نسیم بهادری با بیان اینکه در سراسر جهان، انسانها با توجه به شرایط جغرافیایی زیستگاه خود یک منبع کربوهیدرات را به عنوان منبع اصلی دریافت انرژی مورد استفاده قرار میدهند، گفت: در ایران نیز از دیرباز، کشت گندم رواج داشته و نان تهیه شده از آرد گندم، قوت غالب ایرانیان را تشکیل میدهد، از این رو سلامت و کیفیت آرد و نان مصرفی، عاملی مهم در تأمین و ارتقای سلامت ایرانیان و پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریهای غیرواگیر به شمار میرود.
وی افزود: در سال ۲۰۱۹ میلادی، سه مورد از ۱۵ عامل اصلی خطر مرگ زودهنگام در جهان، مربوط به عوامل خطر رژیم غذایی ناسالم شامل، مصرف زیاد سدیم(نمک)، مصرف کم غلات کامل و مصرف کم حبوبات معرفی شد.
به گفته این کارشناس تغذیه، نان کامل به نانی گفته میشود که از دانه کامل غلات شامل سبوس، آندوسپرم و جوانه تهیه شده و میزان سبوسگیری در آن، با کمترین میزان ممکن بوده است.
بهادری ادامه داد: این نوع نان بهدلیل حفظ لایههای بیرونی دانه، نسبت به نان سفید از ارزش تغذیهای بالاتری برخوردار است و میتواند بخشی از نیاز روزانه به فیبر، ویتامینها و مواد معدنی را تأمین کند.
وی، مصرف نانی که با آرد سفید تهیه میشود، را موجب افزایش خطر اضافه وزن و چاقی و بیماریهای غیرواگیر بیماریهای قلبی و عروقی دانست و گفت: نان کامل با کاهش میزان کسترول بد، تنظیم قند خون، کنترل فشارخون، مقابله با التهاب و حفظ وزن در محدوده طبیعی، در کاهش خطر بیماریهای قلبی_عروقی مؤثر است.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز با بیان اینکه فیبر محلول موجود در نان کامل، با دفع اسیدهای صفراوی، کبد را وادار به مصرف کلسترول خون میکند و سطح کلسترول مضر(LDL) را کاهش میدهد، افزود: همچنین شاخص گلیسمی پایینتر نان کامل، از افزایش ناگهانی قند خون و انسولین جلوگیری کرده و به بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند.
وی، وجود منیزیم و پتاسیم موجود در نان کامل را موجب گشادشدن عروق و مقابله با اثر سدیم دانست و اضافه کرد: از سویی دیگر نیز آنتی اکسیدانهای موجود در نان کامل، التهاب مزمن را که عامل اصلی تصلب شرایین است، کاهش میدهد.
به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در روز دوشنبه ۲۴ آذر، بهادری یادآور شد: همچنین جایگزینی نان سفید با نان کامل به دلیل فیبر بالا و کالری کمتر، احساس سیری پایدار ایجاد کرده و به کنترل وزن کمک میکند که خود به بهبود کلی عوامل خطر متابولیک مانند قند خون، فشار خون و چربی خون منجر میشود.
انتهای پیام