• شنبه / ۲۴ دی ۱۴۰۱ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1401102416147
  • خبرنگار : 71415

سوئد: به دار آویختن آدمک عروسکی اردوغان، خرابکاری در مسیر عضویت در ناتوست

سوئد: به دار آویختن آدمک عروسکی اردوغان، خرابکاری در مسیر عضویت در ناتوست

نخست وزیر سوئد به تظاهرات اخیر معترضان کُرد در مرکز شهر استکهلم که همراه با آویزان کردن عروسکی به شکل رجب طیب اردوغان از یک تیر چراغ برق در این شهر بود، حمله کرده و آن را "خرابکاری" علیه نامزدی کشورش برای پیوستن به ائتلاف ناتو خواند.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این تظاهرات که روز چهارشنبه در مقابل ساختمان شهرداری شهر استکهلم برگزار شد، با واکنش خشمگینانه ترکیه روبرو شد. ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو، پیشتر سد راه درخواست سوئد برای عضویت در این ائتلاف نظامی غربی تا زمانی که دولت استکهلم خواسته‌هایش را برآورده کند، شد.

مصطفی شنتوپ، رئیس پارلمان ترکیه، دیدارش با آندریاس نورلن، رئیس پارلمان سوئد را که قرار بود سه شنبه آینده برگزار شود، لغو کرد. قانونگذاران ترکیه باید نامزدی سوئد برای عضو شدن در ناتو را برای نهایی شدن این عضویت تصویب کنند.

ترکیه موافقت خود با این نامزدی را مشروط به اقدام سوئد در سرکوب شبه‌نظامیان کرد ساکن تبعید و دیگر گروه‌ها که از نظر آنکارا تهدیدی برای امنیت ملی ترکیه هستند، کرده است. وزارت خارجه ترکیه روز پنجشنبه سفیر سوئد را در واکنش به تظاهرات کردها در استکهلم احضار کرد.

نخست وزیر سوئد اقدام معترضان در آویزان کردن یک آدمک عروسکی به شکل رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه طی این تظاهرات را محکوم کرد.

او پس از دیدار با اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا به خبرنگاران گفت: "این افراد سعی کردند نظرات خود را در مورد پیوستن سوئد به ناتو با شیوه‌ای منزجرکننده با به نمایش گذاشتن اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در حالتی شبیه به اعدام نشان ‌دهند. این به معنی واقعی کلمه بد است."

این مقام سوئدی بیان داشت درک می کند که چرا ترکیه از این اتفاق خشمگین است و گفت: "اگر چنین اقدامی علیه یک رهبر سوئد صورت می‌گرفت، ما هم همین واکنش را نشان می‌دادیم."

او پیشتر روز جمعه به تلویزیون TV۴ سوئد گفت، اجرای "نمایش اعدام ساختگی یک رهبر خارجی که به صورت دموکراتیک انتخاب شده" در کشوری که سابقه کشته شدن دو سیاستمدار برجسته در آن وجود دارد، یک اتفاق "بسیار جدی" است. اولاف پالمه، نخست وزیر اسبق سوئد در سال ۱۹۸۶ ترور شد و آنا لیند، وزیر خارجه اسبق سوئد هم در سال ۲۰۰۳ طی یک حمله با چاقو کشته شد.

نخست وزیر سوئد خاطر نشان کرد: "من می‌توانم بگویم این کار، یک خرابکاری علیه برنامه عضویت سوئد در ناتو است. انجام چنین کارهایی برای امنیت سوئد خطرناک است."

وی ابراز امیدواری کرد که دیدار روسای پارلمانهای ترکیه و سوئد در آینده نزدیک برگزار شود.

عکس‌های منتشر شده از این تظاهرات در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهند، عروسکی شبیه به اردوغان در جریان این تظاهرات به صورت وارونه از یک تیر چراغ برق آویزان شده است. گروهی که خود را "کمیته سوئدی همبستگی برای روژاوا" (مناطق خودمختار کردنشین در شمال و شرق سوریه) معرفی کرد، مدعی شد که پشت این اقدام اعتراضی بوده است.

مردی که فقط خود را با نام آندریاس معرفی ‌کرد، به روزنامه سوئدی آفتونبلادت گفت، جزو کسانی بوده که این عروسک را "برای برانگیختن واکنش به نمایش گذاشتیم. برای این که نشان دهیم ترکیه دموکراسی نیست. و ما موفق شدیم."

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، این تظاهرات را یک اقدام نژادپرستانه و یک جرم مروج نفرت توصیف کرد. او گفت که سوئد با محکوم کردن ساده این حادثه نمی تواند از مسئولیت آن "شانه خالی" کند.

چاووش اوغلو تاکید کرد: "این اقدام در مرکز شهر (استکهلم)، درست مقابل شهرداری، در مقابل دیدگان همه انجام شد. سوئد از این بابت مسئولیت دارد."

وزیر امور خارجه ترکیه با اشاره به یادداشت تفاهمی که بر اساس آن سوئد و فنلاند متعهد به سرکوب اقدامات گروه‌های شبه‌نظامی شدند گفت: "سوئد و فنلاند در قبال اینکه چه کارهایی می‌توانند انجام دهند متعهد شدند و امضای خود را روی آن گذاشتند. ما چیزی بیشتر یا کمتر از آن نمی خواهیم. می‌خواهیم هر چیزی که بر سر آن توافق شد، محقق شود."

اوایل روز جمعه، چاووش اوغلو گفت که حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) و گروه‌های کرد وابسته به آن در سوریه "در مسیر عضویت سوئد در ناتو مین‌گذاری می‌کنند."

وی در مصاحبه با تلویزیون دولتی تی.آر.تی ترکیه گفت: "این تصمیم به عهده سوئد است که بخواهد این مین ها را پاک کند یا آگاهانه روی آنها قدم بگذارد."

به گزارش تی.آر.تی، دفتر دادستانی کل آنکارا در پی شکایت وکلای اردوغان تحقیقاتی را درباره این حادثه آغاز کرد و بلافاصله درخواست رسمی برای دریافت اطلاعات و شواهد را نزد مقامات سوئدی ارسال کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری خصوصی دی.اچ.ای، روز جمعه در آنکارا حدود ۵۰ نفر از اعضای یک انجمن نمایندگی از خانواده سربازان و نیروهای پلیس کشته شده در درگیری ترکیه با شبه نظامیان کرد، مقابل سفارت سوئد تظاهرات کردند.

توبیاس بیلستروم، وزیر امور خارجه سوئد گفت که این تظاهرات اکنون روندی را که سوئد و ترکیه به عنوان متحد آینده‌اش در ناتو  آغاز کرده تا قدم به قدم برای ایجاد باور به یکدیگر تلاش کنند، پیچیده ساخته و آن را به تاخیر می اندازد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha