• یکشنبه / ۲۳ اسفند ۱۳۹۴ / ۰۱:۵۳
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 94122314365
  • منبع : نمایندگی زنجان

مس زنجان در هزار توی تاریخ صنعتگری

مس زنجان در هزار توی تاریخ صنعتگری

ایسنا/زنجان ‌بازار مسگرهای زنجان و صدای قلم‌زنی روی مس در این راسته همواره مورد توجه گردشگران بوده است. این روزها مس از کمدهای مادربزرگ‌ها خارج شده و در خانه‌ها جایگاه اصلی خود را به‌دست آورده است.

‌بازار مسگرهای زنجان و صدای قلم‌زنی روی مس در این راسته همواره مورد توجه گردشگران بوده است. این روزها مس از کمدهای مادربزرگ‌ها خارج شده و در خانه‌ها جایگاه اصلی خود را به‌دست آورده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه زنجان، مسگری در زنجان جایگاه دیرینه‌ای داشته و هنر مسگری علاوه‌بر ایران در سایر کشورها وجود دارد و کشورهای زیادی در این زمینه فعال هستند، از این‌رو بیشتر کشورها با این هنر آشنایی دارند و علاقه‌مندان زیادی از همه کشورها برای این هنر وجود دارد.

بر اساس شواهد تاریخی، بشر بعد از سنگ و گل برای برطرف کردن سایر نیازهایش به فلز رو آورد در میان فلزات مس زودتر از بقیه فلزات به‌کار گرفته شد، چون به‌صورت خالص در طبیعت یافت می‌شد و استخراج و بهره‌برداری از آن ساده بود. درخشش و جلای مس خالص و رنگ جالب توجهی که داشت از دیگر علل کاربرد ان در طول اعصار گذشته بود.

به نقل از برخی منابع، قدمت استفاده از مس بر اساس مدارک و شواهد باستان‌شناسی به 9500 پیش از میلاد می‌رسد و تا قبل از هزاره 5 قبل از میلاد کشف ذوب مس به‌صورت خالص به کار رفته و از شیوه چکش‌کاری سرد برای شکل دادن به آن استفاده می‌شد.

با توجه به کشف کوره ذوب مس در سگزآباد قزوین واقع در تپه قبرستان توسط دکتر «مجدزاده» و نزدیک بودن این منطقه از لحاظ جغرافیایی به زنجان، که احتمالاً اولین کوره ذوب مس است هم‌چنین وجود معادن بزرگ مس در منطقه نظیر معدن مس رشیدآباد می‌توان به قدمت استفاده از این فلز در زنجان پی برد.

اوج هنر فلز‌کاری دوره اسلامی مربوط به سلجوقیان است که در این دوره زنجان در کنار مراکزی هم‌چون خراسان، موصل، همدان، اصفهان و ری یکی از مهم‌ترین قطب‌های فلزکاری محسوب می‌شد و در این دوره زنجان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز تهیه ظروف مرصع‌کاری شده، مطرح بوده است.

مس علاوه‌بر زیبایی و اصالت هویت، دارای خواص درمانی بسیاری است، به‌گونه‌ای که بسیاری از پزشکان استفاده از ظروف مسی را به بیماران خود توصیه می‌کنند. از همین‌رو علاوه‌بر ساخت ظروفی مانند قابلمه و دیگچه‌های مسی، به ساخت سایر ظروف با این فلز گران‌بها همچون کتری، قوری، لیوان نیز توجه شده است.

هم‌اکنون با توجه به رویکرد دوباره در استفاده از ظروف مسی، این هنر صنعت پس از دو دهه افول، جان تازه‌ای یافته است. از روش‌های به‌کار رفته برای تزئینات بر روی ظروف مسی در این شهر می‌توان به قلم‌زنی و حکاکی روی مس اشاره کرد علاوه‌بر آن زیورآلات مسی نیز ساخته شده و مورد توجه قرار گرفته است.

توصیه می‌شود گردشگران در سفر نوروزی خود به زنجان، مس و قلمزنی‌های اساتید بزرگ این رشته در زنجان را در سبد خرید سوغاتی‌های خود فراموش نکنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha