• چهارشنبه / ۱۰ دی ۱۳۹۹ / ۱۵:۰۳
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99101007742
  • خبرنگار : 30054

چگونه تعارضات خانواده را می توان حل کرد؟

چگونه تعارضات خانواده را می توان حل کرد؟

خانواده کوچکترین نهاد اجتماعی و شاید بتوان گفت مهمترین آن است که سازنده نسل آینده اجتماع و رابط فرهنگ حال، گذشته و آینده است.

به گزارش ایسنا،بنابراعلام انتخاب نو، خانواده در تمام جوامع بشری در شمار اصلی ترین نهاد های اجتماعی بوده و در آن افراد با یکدیگر ارتباط تنگانگی دارند، به گونه‌ای که هیچ کدام از اعضای آن را جدا از دیگری نمی توان درک کرد. حضور والدین و وجود رابطه حسنه بین آنها در خانواده محیطی پر عاطفه را برای فرزندان فراهم می کند.

پدر و مادر باید به ارضای نیازهای عاطفی، روانی و جسمانی کودک پرداخته و شرایط را طوری فراهم کنند که فرزند خاطرات خوب و تصویر مثبتی از زیستن و بر قراری ارتباط با دیگران پیدا کند.

طبق مطالعات مراکز روانشناسی ازدواج اگر محیط خانواده توام با تفاهم و همکاری باشد و مناسبات نه به شیوه‌ای مستبدانه بلکه بر پایه عقلانی و احترام به یکدیگر باشد، می‌تواند نقش مهمی در سلامت روانی و رفتاری اعضای خانواده ایفا کند.

انسانها در محیط خانواده به هویت و رشد شخصیتی دست می یابند و عامل کمال بخشی، آرامش و بالندگی به اعضای خویش است که در تحولات اساسی جوامع نقش عمده‌ای ایفا می‌کنند. اما این محیط پر از گرمی و عطوفت می‌تواند از طریق عواملی تهدید شود، عواملی مانند دعواها و تعارض‌های درون خانواده.

انواع سبکهای حل تعارض در خانواده چیست؟

طبق نظر مشاوران بهترین مرکز روانشناسی از سبک های حل تعارض که افراد از آن استفاده می‌کنند، می توان به ۵ سبک اشاره کرد:

۱) سبک رقابتی یکی از آنها است. افرادی که از این سبک استفاده می‌کنند، بیشتر تمایل به پرخاشگری و عدم مشارکت دارند و با مقابله مستقیم و تلاش برای برنده شدن بدون انطباق اهدافشان با دیگران، کسب قدرت می‌کنند. سبک رقابتی برای رشد صمیمیت در خانواده مناسب نیست.

۲)  سبک مشارکتی یکی دیگر از سبکهای حل تعارض می‌باشد. افرادی که دارای چنین سبکی از تعارض هستند برای رسیدن به اهدافشان و برای حل تعارض انرژی زیادی می‌گذارند. ولی مشکل چنین سبکی این است که افراد ممکن است به این شیوه برای بازی دادن دیگران استفاده کنند.

۳)  سبک توافقی از دیگر روشها می‌باشد که برای حل تعارض ها از روشهای ساده استفاده می‌کند و برای حل همه مشکلات در خانواده کافی نیست.

۴)  سبک اجتنابی رفتارهای غیرصریح و منفعلانه می‌باشد و آنها از زیر بار مسئله شانه خالی می‌کنند و ممکن است افراد فرصت داشته باشند تا بدانند که آیا دیگری توانایی اداره کردن موقعیت را دارد یا نه اما از طرفی ممکن است این پیام را برساند که فرد به مشکل اهمیت قائل نیست و موقعیت را برای تعارض بیشتر تسهیل می‌کند.

۵) افرادی که از سبک انعطاف پذیر استفاده می‌کنند نگرانی‌های خودشان را جهت ارضای خواسته‌ها و نیازهای دیگران، کنار می‌گذارند و به تعارض با تسلیم شدن و منطقی بودن پاسخ می‌دهند. سبکهای گفته شده هیچکدام بر دیگری برتری ندارد و ممکن است نزد افراد مختلف دارای فواید و مضراتی باشد.

ابعاد کارکرد خانواده چیست؟

حل مسئله:

این اصطلاح مربوط به توانایی خانواده برای حل مسئله به صورتی است که کارکرد موثر خانواده حفظ شود. تمام مسائل خانواده مشکل ساز نیستند و بر اساس مطالعات انجام شده مسئله اصلی کم یا زیاد بودن مشکلات نیست بلکه در میزانی است که خانواده درگیر حل مشکلات می شود.

مشکلات خانواده شامل دو دسته ابزاری یعنی تغذیه، مسائل مالی و پوشاک می‌باشد و دسته دیگر مسائل عاطفی که به حوزه احساسات فرد مانند خشم یا افسردگی مربوط است، اطلاق می شود.

خانواده‌های سالم برای حل مشکلات ابتدا به تشخیص مسئله می‌پردازند و درباره مسئله با افراد مناسب مشورت می‌کنند و درباره یکی از راه حل‌ها تصمیم گیری می‌کنند و فعالیت‌های لازم که برای راه حل ضرورت دارد، انجام می‌دهند و برای مطمئن شدن آن را بازبینی می‌نمایند و در نهایت میزان اثر بخشی آن برای راه حل را می‌سنجند.

ارتباطات:

در این الگو، ارتباطات به معنی تبادل اطلاعات کلامی درون یک خانواده است. این الگو نشان می‌دهد که آیا محتوای پیام به روشنی بیان شده یا مبهم و گیج کننده است و آیا پیام برای فرد مخاطب است یا به شخص غایب مربوط می شود و باید بر این نکته نیز تاکید کنیم که ارتباطات غیر کلامی در خانواده به اندازه ارتباطات کلامی مهم و تاثیرگذار است و حتی گاهی اهمیت این ارتباط نیز بیشتر است.

پاسخ‌دهی عاطفی:

پاسخ‌دهی عاطفی به معنای توانایی هر فرد برای داشتن عکس العمل مناسب و دلخواه در برابر سایر افراد خانواده است. افراد باید بتوانند از لحاظ احساسی در برابر همدیگر پاسخگو باشند. یعنی توانایی تنوع و گستردگی عواطف انسانی و داشتن رفتار مناسب برای ایجاد آرامش را داشته باشد.

روابط عاطفی:

روابط عاطفی حیطه‌ای است که مشخص می‌کند افراد خانواده به چه میزان به علایق یکدیگر توجه نشان می‌دهند و برای آنها ارزش قائل هستند. توجه اعضای خانواده دامنه‌ای از بی‌توجهی تا توجه بی‌قید و شرط می‌باشد.

کنترل رفتار:

این الگو در خانواده برای کنترل و اداره رفتار می‌باشد که شامل ابراز نیازها، رفتارهای اجتماعی و موقعیت‌های پرخطر جسمانی می‌باشد.

روانشناسی خانواده حوزه‌ای است که با همکاری لیست روانشناسان متخصص در این زمینه به بررسی هیجانات، تفکرات، رفتارها و کارکردهای فردی، زوجی و خانوادگی در تعامل با یکدیگر و محیط می‌پردازد.

روابط بین اعضای خانواده، مشکلات مدرسه، مشکلات رفتاری فرزندان در خانواده، مسائل و مشکلات مربوط به فرزند پروری، چالش های موجود در خانواده، مسائل و مشکلات شغلی اعضای خانواده و مشکلات سلامت از جمله مسائلی هستند که در مرکز مشاوره انتخاب نو بررسی می شوند.

 دکتر نسرین باقری و  دکتر محمد رضا تابع جماعت مسائل و مشکلات اعضای خانواده را به صورت انفرادی و تعاملی، به صورت دقیق بررسی و بر طرف می نمایند.

انتهای رپرتاژ آگهی