• سه‌شنبه / ۶ فروردین ۱۳۹۸ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 98010601532
  • خبرنگار : 71589

کشورهای دیگر چگونه تهدید سیل را به فرصت تبدیل می‌کنند

روش‌های ساده اما کارآمد مقابله با سیل+فیلم

روش‌های ساده اما کارآمد مقابله با سیل+فیلم

هم‌اکنون در ایامی هستیم که وقوع سیل در اقصی نقاط کشورمان کام نوروزی مردم را تلخ کرده است، در حالی که تجربه کشورهای پیشرفته نشان می‌دهد مقابله با سیل در مناطق مستعد با چند روش ساده به راحتی امکان‌پذیر است.

به گزارش ایسنا، سیل به معنی طغیان کردن آب، زیر آب رفتن گستره‌ای از زمین و طوفانی شدن هوا می‌باشد.

در خلال یا پس از یک بارندگی شدید، مقدار دِبی رودخانه به سرعت افزایش یافته و در نتیجه آب از بستر عادی خود سرریز و دشت سیلابی و مناطق اطراف را دربرمی‌گیرد.

با بررسی دشت سیلابی قدیمی و آبرفت‌های آن شاید بتوان با درجه‌ای از تقریب احتمال وقوع و بزرگی سیل‌های آتی منطقه را مشخص کرد. اصولاً بزرگی سیل‌ها و تکرار آن‌ها در طول زمان تابع شدت بارندگی، نفوذپذیری زمین و وضع توپوگرافی منطقه است.

البته امروزه به دلیل دخالت‌های بی رویه در بسیاری نقاط که قبلاً سیل نمی‌آمده، طغیان‌های بزرگی مشاهده می‌شود. فعالیت بشر به چند صورت احتمال وقوع سیل را افزایش می‌دهد. از آن جمله می‌توان به ساختمان‌سازی در دشت سیلابی رود که مستلزم اشغال بخش‌هایی از آن است و باعث کاهش ظرفیت طبیعی رود می‌شود، اشاره کرد. به این ترتیب محدوده‌ای از دشت سیلابی که در زمان طغیان زیر آب می‌رود، گسترده‌تر می‌گردد.

شهرسازی‌ها و نابودی پوشش گیاهی باعث کاهش مقدار آب نفوذی و افزایش آب سطحی می‌شود. حجم زیاد آب از یک طرف بر بزرگی طغیان می‌افزاید و از طرفی با افزایش فرسایش، رسوباتی به وجود می‌آورد که با برجای گذاشتن آن‌ها ظرفیت بستر اصلی رود کاهش می‌یابد. این موارد معمولاً تأثیر تدریجی دارند، ولی سیل‌های ناگهانی و فاجعه‌آمیز اغلب بر اثر تخریب سدها و بندها ایجاد می‌شوند.

اما با همه این تفاسیر، کشورهای پیشرفته در مناطق مستعد سیلاب خود علاوه بر ساخت سدها و آب‌بندهای معقول در مسیر رودها، با روش‌های ساده و در عین حال کاربردی به مقابله با این بلای طبیعی برمی‌آیند و چه در مناطق ساحلی و چه در حواشی رودخانه‌ها در این امر موفق بوده‌اند.

یکی از ساده‌ترین و کارآمدترین روش‌های جلوگیری از جاری شدن سیل در مناطق ساحلی، درست کردن دیوار طبیعی از سنگ‌های ساحلی است. این کار به میزان قابل توجهی مانع از نفوذ آب دریا به ساحل و جاری شدن سیلاب می‌شود.

روش دیگری که به کمک مردم آمده تأسیس دیوارهایی با جداره‌های شیشه‌ای در نزدیکی ساحل دریاها است. البته از این روش در حاشیه رودخانه‌های نیز استفاده می‌شود که در آنجا نیز کارایی بالایی را از خود نشان داده است.

برخی کشورها در مناطقی که در حاشیه رودخانه‌ها روستایی وجود ندارد به واسطه ساخت سازه‌هایی که حاشیه رودخانه‌ها را کمی مرتفع می‌کند موجب افزایش ظرفیت رودخانه در هنگام بارندگی شدید و در نتیجه جلوگیری از وقوع سیل می‌شوند.

اما در مناطقی که درست کنار رودخانه‌ها ساخت و ساز شده و مردم سکونت دارند، دیوارهای محکمی می‌سازند که آب در آن نفوذ نمی‌کند و به طور مؤثر می‌تواند مانع از بروز سیلاب شود.

در کنار ساخت این دیوارهای غیر قابل نفوذ، برای ایمنی خانه‌ها و تأسیسات نیز تمهیداتی اندیشیده شده است که مهم‌ترین آنها آماده کردن درب‌های غیر قابل نفوذ در قسمت ورودی شهرک‌ها، درگاه ساختمان‌ها و ورودی خانه‌ها و مغازه‌ها است که ورود سیلاب به آنها تا یک ارتفاع مشخص غیرممکن می‌کند و بدین ترتیب جان و مال مردم به خوبی حفظ می‌شود.

روش‌های دیگری نیز در کنار ساخت دیوارهای غیر قابل نفوذ وجود دارد و آن بکار گرفتن خلاقیت در ساخت موانع و حفاظ‌های پیشگیری کننده است. حفاظ‌هایی که به طور اتوماتیک حرکت می‌کنند و مانع از نفوذ آب به اماکن مختلف می‌شوند.

یکی از مؤثرترین موانع، قرار دادن لوله‌های هوا در مقابل سیلاب است که به شکلی باورنکردنی جلوی وقوع سیلاب در روستاها و شهرها را می‌گیرد.

به عنوان مثال کشور دانمارک در اقدامی جالب در سال ۲۰۱۱ اقدام به ساخت لوله‌های دوقلو و سه‌قلو کرد که در عین سادگی، ناباورانه از نفوذ آب به سطح شهر کپنهاگ جلوگیری می‌کنند.

این لوله‌ها در سه اندازه متفاوت و به منظور جلوگیری از سیلاب‌هایی با شدت و سه ارتفاع مختلف ساخته شده‌اند.

کوچک‌ترین لوله دوقلو متشکل از دو لوله با قطر ۶۰ سانتیمتر است که برای پیشگیری از جاری شدن سیلاب‌هایی با ارتفاع ۳۷ سانتیمتر طراحی شده است.

مدل دوم از سه لوله با قطر ۶۰ سانتیمتر ساخته شده که می‌تواند با سیلاب‌های تا ارتفاع ۵۰ سانتیمتر مقاومت کند.

اما سازه سوم متشکل از دو لوله با قطر ۱۲۵ سانتیمتر برای مقابله با سیلاب‌های شدیدی است که ارتفاع آب را تا ۸۰ سانتیمتر بالا می‌آورد.

این لوله‌ها که در آنها هوا جریان دارد را به سادگی می‌توان در حاشیه ساحل دریاها یا رودها و یا حتی داخل شهر و روستا به منظور جلوگیری از نفوذ سیلاب پهن کرد تا آسیب ناشی از سیلاب به حداقل برسد.

در انتهای ویدئوی زیر می‌توانید عملکرد شگفت‌انگیز این لوله‌ها و همه روش‌هایی که در فوق ذکر شد را شاهد باشید.

همچنین مهندسان اتریشی در اقدامی خلاقانه دیوارهای کرکره‌ای در حاشیه یکی از رودخانه‌های این کشور نصب کردند که در مواجه با سیل بی‌نقص عمل کرده و مانع از نفوذ سیلاب به خانه‌ها و خیابان‌های مجاور در فاصله چند متری خود شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۲:۱۷

ممنون.

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۵:۲۱

ای کاش گوش شنوا و چشم بینایی در میان مسوولان ما پیدا بشه تا حداقل با خواندن این خبرها از فاجعه های بعدی جلوگیری کنند.

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۵:۳۰

حقیقتا آدم غبطه میخوره که به چه سادگی و با صرف هزینه نه چندان زیاد میشه جلوی بلایای طبیعی رو گرفت اما حتی ساده‌ترین کارها هم در کشور ما که مستعد ابتلا به بلایای طبیعیه انجام نمیشه

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۵:۳۱

ما ز یاران چشم یاری داشتیم/خود غلط بود آنچه می‌پنداشتیم

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۵:۳۳

واقعا مسئولان ما از پس همچین کارای ساده ای برنمیان؟! بابا به خدا ساخت این دیوارا و لوله ها نه کار سختیه نه خیلی خرج داره

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۵:۳۶

امیدوارم این گزارش رو کسانی که کاری از دستشون برمیاد بخونن تا حداقل اگر آشنا نیستند با این راهکارهای جالب آشنا بشن و بکار بگیرن انشالله

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۱۸:۵۲

در سال های گذشته پس از زلزله های تلخی که در برخی از نقاط کشورمون اتفاق افتاد همواره از مسوولان مربوطه شنیدیم که زلزله قابل پیش بینی نیست و در اکثر موارد آقایان مسوول غافلگیر شدند! و حالا هم که سیل اومده و سیل برخلاف زلزله از قبل قابل پیش بینی هست، متاسفانه باز هم این آقایان که اسم خودشان را مسوول گذاشتند بازهم میگویند که این سیل ها اونها رو غافلگیر کرده و حتی استاندار بی‌کفایت و معذول شده گلستان فکر نمیکرده که این سیل اینطور گریبان مدیریتش بر استان رو بگیره!!! پس چطور همنطور که در این فیلم هم نشون داده میشه کشورهای دیگه به خاطر مدیریت صحیح غافلگیر نشدن و این طور این نعمت آسمانی رو مدیریت میکنند ولی در کشور ما همین نعمت آسمانی تبدیل به بلای آسمانی میشه؟!!!

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۶ ۲۲:۰۶

امدن سیل در بسیاری از موارد مربوط به تصرف ابراه ها در شهرهای کشور است ابتدا باید قوانین را اصلاح یا قوانین محکم و بدون تبصره ای مبنی بر عدم تصرف ابراه ها ایجاد وتمام رود ها ورودخانه ها را که توسط اشخاص وارگانها تسرف شده است را ازاد کرد تا مسئله سیل وسیلاب حل شود.

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۰۳:۱۱

سریعا در سوریه و عراق این سیل لند ها را بسازبد .