• چهارشنبه / ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۹
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402022717329
  • خبرنگار : 71611

آیا اردوغان شکست خورده است؟

آیا اردوغان شکست خورده است؟

یک روز پس از دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه، اولین پرسش مهمی که مطرح می‌شود این است آیا اردوغان پس از ۲۰ سال زمامداری اکنون که نتوانسته حداکثر آرا را کسب کند، شکست خورده است یا نه؟

به گزارش ایسنا، روزنامه «سازندگی» نوشت: بسیاری بر این تحلیل هستند که اردوغان شکست خورده است. او که کشورش را از هیچ به همه جا رساند، او که محور قدرت کشورش در منطقه بود، او که مقتدرانه راه توسعه را در پیش گرفت، آیا شکست خورده است؟ او که توانست یکی از باشکوه‌ترین انتخابات آزاد را در کشورش برگزار کند، شکست خورده است؟

اگر پیروزی را منوط به نتیجه کنیم، بله اردوغان که ۲۰ سال زمامدار امور کشورش بود، اکنون نتوانسته اکثریت آرای لازم را به دست بیاورد و فعلاً شکست خورده است اما واقعیت این است که هر پیروزی‌ای، پیروزی نیست و هر شکستی الزاماً طعم شکست را ندارد. آنچه در انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه دیدیم فراتر از افراد بود. شکوه یک انتخابات آزاد را دیدیم که توانست ۸۸ درصد مردم را پای صندوق‌های رأی بکشاند. یک رقابت تنگاتنگ، فشرده، نفس‌گیر و البته سالم. چه چیزی از این مهم‌تر است؟

روزنامه‌نگاری نوشته بود، انتخابات نبض مشروعیت یک کشور است. مردم ترکیه بی‌شک تاکنون و تا این مرحله از انتخابات پیروز واقعی هستند. اما آنها باید قدردان رجب طیب اردوغان باشند که زمینه اجرای این دموکراسی واقعی را نیز فراهم کرد. انتخابات ترکیه برای ایران و ایرانیان نیز مهم است. انتخابات آزاد بدیل براندازی است. انتخابات، قوت بخشیدن به یک نظام سیاسی است. فرصتی است برای تازه شدن، قدرت گرفتن و از نو ساختن. انتخابات ترکیه فارغ از هر نتیجه‌ای برای اردوغان یک پیروزی بود. اینکه چرا این دوره از انتخابات ترکیه برای ایرانیان مورد توجه بود، دلایل بسیاری دارد. اول اینکه بخشی از مردم هر چند طیف کوچک از جامعه در این کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند، بخشی خود با فرزندانشان در آنجا مشغول تحصیل هستند، بخشی برای گرفتن پناهندگی یا مهاجرت به سایر کشورها در این کشور هستند، بخشی دیگر که وسیع‌تر هستند، هر ساله موسم تابستان یا تعطیلات مختلف به این کشور مسافرت می‌کنند و ..... خلاصه اینکه انتخابات ترکیه به‌طور عجیبی زیر نظر و رصد مردم ایران بود. البته انتخابات، رقابتی حساس و نفس‌گیری که بدون هیچ تنشی به پایان رسید و رکورددار حضور انتخاباتی در منطقه بود نیز به‌گونه‌ای توجهات را به خود جلب کرد. شاید به شکلی یادآور انتخابات حساس دوم خرداد سال ۷۶ بود. شور و شوق انتخاباتی بسیار زیاد با نتایجی شگفت‌انگیز یا باورنکردنی برای ایرانیان و جهان. انتخاباتی که آبرویی تازه به ایران داد. هم به لحاظ رکورد حضور در انتخابات تا آن زمان هم به لحاظ آزادی وصف‌ناپذیر در نوع تبلیغات و نتیجه.

اما همه چیز مطابق میل مردم پیش نرفت و پس از آن به دلایل متعدد سیاسی از جمله سرخوردگی مردم از اینکه رئیس‌جمهور منتخب نتوانست به وعده‌های انتخاباتی خود عمل کند و خود را «تدارکات‌چی» نامید همچنین شرایط حذف نامزدها پس از آن در هر دوره از انتخابات موجب یخ‌زدگی در گرمای انتخابات و کناره‌گیری مردم از حضور در پای صندوق‌های رأی شد و همین مسائل، حساسیت‌ها به انتخابات ترکیه را بیشتر کرد. 

در انتخابات ترکیه بیش از ۸۸ درصد مردم در انتخابات شرکت کردند و این آمار بیش از خود انتخابات مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. حضور ۸۸ درصدی مردم جدا از اینکه چه کسی پیروز نهایی باشد، موجب تقویت و قدرت این کشور در مسائل جهانی خواهد شد و دنیا به این کشور به گونه‌ای دیگر نگاه می‌کند. در واقع، یکشنبه گذشته ترکیه برای تعیین سرنوشت خود به پا خاست و پای صندوق‌های رأی رفت. این حضور گسترده به‌ گونه‌ای برای برخی در ایران سنگین آمد که آن را به یک قانون منسوخ در ترکیه مرتبط کردند که هر کس در انتخابات شرکت نکند، جریمه می‌شود. اما آنچه که مردم را پای صندوق‌ها کشید، چیزی نبود جز آزادی انتخاب و علاقه به آینده کشور.

در انتخابات ترکیه، اردوغان پس از ۲۰ سال حکومت‌داری نتوانست صندوق‌های رأی را به میل خود هدایت کند. رقیبش قلیچداراوغلو نه‌تنها به متحدان استراتژیک ترکیه به‌ویژه روسیه حمله کرد بلکه به صراحت خود را طرفدار غرب و گسترش آزادی‌های سیاسی و اجتماعی معرفی کرد و اردوغان نیز همچنان از متحدان خود حمایت کرد و از شعارهای اسلام‌گرایانه خود دفاع کرد. هیچ کس در ستادهای انتخاباتی دو طرف دستگیر و بازداشت نشد و به‌رغم حساسیت‌ها دو طرف تا اعلام نتیجه‌ها خود را پیروز انتخابات اعلام کردند، در حالی که هیچ کدام پیروز نبودند. حتی در تحولی جالب رقیب دیگر انتخابات سینان اوغان نیز توانست، شگفتی تازه‌ای در انتخابات ترکیه بیافریند و بر خلاف تمام نظرسنجی‌های اعلامی که حداکثر آرا وی را کمی بیش از ۴ درصد پیش‌بینی کرده بودند بیش از ۵ درصد آرا را به دست آورد که می‌تواند نظر و چرخش وی به نفع یکی از نامردها، نتیجه را به‌طور کلی متحول کند.

در ایران اگرچه به دلیل حمایت اردوغان از ایران در زمان تحریم‌ها و کمک به دور زدن آنها برای دولت ارجح است اما شاید بخشی از مردم به‌ویژه پس از اتفاقات اخیر حامی کمال قلیچداراوغلو بودند و احساس‌شان این بوده است که با پیروزی وی شاید شرایط منطقه نیز متفاوت شود. 

از سوی دیگر، قلیچداراوغلو با پیشنهاد یک طرح بلندپروازانه می‌گوید که باید در منطقه «سازمان همکاری صلح خاورمیانه» تشکیل شود. از نظر او، این سازمان که ایران و اسرائیل را هم در برمی‌گیرد، می‌تواند حتی برای مشکلات محیط زیستی که پیشروی کشورهای خاورمیانه به ویژه عراق و سوریه است، راه‌حلی پیدا کند. 

حزب جمهوری‌خواه خلق بر این نکته تاکید دارد که گرمایش زمین و خشکسالی در این دو کشور باعث خواهد شد که موج مهاجرت جدیدی در منطقه به سمت ترکیه به وجود آید. نکته دیگری که برای ایرانیان خوشایند بود، طرح قلیچداراوغلو برای «جاده ترک» است که وی در هفته گذشته از آن رونمایی و از آن به‌عنوان مهم‌ترین پروژه عمرش یاد کرد. این پروژه در واقع یک مسیر جاده‌ای و ریلی از چین به ترکیه است. این مسیر که در واقع بازسازی همان مسیر جاده ابریشم است در دو شهر تهران و تبریز نیز ایستگاه‌هایی خواهد داشت. او می‌گوید برای انجام این کار با همه کشورها وارد مذاکره خواهد شد. یکشنبه گذشته مقامات انتخاباتی در ترکیه به‌طور رسمی اعلام کردند که انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور به دور دوم رفته است. نرخ مشارکت به‌طور رسمی ۸۸/۹۲ درصد اعلام شده است. با این احتساب دو نامزد پیش‌رو یعنی اردوغان و قلیچداراوغلو در دور دوم که روز یکشنبه ۲۸ می (دو هفته دیگر) برگزار می‌شود به رقابت خواهند پرداخت.

 بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی رئیس شورای عالی انتخابات ترکیه و به نقل از خبرگزاری آناتولی با شمارش همه آرای صندوق‌های رأی، اردوغان ۴۹/۵۱ درصد آرا، قلیچداراوغلو ۴۴/۸۸ درصد و اوغان ۵/۱۷ درصد آرا را به دست آوردند. سینان اوغان اعلام کرده است در صورتی که قلیچداراوغلو حمایت کردها را کنار بگذارد از او حمایت خواهد کرد. اما تا روز انتخابات و بده‌بستان‌های نهایی دو هفته باقی است؛ در این دو هفته هر دو سوی انتخابات برای پیروزی تلاش خواهند کرد و مردم ایران نیز همانند بسیاری از کشورها این انتخابات را زیر نظر خواهند داشت. اما در تحولی دیگر، بر اساس خبر الجزیره پس از اعلام نتایج، معاون کمال قلیچداراوغلو به‌طور ناگهانی از سمت خود کناره‌گیری کرده و تا این لحظه دلیل این کناره‌گیری اعلام نشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha