جنبش عدالتخواه دانشجویی در بیانیهای ضمن اشاره به نقاط ضعف و قوت طرح هدفمندی یارانهها در گام اول، خاطرنشان کرده است که مسوولان دولت و نمایندگان مجلس از اجرای شتابزده گام دوم هدفمندی یارانهها خودداری کنند.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در بخشهایی از این بیانیه با اشاره به اینکه «بیش از دو سال از تصویب و اجرای قانون هدفمندی یارانهها ذیل طرح تحول اقتصادی دولت میگذرد؛ قانونی که پیشنهاددهندگان و تصویبکنندگان آن اهدافی از جمله اجرای عدالت، رفع تبعیض، اصلاح قیمتها، اصلاح الگوی مصرف و … را در شعارهای پرطمطراق آن قرار داده بودند»، آمده است: مطرح شدن بحث اجرای گام دوم افزایش قیمت حاملهای انرژی (هدفمندی یارانهها) در کنار شرایط کنونی اقتصاد کشور ایجاب میکند ضمن آسیبشناسی درستی از تصویب و اجرای این قانون برای مسیر آتی راه درست را تشخیص داده تا مانع اقدامات نسنجیده توسط مسئولان امر شویم.
صادرکنندگان این بیانیه در بندهایی با عناوین «تولید، مشکل اصلی اقتصاد»، «تورم بلیه اقتصاد کشور»، «بکار بستن سیاستهای صرفا قیمتی و تقلا و شتاب برای شوک درمانی»، «دولت به عنوان بزرگترین مصرف کننده»، در این زمینه به اظهار نظر پرداختهاند.
نویسندگان این بیانیه همچنین خاطرنشان کردهاند: با عنایت به تجربه گام اول اجرای هدفمندکردن یارانهها بر خود لازم میدانیم توجه مسئولین دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به تبعات اجرای گام دوم هدفمندی یارانهها در این شرایط و به روش در پیش گرفته شده جلب کنیم و نکاتی را که باید قبل از هرگونه افزایش مجدد قیمت حاملهای انرژی مد نظر قرار گیرد متذکر شویم:
1) یکی از مشکلات دولت سازندگی عدم توجه به اثرات فرهنگی و اجتماعی مدل توسعه بوده است. با توجه به تجربه گام اول هدفمندی؛ تورم، کاهش تولید کارخانهها و افزایش بیکاری، فشار بر روی طبقات مستضعف و متوسط و صاحبان درآمد ثابت و در نهایت افزایش شکاف طبقاتی قابل پیشبینی خواهد بود که اجرای شتابزده طرح احتمال بروز مسائل سیاسی-اجتماعی را بیش از پیش میکند. حال سوال این است که مسوولین با چه هدفی میخواهند در آستانه انتخابات چنین طرحی با تبعات زیاد اجتماعی را اجرا کنند؟ و آیا به عواقب محتمل آن در نزدیکی انتخابات اندیشیدهاند؟ بهتر نیست اجرای گام دوم به فضای آرامتر پس از انتخابات موکول شود؟
2) شرایط اجرای هدفمندی بر روی اثرات و نتایج آن به شدت موثر است. با توجه به تورمهایی که امروزه زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده و جزو مشغلههای ذهنی مردم شده است و نیز وضعیت کنونی ارز و تحریمهای دشمنان؛ تحقق اهداف هدفمندی بدون تبعات به شدت محل مناقشه است. امروزه با افزایش قیمت ارز مجددا به ابتدای راه هدفمندی بازگشتهایم لذا ضروری است برای جلوگیری از پسرفتی که در گام اول اجرا اتفاق افتاد و شکسته شدن سیکل افزایش قیمت انرژی، تورم و در نهایت افزایش قیمت ارز؛ اجرای گام دوم را به شرایط بهتر اقتصادی موکول نماییم.
3) لازم است قبل از شروع گام دوم، اجرای مرحله اول به دقت توسط یک نهاد غیر دولتی آسیب شناسی شود تا نقاط ضعف آن شناسایی و مرتفع گردد.
4) قبل از شروع گام دوم، لازم اس بانک اطلاعات درآمد هزینه ایرانیان، تورم دهکها و اثرات گام اول روی دهکهای مختلف تهیه و سازوکار اصابت طراحی شود تا یارانه نقدی واقعا هدفمند و صرفا برای اقشار مستضعف پرداخت شود و همچنین روشهای جایگزین غیر قیمتی و نیز اجرای پلهای مد نظر مسئولین امر قرار گیرد تا آسیبهای اجرای طرح حتیالامکان کاهش یابد.
5) هدفمندی یارانه ها جزئی از استراتژی اصلی «رفع موانع تولید و سرمایه گزاری و بهبود محیط کسب و کار در ایران» تعریف شود و خودش هدف تلقی نگردد.
6) همچنین لازم است افرادی که از طرق غیر تولیدی صاحب سرمایههای کلان میگردند شناسایی شوند تا از آنها مالیات حقه گرفته شود.
7) اجرای طرح هدفمندی یارانهها اثرات فرهنگی بسیاری با خود به همراه دارد. حال سوال این است که آیا مسئولین تبعات سوء هدفمندی در عرصه اجتماع و فرهنگ را مورد بررسی قرار داده و به راهکارهای جبرانی رسیدهاند؟!
با توجه به نکات فوق، قویا هشداد داده می شود که مسئولان دولت و نمایندگان مجلس از اجرای شتابزده گام دوم هدفمندی یارانهها خودداری کنند و اجرای طرح را به زمانی موکول نمایند که وضعیت مساعدتر اقتصادی و سیاسی حاکم باشد و ضمنا ایرادات گام اول نیز شناسایی و با راهکارهای مناسب بر طرف شوند.»
انتهای پیام
نظرات