• جمعه / ۲۹ مهر ۱۴۰۱ / ۱۵:۰۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1401072916098
  • خبرنگار : 71654

نگاه "جیمزوب" به یک گره کهکشانی احاطه شده با ماده تاریک

نگاه "جیمزوب" به یک گره کهکشانی احاطه شده با ماده تاریک

تلسکوپ فضایی جیمز وب تصویری از یک توده متراکم اسرارآمیز ثبت کرده است که دانشمندان معتقدند ممکن است گره‌ای از کهکشان‌ها باشد که توسط دو هاله از ماده تاریک احاطه شده است.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا ممکن است موفق به ثبت تصویری از دو «هاله» از ماده تاریک در منطقه‌ای شده باشد که در آن «گره‌ای» از کهکشان‌ها در اطراف یک هسته فعال کهکشانی بسیار درخشان در حال شکل‌گیری هستند. هسته‌ای که ۱۱.۵ میلیارد سال پیش ایجاد شده است.

سه کهکشانی که جیمز وب از آنها تصویربرداری کرده است با سرعت زیاد به دور یکدیگر می‌چرخند، و چنین فرآیندی تنها در صورتی امکان‌پذیر است که جرم زیادی وجود داشته باشد.

ستاره شناسان بر این باورند که آنها دو هاله عظیم از ماده تاریک در حال ادغام هستند.

اگرچه اعتقاد بر این است که ماده تاریک ۸۰ درصد کیهان را تشکیل می‌دهد اما هرگز به طور مستقیم شناسایی نشده است. با این وجود مطالعه انجام شده توسط دانشگاه هایدلبرگ در آلمان اشاره می‌کند که جیمز وب به احتمال زیاد در حال بررسی هسته مرکزی متراکم یک هاله ماده تاریک عظیم است.

این اکتشافات تنها با توانایی وب در نگاه کردن به گذشته امکان پذیر می‌شود. توانایی‌هایی که به آن اجازه می‌دهد نحوه شکل‌گیری و تکامل اولین کهکشان‌ها را تماشا کند.

محققان بر این باورند که این منطقه با "گره"  کهکشانی یکی از متراکم‌ترین مناطق شناخته شده شکل گیری کهکشان‌ها در کیهان اولیه است، زیرا اختروشی که در آن ناحیه قرار دارد، تنها دو میلیارد سال پس از مه‌بانگ که ۱۳.۸ میلیارد سال قبل رخ داد، شکل گرفته است. دومینیکا وایلزالک(Dominika Wylezalek) از دانشگاه هایدلبرگ در آلمان، که این مطالعه را رهبری کرده است، در بیانیه‌ای گفت: حتی یک گره متراکم از ماده تاریک برای توضیح آن کافی نیست. ما فکر می‌کنیم که می‌توانیم منطقه‌ای را ببینیم که در آن دو هاله عظیم ماده تاریک در حال ادغام هستند.

این اختروش با نام "SDSS J۱۶۵۲۰۲.۶۴+۱۷۲۸۵۲.۳" یک اختروش «بسیار سرخ» است که از طریق طول موج‌های نزدیک به فروسرخ مشاهده می‌شود که توسط طیف‌نگار مادون قرمز نزدیک تلسکوپ وب رصد شده است.

این ابزار می‌تواند طیفی از رنگ‌ها یا طیف‌ها را در سراسر میدان دید تلسکوپ جمع‌آوری کند و تنها بر یک نقطه در یک زمان متمرکز نیست. این به اخترشناسان اجازه می‌دهد اختروش، کهکشان آن و محیط وسیع‌تر اطراف آن را به طور همزمان بررسی کنند.

وایلزالک می‌گوید: تعداد محدودی پیش خوشه کهکشانی در این زمان اولیه از تشکیل جهان شناخته شده است. پیدا کردن آنها سخت است. این ممکن است در نهایت به ما در درک چگونگی تکامل کهکشان‌ها در محیط‌های متراکم کمک کند. این یک نتیجه هیجان انگیز است.

داده‌های آرشیوی تلسکوپ فضایی هابل ناسا نیز نشان می‌دهد که ممکن است تعداد بیشتری از آن‌ها نیز وجود داشته باشد. تصاویر دوربین میدان وسیع هابل ۳، مواد گسترده‌ای را در اطراف اختروش و کهکشان آن نشان داده‌ است.

اکنون، محققان فکر می‌کنند که شاید در حال نگاه کردن به هسته یک خوشه کهکشانی بوده‌اند که اکنون به لطف تصویربرداری واضح وب، آشکار شده است.

نگاه "جیمزوب" به یک گره کهکشانی احاطه شده با ماده تاریک
تصویر تلسکوپ جیمز وب از ستون‌های آفرینش 

این دومین داده تلسکوپ جیمز وب است که در کمتر از یک روز منتشر شد. این تلسکوپ فضایی در روز چهارشنبه تصویری از ستون‌های آفرینش که از گاز و غبار خنک بین ستاره‌ای تشکیل شده‌اند منتشر کرد.

نگاه "جیمزوب" به یک گره کهکشانی احاطه شده با ماده تاریک
تصویر تلسکوپ هابل از ستون‌های آفرینش

هابل نیز پیش از این برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ و بار دیگر در سال ۲۰۱۴ با جزئیات بیشتر تصاویری از آن‌ها ثبت کرده بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha