• شنبه / ۱۵ مهر ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1402071509652
  • خبرنگار : 30057

گسل هرات مسبب فوج‌لرزه‌های افغانستان/لرزش ساختمان‌های بلند در مشهد

گسل هرات مسبب فوج‌لرزه‌های افغانستان/لرزش ساختمان‌های بلند در مشهد

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه زلزله امروز کشور افغانستان تا شهر مشهد نیز که در فاصله ۲۰۰ کیلومتری تا رومرکز زلزله قرار دارد، احساس شده است، گفت: به نظر می‌رسد این زلزله بر روی گسل هرات رخ داده است و ادامه این زلزله به گسل درونه در ایران می‌رسد.

به گزارش ایسنا، در ساعت ۱۰ و ۱۱ دقیقه امروز شنبه، ۱۵ مهرماه زلزله‌ای به بزرگای ۶.۳ در افغانستان رخ داد و زلزله‌های بعدی این کشور تا ساعت ۱۱:۵۲ به این شرح است:

زمان بزرگا
۱۰:۱۹ ۵.۶
۱۰:۲۵ ۴.۱
۱۰:۲۸ ۲.۹
۱۰:۴۰ ۴.۸
۱۰:۴۲ ۶.۵
۱۰:۵۸ ۴.۳
۱۱:۰۳ ۳.۷
۱۱:۱۰ ۶.۳
۱۱:۲۶ ۳.۶
۱۱:۳۶ ۴.۳
۱۱:۵۲ ۴

به اعتقاد دکتر زارع، عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله احتمالا گسل هرات مسبب این رخدادهای لرزه‌ای بوده و ادامه این گسل به گسل درونه می‌رسد.

گسل درونه با درازای حدود ۷۰۰ کیلومتر در یک راستای شمال خاوری-جنوب باختری از مرکز دشت کویر تا درونه و با یک روند خاوری-باختری با تقعری به سمت جنوب از درونه تا مرز افغانستان کشیده شده‌است. نام این گسل از روی نام روستای درونه در شهرستان بردسکن که در نزدیکی گسل واقع شده‌است و گسل را به دو بخش خاوری و باختری تقسیم می‌کند، گرفته شده‌است.

پیش از این در بامداد چهارشنبه، ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲ مصادف با یکم تیرماه ۱۴۰۱ زلزله‌ای به قدرت ۶.۱ در عمق ۱۰ کیلومتری ولایت‌های خوست و پکتیکا در افغانستان را لرزاند. وقوع این زمین لرزه مهیب و گزارش‌های اولیه مبنی بر کشته و زخمی‌شدن بسیاری از مردم باعث شد تا دولت افغانستان از جامعه جهانی، درخواست کمک کند.

دکتر مهدی زارع در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به رخداد زلزله افغانستان با بزرگای ۶.۳ که در ساعت ۱۰ و ۱۱ دقیقه امروز شنبه ۱۵ مهر ماه رخ داد، افزود: ۸ دقیقه بعد از این رخداد لرزه‌ای، زمینلرزه دیگری با بزرگای ۵.۶، نیم ساعت بعد زلزله دیگری با بزرگای ۶.۴ و ۵۹ دقیقه بعد از آن زلزله‌ای به بزرگای ۵.۹ به ثبت رسید.

وی گفت: این ۴ زلزله که با بزرگای بیشتر از ۵ هستند، در ۱۸ کیلومتری هرات رخ داده‌اند، در حالی که عمق همه آنها بین ۷ تا ۱۵ کیلومتری اعلام شده است.

زارع در خصوص گسل مسبب این رخدادهای لرزه‌ای، اظهار کرد: به نظر می‌رسد این زلزله‌ها مربوط به گسل‌های هرات باشند و به احتمال زیاد این زلزله خسارات زیادی را در پهنه رومرکزی ایجاد کرده است.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، خاطر نشان کرد: شهر هرات و مناطق اطراف آن حدود ۲۲۰ هزار نفر جمعیت دارد.

وی با بیان اینکه این زلزله‌ها در ایران نیز احساس شده است، ادامه داد: استان‌های خراسان رضوی و جنوبی آسیب دیدند و به نظر نمی‌رسد که خسارات زیادی وارد شده باشد. شهرهایی مانند تربت جام و تربت حیدریه و فریمان نزدیکتر به کانون زلزله هستند و ساختمان‌های بلند مستقر در شهر مشهد که ۲۰۰ کیلومتر از کانون زلزله فاصله دارند، لرزیدند که طبیعی است به‌ویژه که در یک ساعت اول به صورت پی‌در پی زلزله‌های متعدد رخ داده است.

زارع با تاکید بر اینکه در کانون رومرکز زلزله، گسل هرات کشیده شده است، گفت: گسل هرات یک گسل امتداد لغز چپگرد است و به نظر می‌رسد حرکت گسل هرات باعث این‌ زلزله‌ها شده است.

این محقق حوزه زلزله با بیان اینکه کشور افغانستان گسل مشترکی با ایران ندارد، اظهار کرد: زون گسل هرات به زون گسل‌های «درونه» در منطقه خاف می‌رسد، ولی به معنای اتصال گسل درونه با گسل هرات نیست، بلکه در نزدیکی‌های روند شرقی-غربی گسل هرات، روند گسل‌های تربت حیدریه و تربت جام قرار دارد.

وی افزود: روند گسل‌های تربت حیدریه و تربت جام، شمال غربی-جنوب شرقی دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۷-۲۲ ۰۹:۱۳

با سلام و تشکر بابت توضیحات جامع اگر یک عکس هم اضافه کنید عالی میشود. بازهم عالی بیان کردین.