به گزارش ایسنا، به نقل از میدل ایست نیوز، نشست کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین که شب دوشنبه گذشته برگزار شد، عمق بحران داخلی و خارجی که «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با آن مواجه است را نشان داد.
از یک طرف دو حزب اصلی در فلسطین یعنی الشعب و جبهه دموکراتیک آزادسازی فلسطین اعلام کردند که در نشست کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین شرکت نخواهند کرد و بازگشت آنها به این نشست مشروط خواهد بود، از طرفی دیگر محمود عباس و حسین الشیخ، عضو کمیته مرکزی جنبش فتح اقرار کردند که دولت آمریکا در عمل به وعدههایش تعلل میکند و دروغ میگوید.
بحران داخلی
در سطح داخلی، جنبش فتح توانست، حزب الشعب و جبهه دموکراتیک آزادسازی فلسطین را از تحریم نشست کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین منصرف کند.
گفته میشود دلیل این تحریم، اقدام محمود عباس در قطع بودجه مالی این دو حزب از ژوئن تا سپتامبر و در پی مواضع این دو حزب نسبت به قتل نزار بنات، مخالف سیاسی و انتقاد آنها از سرکوب آزادیها و ضرب و شتم معترضان بوده است.
پس از آنکه محمود عباس با پرداخت بودجه مالی این دو حزب در این چهار ماه موافقت کرد، «محمود العالول»، نائب رئیس جنبش فتح، «جبرئیل الرجوب»، دبیرکل کمیته مرکزی جنبش فتح و «عزام الاحمد»، عضو مرکزی فتح توانستند طی نشستهایی این دو حزب را به عدول از تصمیم خود درخصوص تحریم نشستهای کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین راضی کنند.
محمود عباس از زمانی که ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین را برعهده گرفته است، هر زمان که با بحرانی مواجه میشود، به گامهایی نظیر گفتوگو با گروههای مختلف و برگزاری نشست با آنها روی میآورد؛ اما در نهایت معمولا، مساله با عدم اجرای مصوبات و تصمیمات آن جلسات به پایان میرسد.
برخی از اعضای حزب الشعب و جبهه دموکراتیک آزادسازی فلسطین به پایگاه خبری العربی الجدید گفتند که در نشست اخیر، تنها مساله بودجه مالی بررسی نشد بلکه توافق سه جانبهای بین فتح و دو حزب الشعب و جبهه دموکراتیک آزادسازی فلسطین بر سر مسائل مهمی از جمله تضمین پرداخت حقوق مالی گروهها و تحت تاثیر اختلافات سیاسی قرار نگرفتن و تعهد به پرداخت حقوق مالی گروهها صورت گرفت.
به گفته این منابع، این توافق بر اصلاح وضعیت کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین و لزوم برگزاری جلسات منظم به ریاست رئیس و ایفای نقش کامل در ارتباط با مسؤولیتهای این کمیته و تضمین دستیابی منظم به گزارشهای مرتبط با ارتباطهای سیاسی تاکید کرد.
توافق صورت گرفته همچنین تاکید دارد که سازمان آزادی بخش فلسطین مرجع تشکیلات خودگردان فلسطین است و سازمان آزادی بخش و تشکیلات به وضوح از یکدیگر جدا هستند.
این توافق، گفتوگوی دوجانبه و جمعی برای حل اختلافات درون سازمان آزادی بخش فلسطین و آمادگی فوری برای برگزاری نشست چهارجانبه با حضور جنبش فتح، حزب الشعب و جبهه ملی و جبهه دموکراتیک را نیز تضمین کرد.
اما منابعی از جبهه دموکراتیک آزادسازی فلسطین و حزب الشعب به العربی الجدید گفتند که معلوم است محمود عباس به هیچ یک از بندهای این توافق پایبند نخواهد بود و وعدههای خود مبنی بر اصلاح سازمان آزادی بخش فلسطین و برگزاری گفتوگوی ریشهای با گروهها را تکرار میکند.
با وجود اینکه حزب الشعب تحرکات خود را آغاز کرد و با جبهه دموکراتیک و ملی درخصوص تحریم نشست کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین مذاکره کرد؛ اما توافق بین فتح و حزب الشعب و جبهه دموکراتیک صورت گرفت و جبهه ملی همچنین بر موضع خود در تحریم نشستهای کمیته اجرایی تاکید دارد.
منابعی در جبهه ملی به العربی الجدید گفتند که محمود عباس این جبهه را با توقف پرداخت بودجه مالی آن از صندوق ملی فلسطین از سه سال گذشته و تاکنون مجازات میکند.
بحران خارجی
در سطح خارجی نیز حسین الشیخ، روابط با دولت آمریکا را ناامید کننده توصیف کرد و گفت که جو بایدن، به هیچ یک از وعدههای خود به فلسطینیان عمل نکرد، امری که موجب شد عباس و الشیخ درباره مقامات آمریکایی بگویند که آنها به ما میخندند و دروغگو هستند.
خشم مقامات فلسطینی از دولت آمریکا پس از آن صورت میگیرد که معاون وزیر امور خارجه آمریکا با محمود عباس در 4 اکتبر دیدار میکند و نارضایتی خود از سخنرانی محمود عباس در سازمان ملل را اعلام میکند.
وی در این دیدار به محمود عباس نسبت به هر گامی در عقب نشینی از به رسمیت شناختن اسرائیل و یا سخن از یک کشوری هشدار میدهد.
بازگشایی مجدد دفتر سازمان آزادی بخش فلسطین در واشنگتن، ارائه کمک مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین، به رسمیت شناختن راه حل دو کشوری و مذاکرات با اسرائیل براساس آن و بازگشایی مجدد کنسولگری آمریکا در قدس شرقی از جمله بارزترین وعدههای آمریکا به فلسطینیان است.
یک منبع بلندپایه به العربی الجدید گفت که دولت آمریکا روابطش با تشکیلات خودگردان فلسطین را بر تهدید و باج خواهی از طریق مجموعه شروطی نظیر قطع بودجه مالی اسرا و شهدا بنا کرده است و مخالفت بایدن با دیدار با محمود عباس بر این موضوع تاکید میکند.
گفتنی است «محمد اشتیه»، نخست وزیر فلسطین اخیرا طی یک کنفرانس مطبوعاتی گفته بود هیچ چشم انداز سیاسی در منطقه و چشم اندازی از سوی دولت آمریکا وجود ندارد و طرح صلح عربی نیز با موجهای عادی سازی روابط با اسرائیل از بین رفته است.
انتهای پیام
نظرات