• چهارشنبه / ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ / ۰۴:۵۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 93052210945

مریم میرزاخانی، تاریخ ساز شد

زن ریاضیدان ایرانی، برنده عالی ترین جایزه ریاضی جهان شد + تصاویر

زن ریاضیدان ایرانی، برنده عالی ترین جایزه ریاضی جهان شد + تصاویر

دکتر مریم میرزاخانی، استاد 37 ساله دانشگاه استنفورد به عنوان نخستین زن ریاضیدان جهان موفق به دریافت مدال «فیلدز» شد که به عنوان عالی ترین جایزه علمی رشته ریاضیات از آن به عنوان «نوبل ریاضیات» یاد می‌شود.

دکتر مریم میرزاخانی، استاد 37 ساله دانشگاه استنفورد به عنوان نخستین زن ریاضیدان جهان موفق به دریافت مدال «فیلدز» شد که به عنوان عالی ترین جایزه علمی رشته ریاضیات از آن به عنوان «نوبل ریاضیات» یاد می‌شود.

به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، پروفسور میرزاخانی که به دلیل تحقیقات برجسته‌اش در حوزه هندسه و نظریه ارگودیک کاملا شناخته شده است به همراه آرتور آویلا، مانجول بهارگوا و مارتین هایرر مدال فیلدز ۲۰۱۴ را امروز در کنگره بین‌المللی ریاضیات که در سئول کره جنوبی برگزار می‌شود، دریافت می‌کند.

بنابر اعلام داوران، مریم میرزاخانی در زمینه نظریه سطوح ریمانی و فضاهای مدولی آن به پیشرفت‌های چشمگیری نائل آمده و افق‌های جدیدی را در این رشته گشوده است.

مدال فیلدز از سال 1936 هر چهار سال یکبار به برترین ریاضیدانان جوان (زیر 40 سال) جهان اعطا می شود که میرزاخانی، نخستین زن برنده این جایزه به شمار می‌رود.

دکتر میرزاخانی که چندی پیش جایزه 2014 موسسه ریاضی Clay را نیز دریافت کرده در سال 2005 از سوی نشریه آمریکایی «پاپیولار ساینس» به عنوان یکی از 10 ذهنِ جوان برگزیده سال در آمریکای شمالی معرفی شد.

مریم میرزاخانی

وی جوایز علمی متعدد دیگر از جمله جایزه ستر انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ را در کارنامه علمی خود دارد.

میرزاخانی که متولد تهران است در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ در زمان تحصیل در دبیرستان با کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری به المپیاد جهانی ریاضیات در هنگ کنگ و کانادا اعزام شد که در المپیاد ۱۹۹۵ کانادا علاوه بر کسب مدال طلا حائز بالاترین امتیاز در بین دانش آموزان جهان شد. وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه در دبیرستان فرزانگان تهران، تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف به پایان برد.

مریم میرزاخانی

میرزاخانی پس از پایان دوره کارشناسی برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفت. وی در سال ۱۹۹۹ میلادی زمانی که در دانشگاه پرینستون به تحقیق و تدریس اشتغال داشت موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بوده‌اند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت: محاسبه عمق حلقه‌های ترسیم شده بر روی سطوح هذلولی.

مریم میرزاخانی و خانواده در اصفهان

میرزاخانی تلاش دارد تا معمای ابعاد گوناگون فرم‌های غیر طبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولی هم‌چون doughnuts و یا amoebas دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده‌است؛ اما میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری ازحلقه‌ها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت.

میرزاخانی در سال 2005 زمانی که با کمتر از 30 سال سن در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس می کرد از سوی نشریه علمی Popular Science به عنوان یکی از 10 مغز برتر امریکای شمالی معرفی شد. به نوشته‌ی یواس‌ای تودی این فهرست ۱۰ نفره شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزه‌های ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولا از چشم عموم پنهان مانده‌اند.

دلیل انتخاب مریم میرزاخانی، فعالیت های وی در زمینه محاسبه حجم‌های فضایی منحنی هندسی بود.

این نخبه جوان ریاضی از بازماندگان سانحه غمبار سقوط اتوبوس حامل نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در اسفندماه 76 است. در این حادثه اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکت‌کننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که از اهواز راهی تهران بود به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از دانشجوی نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ملی و بین‌المللی ریاضی بودند در اوج بالندگی و شکوفایی علمی ناباورانه، جان باختند.

گروه علمی فناوری ایسنا نیز موفقیت تاریخی این ریاضیدان جوان ایرانی را به وی و مردم علم دوست ایران خصوصا جامعه علمی و دانشگاهی کشور تبریک می‌گوید.

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۶:۳۰

درود بر ايشان و هرکسي که باعث افتخار ايرانيها ميشه. درود بر شرفت. سالهاي سال پايدار باشي و استوار

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۷:۲۹

خوب شد تو ايران نموند وگر نه مجبور ميشد مشمول تفکيک جنسيتي بشه.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۷:۳۷

من اين افتخار رو به همه ايرانيان سراسر دنيا تبريک ميگم. خانم ميرزاخاني مايه افتخار هستيد. هميشه پايدار و سربلند و سلامت باشيد

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۷:۴۰

استاد 37 ساله دانشگاه؟؟؟ استنفورد. اگه اينجا مونده بود الان داشت با ماهي 600 هزار تومان منشي گري مي کرد واسه يه بيسواد

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۷:۵۰

کاش اين نخبگان برگردند و به ايران خدمت کنند. مردم ايران بيش از مردم آمريکا به اين نخبگان علمي نياز دارند.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۱۰

فقط ميشه گفت دمت گرم

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۲۵

چرا خوشحال هستين مگر از ايران معرفي شده مگرهيات علمي دانشگاه تهران و يا جايي از ايران.فقط يک ايراني استفاده علمي اون هم به نفع کشور اجنوي.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۴۱

آفرين بر ايراني

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۴۷

تبريک ميگم اکه ايران بود نهايتا يه استاد دانشگاه معمولي ميشد پس همون بهتر که مهاجرت کرد وتونست از استعدادش استفاده کنه

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۴۹

به ايشون تبريک ميگم. حيف اون شش نفر ديگه که خيلي زود از دنيا رفتن و اي کاش توي ايران هم به علوم پايه اهميت داده مي‌شد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۸:۵۲

من روزي که خانم ميرزاخاني مدال طلا رو در المپياد برده بود يادمه. تبريک مي گم و شرمساري براي مسئوليني که شرايط رو براي اينگونه افراد در ايران فراهم نمي کنند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۱۰

افتخاري بزرگ براي همه ايرانيان است،اميدوارم مراکز تحقيقاني مجلس و دولت تحقيق بفرمايند که چرا نخبگاني در اين سطح از بچه هاي بعد (ونه قبل)از انقلاب از ايران خارج شده اند و به اصطلاح فرار مغزها رخ داده است.اگر همين خانم ميرزاخاني در ايران مي ماند آيا مشمول حرف هاي آقاي شجوني(شلاق زدن به بي يا بدحجاب ها)قرار نمي گرفت؟از پاسخ منطقي تان بسيار ممنونم

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۱۴

درود فراوان بر اين بانوي بزرگوار ايراني و صد افسوس بر ما که چنين نخبگاني را دو دستي تقديم ديگر کشورها مي‌کنيم براستي چرا؟

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۲۶

تمام دانشگاهاي غير انتفاعي، علمي کاربردي، پيام نور،.....ايران رو جمع کنيم به اندازه اتاق نگهباني دانشگاه استنفورد اعتبار علمي ندارند.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۳۳

تبريک به خانم دکترمير زا خاني،همه ايرانيان به ويژه زنان ايراني.افتخاري بزرگ که نصيب جامعه زنان وجامعه دانشگاهي ايران شد.خجسته باد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۴۴

افتخار بزرگي براي ايران و زنان است. اميدوارم قدر استعدادهاي اين مملکت را بيشتر بدانيم. خيلي خوشحال شدم.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۵۳

قدر مردم ايران رو بدونيد و به همشون احترام بگذاريد. مسئولين ميدونيد کجا نشستيد؟

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۵۴

ضمن تبريک به وي بايدگفت ايشان نمونه بارزفرارمغزهاميباشد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۵۵

ضمن تبريک به خانم ميرزاخاني و آرزوي موفقيت براي ايشان، لطفاً اين موفقيت ها رو به خودتون نچسبونيد. حساب کنيد اگر اين خانم در ايران مانده بودند الآن به جاي اين جايزه چه چيزي نصيبشون شده بود؟

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۵۵

ايشالله هر کسي مثل ايشون در علم استعداد داره استعدادش شکوفا بشه و کسي هم به خاطر علم دينش رو از دست نده

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۰۳

منم تبريک ميگم. واقعا باعث افتخار هستند ايشون

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۰۵

تبريک به همه ايراني ها باز دوباره يک ايراني براي ايران افتخارآفرين شد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۱۱

اون وقت که تب المپيادهاي جهاني در کشور بالا گرفته بود، همگان فکر مي کردند که قرار است يک انقلاب علمي در کشور اتفاق افتد غافل از اينکه اينگونه افراد اصولا در کشور باقي نمي مانند تا کسي از دانش آنها استفاده کند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۳۲

آفرين بر شير زن ايراني . قابل افتخار ماست که چنين هموطن برجسته اي داريم . تمامي ايرانيان در جهان موجبات افتخار ايران هستند . چو ايرن نباشد تن من مباد .

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۳۹

بايد تسليت گفت . .

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۴۱

خانم دکتر،تبريکات صميمانه من را هم بپذيريد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۰:۴۳

چقدر حيف براي اين مملكت كه همه نخبگانش در حال مهاجرت هستند، كاش قدر آنها را بدانيم

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۲:۴۸

اي کاش مسئولين محترم فکري ميکردن که اين دانشمند بياد تو کشور خودش فعاليت کنه واثراتش نصيب جوانهاي ايراني بشه

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۲:۵۳

مرحبا تبريک ميگم... ايشون باعث افتخار ما هستند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۴:۰۰

تبريک اي ايراني

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۴:۳۱

حالا دائم بدنبال طرح جداسازي خانمها باشيد و بگوييد خانمها نبايد در پستهاي مديريتي باشند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۶:۰۶

باز هم ايراني افتخار آفرين و باز هم بانوي مقتدر ايراني و باز هم رفتار عجيب رسانه‌هاي داخلي به خصوص رسانه جناب آقاي ضرغامي که رخدادي اين چنين مهم را ناديده مي گيرد و به جاي اعلام غرور آميز اين خبر در اخبار شبکه هاي سيما، روي الگوي کليشه اي اوضاع نامساعد ديگر کشورها و طبيعت زيباي ايران! مانور مي دهد.

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۱۶:۰۸

آفرين آفرين. رياضيدان ها واقعا ذهن هاي زيبايي دارند.