• سه‌شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۰۲:۱۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 99022920998
  • خبرنگار : 71049

یک کارشناس مسایل افغانستان:

توافق عبدالله عبدالله و اشرف غنی می‌تواند به آغاز مذاکرات دولت با طالبان بینجامد

توافق عبدالله عبدالله و اشرف غنی می‌تواند به آغاز مذاکرات دولت با طالبان بینجامد

یک کارشناس مسایل افغانستان گفت: توافق میان عبدالله و اشرف غنی هر چند رو به جلو و مثبت است اما هنوز زمینه عینی و روشنی برای نتیجه بخش بودن آن دیده نمی‌شود چرا که اختلافات عمیق میان آنها باقی است.

علی رستمی در گفت‌وگو با ایسنا درباره توافق میان عبدالله عبدالله و اشرف غنی اظهار کرد: به نظر نمی‌آید بین عبدالله و اشرف‌غنی و گروه‌های حامی این دو، زمینه و شرایط توافق به وجود آمده باشد. به نظر اختلافات عمیق آنها هم چنان برقرار است. تا وقتی از درون مبانی مذاکرات و صلح قابلیت اجرا نداشته باشد نمی‌توان گفت که به این روند به نتیجه می‌رسد. ممکن است با توجه به شرایط فعلی و فشارها از بیرون برای انجام مذاکرات صلح میان دولت و طالبان در نهایت به توافقی برسند که نه محتوای مورد نظر طالبان در آن رعایت شده باشد و نه دولت قادر به سرکوب طالبان در این چارچوب باشد، چنین توافقی صرفا برای ملایم شدن مواضع دو طرف است نه حل و فصل مساله صلح در افغانستان.

وی گفت: طالبان برای مذاکره با دولت جدای از توافقی که با آمریکا داشته است، شرایطی را مدنظر دارد که برآمده از مشکلات داخلی و اختلافات عمیق میان دیدگاه‌ها و ایدئولوژی‌هایش نسبت به حکومت و سیاست است. در عین حال تا وقتی طالبان با دولت به نتیجه نرسد، توافقی که میان طالبان و آمریکا انجام شده است عملا کابردی نخواهد داشت. از سویی هیات مذاکره‌کننده‌ای که از طرف اشرف غنی انتخاب شد برای مذاکره با طالبان مورد نظر طالبان قرار نگرفت و گفتند که این‌ها صلاحیت و نفوذ ندارند.

این کارشناس مسایل افغانستان با اشاره به توافق میان عبدالله و غنی تصریح کرد: حامیان عبدالله و غنی هر دو در جامعه افغانستان دارای نفوذ هستند و در این مدت حتی برخی از حامیان این دو جا به جا نیز شده‌اند و به سمت رقیب سوق پیدا کرده‌اند. معتقدم توافق به دست آمده در شرایط فعلی خیلی شکننده است و احتمالا بر این مبنا است که عبدالله به عنوان نماینده دولت با طالبان گفت‌وگو کند؛ اینکه این امر شدنی است یا نه باید منتظر ماند.

رستمی خاطرنشان کرد: از سویی کشورهای دارای نیروی نظامی در افغانستان خواهان حفظ دولت هستند و از طرق مختلف خواستار توافق و صلح میان عبدالله و غنی هستند و آن را لازمه مذکرات میان دولت و طالبان و اجرای توافق طالبان و آمریکا می‌دانند.

وی با بیان این‌که نباید به طور سطحی به اختلاف میان طالبان و دولت نگاه کرد گفت: در رابطه با طالبان و دولت، ما بر اساس یک ساختار حکومتی صحبت نمی‌کنیم. آنها در نوع نگاه به حکومت سیاسی در افغانستان اختلاف عمیق و محتوایی دارند. دولت سیستم سکولار را به لحاظ سیاسی می‌پسندد و طالبان دیدگاه و نگاه کاملا اسلامی با محتوای ایدئولوژی که خود به آن معتقد است را به حکومت دارد و تا وقتی اینها منسجم کنار هم قرار نگیرند، امکان توافق و صلح بعید و مبهم است. در عین حال طالبان می‌داند به لحاظ سیاسی و از طرق مسالمت‌آمیز حتی با وجود صلح و توافق با آمریکا باز هم نمی‌تواند دیدگاهش نسبت به حکومت را پیاده کند. از این رو باید گفت مشکلات عمده‌ و عمیقی در افغانستان وجود دارد که به راحتی نمی‌توان گفت توافق به دست آمده میان طالبان و آمریکا از یک طرف و عبدالله و غنی از سوی دیگر می‌تواند به این مشکلات پایان دهد.

این کارشناس مسایل افغانستان تصریح کرد: به نظر می‌آید، حتی اگر عبدالله عبدالله برای مذاکرات با طالبان به طور قطع تعیین شود باز هم با وجود مشکلات و اختلافاتی که در نگاه گروه‌های مختلف داخلی این کشور به سیاست داخلی و خارجی وجود دارد، چشم انداز توافق مبهم و دور است. اینکه مبنای صلح و توافق چیست؟ صلح با طالبان مبنای قومی، ملی، اسلامی دارد یا ترکیبی از این سه مقوله؟ اینها از جمله مواردی هستند که باید قبل از هر اقدامی به آن پاسخ داد.

رستمی گفت: به نظر می‌آید با توافق‌هایی که اکنون در افغانستان میان گروه‌های داخلی از جمله اشرف غنی و عبدالله عبدالله به وجود آمده است در نهایت شرایط برای توقف موقت جنگ و درگیری ایجاد شود تا مذاکرات صلح میان دولت و طالبان آغاز شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha