• سه‌شنبه / ۵ اسفند ۱۳۹۹ / ۲۲:۰۳
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 99120504023
  • خبرنگار : 71452

در وبینار تخصصی سمت و سوی افکار عمومی در دوران کرونا عنوان شد

ارتباط میزان نگرانی مردم در مورد کرونا با آمار اعلام شده/اهمیت بحث سلامت از دیدگاه افکار عمومی

ارتباط میزان نگرانی مردم در مورد کرونا با آمار اعلام شده/اهمیت بحث سلامت از دیدگاه افکار عمومی

یک جامعه‌شناس و پژوهشگر حوزه اجتماعی در وبینار تخصصی سمت و سوی افکار عمومی در دوران کرونا، موضوع مهم سلامت یا اقتصاد را یکی از موضوعات مورد بحث در بسیاری از کشورهای جهان عنوان کرد و گفت: تقریباً اگر دو ماه اخیر را استثناء در نظر بگیریم، می‌توان گفت که از دید افکار عمومی، بحث سلامت در اولویت قرار دارد و این موضوع را می‌توان در نتایج نظرسنجی‌های مختلف مشاهده کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر آرش نصر اصفهانی در وبینار تخصصی سمت و سوی افکار عمومی در دوران کرونا، با اشاره به نظرسنجی‌های انجام شده از ابتدای همه‌گیری کووید 19 در کشور گفت: از اسفند 98 تاکنون 9 موج نظرسنجی با همکاری شهرداری تهران و مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در شهر تهران و 3 موج نظرسنجی ملی توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات انجام شده است.

وی تأکید کرد: اصلی‌ترین و پرتکرارترین سوال‌ در این چند موج نظرسنجی‌های انجام‌شده، میزان نگرانی مردم از ابتلا به کرونا بوده است. در دو نقطه، اوج نگرانی مردم نسبت به کرونا دیده می‌شود که نقطه اول مربوط به ابتدای اردیبهشت 99 و پس از پایان تعطیلات نوروز و رفع نسبی برخی محدودیت‌ها از سوی دولت، و نقطه دوم آبان ماه 99 و همزمان با افزایش شمار مبتلایان و آمار مرگ و میر است که نشان می‌دهد، میزان نگرانی مردم در ارتباط مستقیم با آمار (مبتلایان و مرگ و میر) اعلام شده است.

این جامعه‌شناس و پژوهشگر حوزه اجتماعی افزود: یکی دیگر از سوال‌های تکرار شده در نظرسنجی‌ها مربوط به عملکرد دولت و نهادهای عمومی در مدیریت کرونا بود. بیشترین میزان نارضایتی در اسفند 98 دیده می‌شود که به تدریج و با فراگیر شدن کرونا در سطح جهان، از میزان نارضایتی از عملکرد دولت کاسته شده است.

دکتر نصر اصفهانی با اشاره به اهمیت موضوع اعتماد به آمار گفت: یکی دیگر از سوال‌هایی که در این نظرسنجی‌ها بارها مورد پرسش قرار گرفت، میزان اعتماد به آمارهای رسمی اعلام شده بود. نتایج این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد، بیشترین میزان بی‌اعتمادی مربوط به مقطع ابتدایی شیوع همه‌گیری در اسفند 98 است. در این بین هرچه میزان نارضایتی از عملکرد دولت افزایش پیدا می‌کند، میزان بی‌اعتمادی به آمار رسمی نیز با افزایش روبرو می‌شود.

دکتر نصر اصفهانی، موضوع مهم سلامت یا اقتصاد را یکی از موضوعات مورد بحث در بسیاری از کشورهای جهان عنوان کرد و گفت: تقریباً اگر دو ماه اخیر را استثناء در نظر بگیریم، می‌توان گفت که از دید افکار عمومی، بحث سلامت در اولویت قرار دارد و این موضوع را می‌توان در نتایج نظرسنجی‌های مختلف مشاهده کرد. به عنوان مثال، در فرودین 99 بالغ بر 76 درصد پاسخگویان، با وجود مشکلات اقتصادی همچنان موافق تعطیل ماندن برای از بین رفتن بیماری بودند. باید به این نکته اشاره کرد که حمایت افکار عمومی از اعمال محدودیت‌ها در آن مقطع زمانی (اسفند 98) در شرایطی بود که هنوز این محدودیت‌ها به صورت رسمی و سراسری تصویب و اجرا نشده بود.

وی افزود: اما نتایج نظرسنجی‌ اخیر (آبان و آذر 99) نشان می‌دهد که مشکلات اقتصادی با 51%، سهم بیشتری از نگرانی‌های مردم را به خود اختصاص داده است؛ یعنی با گذشت زمان و تغییر شرایط، نگرانی از کرونا (سلامت) جای خود را به نگرانی از مشکلات اقتصادی (اقتصاد) داده است.

وی تأکید کرد: مسأله حمایت از اعمال محدودیت‌ها و مخالفت با بازگشایی مدارس، اماکن مذهبی و زیارتگاه‌ها، مساجد حتی با وجود انگیزه‌های مذهبی مردم همچنان وجود دارد که نشان‌دهنده اولویت حفظ سلامت برای مردم است.

دکتر نصر اصفهانی با اشاره به بحث اعتماد رسانه‌ای تأکید کرد: اگرچه براساس نتایج نظرسنجی‌ها، مهم‌ترین منبع کسب اطلاعات مردم برای اخبار کرونایی صدا و سیما با حدود 65 درصد عنوان شده است، اما این منبع بودن الزاماً به معنای اعتماد به صدا و سیما نیست؛ به عنوان مثال، براساس نتایج نظرسنجی اردیبهشت 99، میزان اعتماد (زیاد) به صدا و سیما 29% است. اگرچه نسبت به بقیه رسانه‌ها اعتماد بیشتری به صدا و سیما وجود دارد اما در مجموع این عدد اعتماد چندان زیادی را نشان نمی‌دهد.

این جامعه‌شناس و پژوهشگر حوزه اجتماعی تأکید کرد: کرونا فرصت خوبی برای مطالعه‌های افکارسنجی و شناخت دیدگاه‌های مردم فراهم کرده است که می‌تواند در مطالعه‌های آینده مورد استفاده قرار گیرد.

در بخش دیگر این نشست، آقای معصوم آقازاده، عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی و پژوهشگر ایسپا گفت: مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) از زمان شیوع همه‌گیری کووید 19 از اسفند 1398 تاکنون، نظرسنجی‌های مختلفی در موضوعات مختلف از جمله، تأثیرکرونا بر روابط بین اعضای خانواده در دوران خانه‌نشینی، افزایش تنش و درگیری بین اعضای خانواده، بحث بازگشایی مدارس و مهدکودک‌ها، دسترسی به امکانات لازم از جمله گوشی هوشمند و تبلت، بازگشایی مساجد و اماکن زیارتی، تمایل به از سرگیری فعالیت‌های تفریحی (دورهمی، مجالس عروسی، بازگشایی سینما)، تأثیر اقتصادی کرونا بر اقتصاد مردم ایران، تأثیر کرونا بر از دست دادن شغل و کاهش درآمد خانواده‌ها انجام داده است.

آقازاده همچنین با اشاره به نتیجه نظرسنجی با مشارکت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص نظر بستری‌شدگان از عملکرد بیمارستان و خدمات آنها گفت: 66.9% از پاسخگویان نمره 20-16 را به عملکرد بیمارستان‌ها و خدمات آنان دادند. 

وی تأکید کرد: همچنین در موضوع غربالگری، پیگیری حال بیماران اطمینان از وضعیت بیماران قرنطینه در منزل نیز 58.9% از پاسخگویان نمره 20-16 را برای عملکرد کادر بهداشت در نظر گرفتند.

گفتنی است، وبینار تخصصی سمت و سوی افکار عمومی در دوران کرونا به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) و با حضور دکتر علی‌اصغر سعیدی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و دکتر آرش نصر اصفهانی، جامعه‌شناس و پژوهشگر حوزه اجتماعی صبح امروز (5 اسفند) برگزار شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha