشکلات مطرح‌شده، با کدام توجیه منطقی شیوه کنونی خدمت اجباری سربازی ادامه می‌یابد؟ آسیب‌شناسی خدمت اجباری سربازی و بررسی هزینه - فایده آن روی جوانان، جامعه و کشور می‌تواند نقشه راهی برای بهبود این وضعیت و به تناسب آن جلوگیری از پیامدهای منفی آن باشد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۰:۰۵

خدمت مقدس خوبه! ما هم اولش مي‌ترسيديم، ولي به خدا قسم ما رو متحول کرد

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۵۳

حتي در زمان صدر اسلام، پيامبر (ص) کسي را به زور و اجبار به جنگ نمي‌برد. خداوند جنگ در راه خدا را امري اختياري قرار داده است و سربازي در حال حاضر با اصول ديني ما منافات دارد.

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۸:۳۵

برو بابا، کدوم متحول؟ مثلا من با فوق ليسانس مکانيک دارم هر روز 6 صبح تا 1 ظهر و 4 عصر تا 9 شب يه سوت دستمه دارم به اين ماشين ميگم برو به اون ماشين ميگم وايسا به اون يکي ميگم يواش به اين يکي ميگم زودتر، چه جوري بايد متحول بشم ها؟؟؟ مني که الان بايد بشينم مقاله بدم، بايد بشينم پروژه انجام بدم، چه جوري بايد متحول بشم که خودم خبر ندارم؟؟؟ حتما با ديدن مردمي که دارن برا نون به دست آوردن تلاش ميکنن بايد متحول بشم، آره؟ نخواستيم آقا، اين متحول شدن رو نخواستيم، به کي بگيم؟ آي خدا من اين تحول رو نميخوام، نميخوام

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۰۲

از حق نگذريم آسيب شناسي مجلس خيلي خوب بود

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۱۴

دوست عزيزي که صحبت از تحول کردي کسي منکر حرف تو نيست اما بايد ديد تحول در مورد چه کساني ؟ تو دوره اي که براي امرار معاش مجبوري تحصيل و اشتغال رو باهم پي بگيري فكر نكنم که نيازي به تحول هم باشه !! از طرفي آسيب هاي سربازي خيلي بيشتر از مزاياي اون هست. مهم سختي هاي سربازي يا ترس از اون نيست.مهم دوسال از عمر و هزينه و استعداد شخص هست که به راحتي از دست ميره و وقفه اي که تو مسير هرچند پرپيچ و خم جوون ها هست. شما رو به خدا حرف دل مارو به مسولان برسونيد !!

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۱۷

تو کشور ما چيزي که زياده قوانين پاگير و چيزي که کمه قوانين دست‌گير...!

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۳۰

ما که رفتيم 17 ماه خدمت کرديم کلي هم اذيت شديم. کارتشم تا الان برامون سودي نداشته چون نه کار هست نه وام هست نه ازدواج!!! اونهايي هم که نرفتن هيچکي تا الان دنبالشون نکرده. حالا پشيمون شدم که چرا رفتم

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۳۴

سخته باور کنيد سخته 2 سال از بهترين و بهره ور ترين سالهاي عمر يک جوان رو از اون ميگيرن و بعد ميگن چرا انقدر سن ازدواج بالا رفته و زاد و ولد کم شده و غيبت مشمولين زياد شده. باور کنيد اين حق نيست که اين همه فشار رو روي دوش پسرا بذارين.

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۳۵

به عنوان يک پدر ميگم، نه اخلاق و نه دين مبين اسلام هيچ کدوم نميگن يه نفر رو بايد مجبور کني آن هم براي مدت 2 سال اونم در فرهنگ و جامعه بامحبت ايراني، مشکل امنيت مرزهاي سيستان رو بايد جور ديگري درست کرد. گاهي اوقات مشکل با همين نوع نگرش ما شروع مي‌شود. الان يک نگاهي به مسائلي که با سربازي بطور مستقيم ارتباط دارند بيندازيد، مشکلات ازدواج و عوارض اجتماعي، اقتصاد خانواده، مشکلات جمعيتي اينها هر کدومش ميتونه يه کشور رو از درون تهي بکنه. حتما بايد اين مسائل پيش بيايد تا ما در تفکرمان تجديد نظر کنيم؟

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۱:۵۶

سن ازدواج همينجوريش هم بالا رفته. ديگه اين سربازي هم شده قوز بالا قوز! تازه وقتي هم ميري هيچي که ياد نميگيري هيچ، بيشتر اوقات هم بهت بي‌احترامي ميشه و برخوردهاي زننده ميکنند و دو سال از بهترين سالهاي عمرت هدر ميره به همين راحتي. وقتي هم اعتراض ميکني با اين جمله من درآوردي که (بري خدمت مرد ميشي!!!) سر و ته قضيه رو هم ميارن. حالا کجاي ارشد دستشويي بودن باعث مرد شدنه من موندم! از ما که گذشت ولي اميدوارم با عمر و جواني نسل آينده اينجوري بازي نشه.

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۱ ۲۲:۱۷

قانون جديد نظام وظيفه فقط بي‌عدالتي محض و سخت‌گيري بيشتر است. براي مثال من که فوق ليسانس دارم براي چي بايد با کسي که زير ديپلم است در شرايط 21 ماه خدمت کنم. اين انصافه؟؟؟

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۰:۰۵

شما را به خدا كاري كنيد كه فقط سه ماه آموزشي باشد

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۰:۰۷

هر کي از خدا بخواد ايشاالله معاف ميشه

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۲:۰۸

من 28 ساله با مدرک فوق ليسانس مي‌خوان ببرن با چند تا بچه 18 19 ساله کنار هم سربازي نه سنم بهشون مي‌خوره نه سوادم الان سربازي به چه درد من ميخوره؟ سه سال از زمان ليسانسم گذشته به دليل فوق ليسانس خدمت نرفتم کارم به من ندادن چون کارت نداشتم. برم خدمت بيام شدم 30 ساله پنج سال از عمرم تلف شده اگه همون هيجده سالگي همه رو ببرن خدمت ديگه اين مشکلات براي ما هم پيش نمي اومد واقعا سيستم بيماري داريم

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۶:۵۴

کي ميگه بده.همين که 4تا شهر رو خودت تنها مجبوري بري بچرخي با فرهنگ هاي مختلف آشنا بشي. سختي بکشي.گرسنگي رو تحمل کني.درد دوري از خانواده و دوستان رو بچشي.همه اينها ميشه چراغ راهت که چطوري زندگي کني.آدم هايي رو سراغ دارم که نرفتن خدمت حالا دارم ميبينم چطوري زندگي ميکنند.2 روز نميتونه تو يه کار دوام بياره.با کمترين سرما يا گرما غش و ضعف ميکنند.خلاصه زنده بودنشون يه شاهي نمي ارزه.شدن سربار خانواده و اجتماع.البته 99% سربار خانواده هستند."با تشکر"

avatar
۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۱۱:۵۴

شما فكر ميكني كل جامعه همون چند نفري هستند كه غش و ضعف ميكنن و سربار خانواده هستند؟؟ يه سر برو شهرستانا يا بيا پايين شهر ببين مردم با چه سختي كار ميكنند تا چرخ زندگيشون بچرخه. اتفاقا مشكل اينجاست كه اونايي كه به قول شما غش و ضعف ميكنن كلي راه براي پيچوندن خدمت در دسترسشون هست اما اون بدبخت بيچاره‌هاي پايين شهري كه دستشون به هيچ جا بند نيست بايد برن خدمت