• دوشنبه / ۱۵ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۳:۴۳
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1401011507160
  • خبرنگار : 71415

/تحلیل-نیویورک‌تایمز/

جنگ اوکراین، اولین جنگ جهانی واقعی است

جنگ اوکراین، اولین جنگ جهانی واقعی است

با گذشت تقریبا شش هفته از جنگ میان روسیه و اوکراین این سوال مطرح است که آیا این درگیری به عنوان اولین جنگ جهانی واقعی، بسیار فراتر از ابعاد جنگ‌های جهانی اول یا دوم، مطرح است یا خیر. در این جنگ، عملا هر کسی در روی زمین صرف‌نظر از اینکه کجا زندگی می‌کند، می‌تواند نظاره‌گر نبرد در سطحی دقیق باشد، به طریقی در آن مشارکت کند یا به لحاظ اقتصادی از آن تاثیر بپذیرد.

به گزارش ایسنا، توماس ال. فریدمن، تحلیلگر نشریه نیویورک‌تایمز در مطلبی در خصوص ابعاد جهانی جنگ اوکراین می‌نویسد: «با گذشت تقریبا شش هفته از جنگ میان روسیه و اوکراین، این ظن برای من به وجود آمده که آیا این نخستین جنگ جهانی واقعی ما نیست! خیلی واقعی‌تر از جنگ جهانی اول، یا جنگ جهانی دوم. در این جنگ که من آن را جنگ جهانی در جهان به هم متصل تلقی می‌کنم، عملا هر کسی در روی زمین صرف‌نظر از اینکه کجا زندگی می‌کند، می‌تواند نظاره‌گر نبرد در سطحی دقیق باشد، به طریقی در آن مشارکت کند یا به لحاظ اقتصادی از آن تاثیر بپذیرد.

نبرد میدانی که جرقه جنگ جهانی در جهانی به هم متصل را زده ظاهرا بر سر این است که چه کسی باید اوکراین را کنترل کند اما فریب این ظاهر را نخورید. آندرس اسلوند، کارشناس سوئدی حوزه اقتصاد روسیه، به من متذکر شد، این جنگ تبدیل به یک "نبرد بزرگ" میان دو نظام سیاسی که در جهان امروز مسلط‌ترین نظام‌های سیاسی هستند، شده است.

با وجود این که این جنگ هنوز تا پایان راه فاصله زیادی دارد، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ممکن است همچنان راهی برای غلبه یافتن و قدرتمندتر خارج شدن در این جنگ بیابد و اگر که او چنین کاری نکند، این می‌تواند نقطه عطفی در کشمکش بین سیستم‌های دموکراتیک و غیردموکراتیک باشد. شایان ذکر است که جنگ جهانی دوم به فاشیسم پایان داد و جنگ سرد به کمونیسم ارتدوکس در نهایت حتی در چین پایان داد. بنابراین، آنچه در خیابان‌های شهرهای کی‌یف، ماریوپل و منطقه دونباس اتفاق می‌افتد، می‌تواند بر نظام‌های سیاسی بسیار فراتر از اوکراین و در آینده‌ای بسیار دور تأثیر بگذارد.

در زمان جنگ‌های جهانی اول و دوم، هیچکس تلفن همراه هوشمند یا دسترسی به شبکه‌های اجتماعی برای آنکه از طریق آنها بتواند به شیوه‌های غیر جنبشی جنگ را نظاره کرده و در آنها مشارکت کند، نداشت. در واقع، بخش بزرگی از جمعیت جهان هنوز مستعمره بودند و از آزادی کامل برای بیان نظرات مستقل خود حتی در صورت در اختیار داشتن فناوری برخوردار نبودند. بسیاری از کسانی که در خارج از مناطق جنگی زندگی می‌کردند نیز کشاورزان بسیار فقیری بودند که چندان تحت تأثیر آن دو جنگ جهانی قرار نگرفتند. در آن زمان طبقات عظیم متوسط و رده پایین‌تر جهان به هم متصل امروز که در یک زندگی شهری​​ و پر ارتباط و جهانی شده زندگی می‌کنند، وجود نداشت.

اکنون، هر کسی که گوشی هوشمند دارد می‌تواند اتفاقات اوکراین را - زنده و رنگی - مشاهده کند و از طریق شبکه‌های اجتماعی نظرات خود را در سطحی جهانی بیان کند. در دنیای پسااستعماری ما، دولت‌های تقریباً هر کشوری در سراسر جهان می‌توانند از طریق مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نفع محکومیت یکی از طرف‌های جنگ اوکراین یا عذر تراشیدن برای آنها رأی دهند.

با وجود مطرح شدن تخمین‌های متفاوت، به نظر می‌رسد که بین سه میلیارد تا چهار میلیارد نفر در کره زمین - تقریباً نیمی از جمعیت آن - امروزه گوشی هوشمند دارند، و اگرچه سانسور اینترنت به ویژه در چین یک مشکل واقعی باقی مانده است، اما افراد بسیار بیشتری وجود دارند که می‌توانند عمیقا نظاره‌گر جاهای خیلی بیشتری در جهان باشند و این باز تمام ماجرا نیست.

هر کسی که یک گوشی هوشمند و یک کارت اعتباری دارد، می‌تواند از طریق امکان Airbnb به غریبه‌های اوکراینی کمک کند. نوجوانان در هر نقطه از جهان می‌توانند برنامه‌هایی در توییتر ایجاد کنند تا الیگارش‌های روسی و قایق‌های تفریحی آنها را ردیابی کنند. در همین حال، دولت اوکراین توانسته است از یک منبع کاملاً جدید بودجه به دست بیاورد کند. پس از درخواست این دولت در رسانه‌های اجتماعی برای دریافت کمک مالی، بیش از ۷۰ میلیون دلار ارز دیجیتال از جانب افراد سراسر جهان جمع‌آوری شد. و ایلان ماسک، میلیاردر صاحب شرکت تسلا، سرویس اینترنت ماهواره‌ای شرکت اسپیس ایکس خود را در اوکراین برای ارائه اینترنت پرسرعت پس از درخواست یک مقام اوکراینی در توییتر از او برای کمک به کشورش در مقابله با تلاش‌های روسیه برای قطع ارتباط اوکراین با جهان، فعال کرد.

شرکت‌های آمریکایی اداره‌کننده ماهواره‌های تجاری مانند فناوری‌های ماکسار، به هر کسی این امکان را داده‌اند که از فضا صدها نفر از مردم ناامیدی صف کشیده بیرون از یک سوپرمارکت در ماریوپل برای دریافت غذا را - حتی اگر روس‌ها این شهر را در عرصه میدانی محاصره کرده‌ و ورود خبرنگاران به آن را ممنوع کنند – مشاهده کنند.

سپس  این نیروهای جنگ‌ سایبری هستند که می‌توانند از هر جایی وارد مبارزه شوند و چنین کاری را کرده‌اند. شبکه سی.ان.بی.سی گزارش داد که یک حساب کاربری محبوب در توییتر به نام انانیمس اعلام کرد، این گروه سایبری فعال در سایه در حال جنگیدن در "جنگ سایبری" علیه روسیه است. این حساب که بیش از ۷.۹ میلیون دنبال‌کننده در سطح جهانی دارد - تقریباً هشت برابر تعداد کل نیروهای ارتش روسیه (انانیمس ۵۰۰,۰۰۰ دنبال‌کننده جدید از زمان حمله روسیه به اوکراین جذب کرد) - مسئولیت غیرفعال کردن وب سایت‌های برجسته دولتی، خبری و شرکت‌های وابسته به روسیه و افشای اطلاعات نهادهای روسیه مانند Roskomnadzor، آژانس فدرال مسئول سانسور رسانه‌های روسی، را بر عهده گرفته است.

این چنین بازیگران و امکانات غیردولتی فوق‌العاده قدرتمند و دارای ابعاد جهانی در زمان جنگ جهانی اول یا دوم وجود نداشتند.

اما همانطور که افراد بیشتری می‌توانند بر روند این جنگ تأثیر بگذارند، همچنین می‌توانند بیشتر تحت تأثیر آن هم قرار گیرند. روسیه و اوکراین تامین‌کنندگان کلیدی گندم و کود زنجیره‌های تامین کشاورزی تغذیه‌کننده فعلی جهان که در این جنگ مختل شده، هستند. جنگ بین این دو کشور حوزه اروپا، باعث افزایش قیمت غذا برای مصری‌ها، برزیلی‌ها، هندی‌ها و آفریقایی‌ها شده است.

و از آنجایی که روسیه یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز طبیعی، نفت خام و سوخت دیزل مورد استفاده تراکتورهای کشاورزان جهان است، تحریم‌ها علیه زیرساخت‌های انرژی روسیه صادرات این کشور را محدود کرده و باعث افزایش قیمت بنزین از مینیاپولیس آمریکا تا مکزیک و بمبئی هند شده و همینطور کشاورزان مناطقی بسیار دورتر اعم از آرژانتین را مجبور به جیره‌بندی استفاده از تراکتورهای دیزلی یا کاهش مصرف کودهای غنی از سوخت‌های فسیلی کرده و به این ترتیب صادرات محصولات کشاورزی آرژانتین را به خطر می‌اندازد و هر چه بیشتر به روند افزایش قیمت جهانی غذا دامن می‌زند.

این جنگ یک جنبه غیرمنتظره دیگر به لحاظ جهانی‌سازی امور مالی دارد که واقعاً باید به آن توجه داشته باشید؛ پوتین بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار در قالب طلا، اوراق قرضه دولتی خارجی و ارز خارجی با درآمد حاصل از کل صادرات انرژی و مواد معدنی روسیه پس‌انداز کرده بود تا اگر غرب او را تحریم کرد، یک منبع حمایتی داشته باشد. اما ظاهرا پوتین فراموش کرد که دولت او در دنیای به هم متصل امروزی، طبق روال معمول، بیشتر آن را در بانک‌های کشورهای غربی و چین سپرده‌گذاری کرده است.

بر اساس گزارش مرکز ژئواکونومیک شورای آتلانتیک، شش کشور اصلی محل ذخیره دارایی‌های ارز خارجی بانک مرکزی روسیه عبارتند از چین با سهم ۱۷.۷ درصد؛ فرانسه با سهم ۱۵.۶ درصد؛ ژاپن با سهم ۱۲.۸ درصد؛ آلمان با سهم ۱۲.۲ درصد؛ آمریکا با سهم ۸.۵ درصد و انگلیس با سهم ۵.۸ درصد.

هر یک از این کشورها، به جز چین، اکنون آن ذخایر روسیه را که در اختیار دارند مسدود کرده‌اند و بنا بر اعلام این واحد ردیاب شورای آتلانتیک، حدود ۳۳۰ میلیارد دلار برای پوتین غیرقابل دسترسی شده است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۴:۳۷

حالا حساب کتاب کنید که ایران در طول40سال تحریم و محاصره اقتصادی از زمان جیمی کارتر تا جوبایدن چه هنری را در دفع تحریمهای مستقیم و غیرمستقیم خرج کرده که حتی سناتورهای آمریکائی اذعان دارند که تحریمهای حداکثری آمریکا علیه ایران شکست خورده.........

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۵:۴۳

هنر خالی کردن سفره های مردم و افزایش بی کاری جوانان

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۷:۳۶

به معنی کامل کلمه ایران باید تا به حال دجار فروپاشی می شد. مثل شوروی و آلمان -و کلی ابرقدرت دیگه که در طول زمان داغون شدند- این اتفاق که نیفتاده از لطف خدا هست فقط‌. هر مشکلی هم ایران داشته باشه نمی تونه بدتر و بیشتر بشه و انشالله این جنگ دهن اروپا و آمریکا رو سرویس می کنه و ایران یکم به لطف نقشه های شوم چین و روسیه (نقشه های شوم دارن ولی یه بخش کوچکیش بهمون کمک می کنه و فقط باید حواسمون بهشون باشه که اون موقع که قرارداد ها و نقشه ها سودی برامون نداشتن شرشون رو به خودشون برگردونیم.) سرحال میشه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۸:۰۵

هنر فساد و اختلاس و نابودی ارزش ریال

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۹:۴۶

این ادعا درست یا نادرست چه ربطی با محتوای متن دارد، این لوث کردن یک نظر است و نه نقد و قبول و رد کردن. از کجا و کدام نقطه دنیا نظر مضحک و بی ارتباط با مسئله ارسال می کنی؟

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۹:۵۸

امیدواریم هر چه زودتر شر تحریمهای یکجانبه زورگویان قلدر رفع بشه.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۲۰:۳۶

ایران با نصف دنیا سر شاخ شده و به نصف دنیا باج سبیل و کمک بلاعوض میده. مردم خودش هم روز به روز بدبخت تر و بی پول تر. یک عده 5 درصدی هم 95 درصد پول ها رو در اختیار دارند. کجای این پیروزی واسه ملت ایران هستش. در ضمن واسه هر کامنت چند تا سانديس میدن؟

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۰۶:۱۹

هنررررررررر آسفالت خیابان ها رو ببین چهره قدیمی و توسعه نیافته شهرها تورم 50 درصد بیکاری جوان ها گرونی فروختن و اجاره دادن طولانی کشور

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۰۷:۰۵

ما این هنر رو با گوشت و استخوانمون درک کردیم و چشیدیم

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۰:۵۸

خبرازروزگارجوانان داری ،سفره های خالی، زباله گردی، یاس وناامیدی وووو

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۶:۴۶

لعنت به روح کثیف کمونیست و کپیتالیست و پیروان فاسدشاندر ایرانو همه جای جهان

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۷:۱۲

زنده باد پوتین

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۹:۱۲

جنگ بین روسیه و اوکراین است. این تجهیزات و ادوات نیستند که می جنگند بلکه این سربازانند که می جنگند.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۹:۴۲

آقای ایسنا کامنت دوم هیچ ارتباط معناداری با موضوع متن ندارد، این شیوه لوث کردن مطلب و استهزا منافقین است، مانند عباراتی چون: آره ما خوبیم همه بد هستند/ چه مزخرفاتی/ شما شکم مردم را سیر کنید. نقد متن چه در مقام قبول یا نقد آزادی بیان است، اما عبارات بی رابطه با متن روش لوث کردن تمام نظرات موافق و مخالف است.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۲۲:۰۷

بسمه تعالی روسیه با تمامی دنیای غرب جنگید و گوشمالی حسابی به آمریکا و ناتو داد .

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۱۷:۳۴

بسمه تعالی شما یک کمونیست شرق زده و شرق گرا هستید و دارید از تجاوز و جنایات روسیه در اوکراین حمایت می کنید و من جنگ و جنایت رو در همه جای دنیا از جمله؛ فلسطین،افغانستان،عراق،یمن،میانمار،ارمنستان،اوکراین و خیلی از کشور های آفریقایی را محکوم میکنم.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۶ ۲۱:۴۴

اقای توماس فریدمن جنگ اکراین و روسیه دنیا را علی رغم میل امریکا شدیدا متحول خواهد کرد. یا روسیه بکلی نابود میشود که بعید است. دنیا تکنولوژی لازم ندارد موبایل لازم ندارد. دنیا تشنه ارامش و تاریخ است. چیزی که برای امریکا مثل مرگ موش میماند. دنیا نیازی به (ارباب موذی) ای بنام امریکا ندارد.