• یکشنبه / ۱ بهمن ۱۴۰۲ / ۰۹:۳۴
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402110100121
  • منبع : مطبوعات

با ثریا تا ثریا

با ثریا تا ثریا

ماهواره ثریا با جرم تقریبی ۵۰ کیلوگرم متعلق به پژوهشگاه فضایی ایران (وزارت ارتباطات) صبح دیروز با موفقیت به فضا پرتاب شد و در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار گرفت. این ماهواره با ماهواره‌بر ۳ مرحله‌ای سوخت جامد قائم ۱۰۰ نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فضا پرتاب شد. این برای نخستین بار است که ایران یک ماهواره‌ را در مدارهای بالاتر از ۵۰۰ کیلومتر با موفقیت قرار می‌دهد.

به گزارش ایسنا، بر اساس داده‌های دریافتی از ماهواره، عملیات تزریق در مدار به خوبی و با دقت انجام شده و هم‌اکنون داده‌های تله‌متری ماهواره در حال دریافت است. با پرتاب این ماهواره تحقیقاتی، بسیاری از زیرسیستم‌های توسعه‌یافته توسط پژوهشگاه فضایی ایران نیز در شرایط تست مداری قرار می‌گیرند و راه برای توسعه سریع صنعت فضایی بومی ایران هموارتر می‌شود، ضمن اینکه این پرتاب گامی مهم در راستای افزایش توانمندی تزریق ماهواره در مدارهای بالاتر محسوب می‌شود.

این پرتاب با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی، سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه و جمعی از مقام‌ها و مسؤولان کشوری و لشکری صورت گرفت. آزمایش پروازی این ماهواره‌بر با موتور سوخت جامد مرحله اول رافع با موفقیت انجام شده و قائم ۱۰۰ نخستین ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای سوخت جامد ساخت کشور است که توسط دانشمندان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است. در آزمایش موتور مرحله اول ماهواره‌بر قائم ۱۰۰ که همان موتور سوخت جامد رافع است و دی‌ماه ۱۴۰۰ آزمایش زمینی خود را با موفقیت پشت سر گذاشته بود، مورد آزمایش پروازی زیر مداری قرار گرفت. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این باره نوشت: به فضل الهی، دهمین پرتاب فضایی در دولت مردمی انجام و رکورد جدیدی در ارتفاع پرتاب ثبت شد. وی افزود: ماهواره‌بر قائم۱۰۰ با موفقیت محموله خود را در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار داد. وزیر ارتباطات تاکید کرد: قائم ۱۰۰ که قابلیت حمل تا ۱۰۰ کیلو را دارد، در سومین پرتاب آزمایشی خود، یک محموله تحقیقاتی با جرم تقریبی ۵۰ کیلوگرم را در مدار ۷۵۰ کیلومتری دایروی قرار داد. زارع‌پور گفت: قائم ۱۰۰ از نوع سوخت جامد است که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران ساخته شده است.

* بالاتر از خیام

پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره ثریا به مدار ۷۵۰ کیلومتری در حالی انجام شده است که سال گذشته ایران با کمک روسیه ماهواره خیام را در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار داده بود. ماهواره خیام که یک ماهواره سنجش از دور است به سفارش سازمان فضایی ایران توسط یک شرکت روسی ساخته شده‌ و ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ توسط موشک روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور  قزاقستان در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار گرفت. البته وزن ماهواره خیام ۶۰۰ کیلوگرم بود و از این حیث یک پرتاب مهم و راهبردی در صنعت فضایی ایران به حساب می‌آید. ضبط و ثبت تصاویر با دقت یک متر از روی سطح زمین از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ماهواره خیام است. با این حال اهمیت پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره ثریا این است که در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار گرفته و این بالاترین ارتفاعی است که ایران تاکنون توانسته ماهواره‌های خود را در آن قرار دهد. 

* قائم تا مدار ۳۶ هزار کیلومتری

پروژه موشک‌های ماهواره‌بر قائم برای استقرار ماهواره‌های حداقل ۱۰۰ کیلوگرم در مدار تا ۱۰۰۰ کیلومتری زمین شروع به کار کرد. بر اساس این گزارش، آبان ۱۴۰۱  پرتاب زیرمداری ماهواره‌بر قائم ۱۰۰ نیروی هوافضای سپاه با موفقیت انجام شد. با این پرتاب موفقیت‌آمیز قائم ۱۰۰ نخستین ماهواره‌بر سه مرحله‌ای سوخت جامد ساخت کشور شد. قائم ۱۰۰ اگرچه اکنون ماهواره ۵۰ کیلوگرمی ثریا را در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار داده است اما سال گذشته در زمان آزمایش موفق این ماهواره‌بر اعلام شد قائم ۱۰۰ با سه مرحله سوخت جامد قادر خواهد بود ماهواره‌های با وزن ۸۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دهد. سردار  امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در حاشیه آزمایش موفق این ماهواره‌بر گفت: کشورهای مستکبر به سرکردگی رژیم پلید و تروریستی آمریکا با بسیج تمام عده و عده خود در مقابل پیشرفت ملت عظیم‌الشأن ایران صف‌آرایی کرده‌اند و تحمل موفقیت‌های غرورانگیز جمهوری اسلامی ایران را ندارند. وی تأکید کرد: همت و تلاش‌های مجاهدانه جوانان دانشمند ایران اسلامی که تحت هدایت‌های مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا مدظله العالی این دستاوردهای بزرگ را در سایه سنگین‌ترین تحریم‌های تاریخ بشریت برای کشور عزیزمان به ارمغان آورده است، راهبرد ایران قوی را پیش روی خود دارد و بدون هیچ تردیدی، با قدرت و سرعت حرکت پیش‌رونده خود برای فتح قله‌های بلند دانش و رسیدن به فناوری‌های نوین و برتر را ادامه خواهیم داد.

منبع: وطن امروز

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha