محققان يك شركت دانش بنيان مستقر در پارك علم و فناوري استان گيلان موفق به ساخت كوره پخت سنتي نان شدند كه به گفته آنها داراي قابليت پخت نان در دماي بين 190 تا 240 درجه سانتي گراد در مدت شش دقيقه است.
احمد معذوري، كارشناس ارشد مهندسي ماشين سازي صنعتي از دانشگاه آلن آلمان و رييس هيات مديره شركت سازنده اين دستگاه در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه سوخت اين كوره از گاز و گازوئيل است، اظهار كرد: بدنه اين كوره حالت استوانهيي شكل دارد و دو كنترل حرارتي روي آن نصب ميشود كه يكي از آنها حرارت مستقيم صفحه تابش و ديگري حرارت داخلي كوره را در قسمت تحتاني و فوقاني نان اندازهگيري ميكند.
وي افزود: كوره داراي دو طبقه است كه در هر طبقه 24 سيني هر كدام با ظرفيت 12 عدد نان قرار ميگيرد به اين صورت كه خميرها بر روي يك صفحه تابش كه به صورت گردان طراحي شده قرار داده ميشوند و به وسيله مشعلي كه منبع حرارت است و در زير صفحه گردان نان در يك محفظه بسته قرار ميگيرد، بدون آن كه گاز وارد فضاي كوره شود، جريان هوا به صورت بخار ميچرخد و انرژي خود را به نان منتقل كرده و در نهايت از دودكش خارج ميشود.
به گفته وي در پخت خمير نانهاي كوره به جاي مواد اسيدي ماندگار از ماده افزودني مناسب و استاندارد استفاده شده كه ماندگاري نان را تا دو روز افزايش ميدهد.
معذوري در خصوص اهداف ساخت اين كوره عنوان كرد: طبق تحقيقات انجام شده، آنزيمهاي نان فانتزي براي اكثر مردم كشورهاي آسيايي قابل هضم نبوده و علاوه بر ايجاد نوعي بيماري در ميان آنها باعث ميشود كه مردم ارزش غذايي واقعي نان را جذب نكنند، از اين رو سعي كردهايم تا با ساخت اين دستگاه، فرهنگ استفاده از نان سنتي مناسب و استاندارد را در ميان مردم ترويج دهيم.
رييس هيات مديره شركت سازنده اين دستگاه، پخت سريع و مناسب، تابش غير مستقيم حرارت بر روي نان و صرفهجويي در مصرف گاز تا 80 درصد را از برخي ويژگيهاي اين دستگاه برشمرد و در خصوص ويژگي هاي ديگر تصريح كرد: به دليل ماده ايزولهاي (ايزولاسيون سراميك) كه با ضخامت بالا بين دو جداره اين كوره كار گذاشته شده است، اين دستگاه قادر است حرارت را به خود جذب كرده و هيچ گونه گرمايي را به محيط اطراف خود انتقال ندهد.
معذوري در پايان با اشاره به اينكه اين كوره در مرحله صنعتي قرار دارد، خاطرنشان كرد: يك نمونه از اين دستگاه در حال حاضر در يكي از واحدهاي پخت نان سنتي در رشت نصب شده است و به زودي پخت آزمايشگاهي آن شروع خواهد شد.
انتهاي پيام