• دوشنبه / ۱ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۷:۰۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1401120100676
  • خبرنگار : 71049

«الزواوی»؛ سفیری که صلح را ندید

«الزواوی»؛ سفیری که صلح را ندید

صلاح الزواوی دیپلمات کهنه کار فلسطینی که بیشترین دوران خدمتش به عنوان سفیر در ایران به سر برد، در ۸۶ سالگی در حالی دار فانی را وداع گفت که مساله فلسطین هم‌چنان مهم‌ترین موضوع جهان اسلام است.

به گزارش‌ ایسنا، صلاح الزواوی سفیر پیشین و با سابقه دولت فلسطین در ایران امروز در سن ۸۶ سالگی در بیمارستانی در تهران درگذشت.

وی دومین سفیر فلسطین در ایران پس از هانی الحسن است و از سال ۱۳۶۱ تا ۱۴۰۰ عهده‌دار این سمت بود.

الزواوی از اعضای مؤسس جنبش فتح و سفیر پیشین فلسطین در کشورهای الجزایر، برزیل و کنیا بود. به دلیل حضور طولانی مدت وی در سمت سفیری در ایران، به او لقب مقدم السفرا را داده بودند.

سلام الزواوی دختر صلاح الزواوی بعد از حدود چهل سال جانشین پدر در مسند سفارت شد. سلام در سال ۱۹۳۷ در شهر صفد منطقه الجلیل، به دنیا آمد. پس از سال ۱۹۴۸، خانواده او به سوریه نقل مکان و در شهر حلب اقامت کردند. پس از آن بود که پدر سلام، سمت سفیر سازمان آزادیبخش فلسطین در الجزایر، برزیل و سپس کنیا را به عهده گرفت و به باسابقه‌ترین دیپلمات فلسطینی در سمت خود تبدیل شد. سلام بیش از ۱۸ سال است که در تهران زندگی کرده و به روابط سیاسی و دیپلماتیک دو کشور و آداب و سنن مردم ایران آشنایی کامل دارد.

صلاح زواوی در گفت‌وگویی که در سال ۱۳۹۲ با ایسنا داشت درباره روابط ایران و فلسطین گفته بود: رابطه ما با جمهوری اسلامی ایران بر دو رکن "اسلام" و "فلسطین" بنا شده است. کار من در این سرزمین در چارچوب این دو رکن انجام می‌شود و این مساله را بالاتر از سیاست و سمت خود به عنوان سفیر فلسطین می‌دانم.

«الزواوی»؛ سفیری که صلح را ندید

زواوی معتقد بود: وقتی انقلاب اسلامی ایران پیروز شد اولین شعارش "امروز ایران و فردا فلسطین" بود.

او می‌گفت: امام(ره) می‌فرمود "استقلال ایران بدون آزادی فلسطین کامل نمی‌شود" هم‌چنین ایشان اعلام کردند که "آخرین جمعه از ماه رمضان روز جهانی قدس است" قدسی که اولین قبله‌گاه و سومین حرمین شریفین و محل معراج پیامبر (ص) است.

الزواوی درباره حضورش در ایران در گفت‌وگویی گفته است: در اوایل فوریه ۱۹۸۱ الزواوی همراه شهید ابوعمار به ایران آمدم. برادر ابوعمار مرا به حضرت امام (ره)، رییس جمهور وقت و دیگر رهبران بزرگ انقلاب معرفی کرد. هرگز الطاف امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، فرزند مرحوم ایشان سید احمد خمینی و لطف بی‌نظیر و استثنایی که از سوی رهبر معظم انقلاب آیت‌الله خامنه‌ای از همان روزی که نماینده امام (ره) در شورای عالی دفاع بودند و روزی که رییس‌جمهور شدند و بعد هم به عنوان رهبر معظم انقلاب منصوب شدند را از یاد نخواهم برد، همیشه لطف‌شان شامل حال اینجانب بوده و هست. هم‌چنین هرگز لطفی که از سوی حضرت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام شامل حالم شد را از یاد نمی‌برم.

وی درباره طولانی شدن زمان حضورش به عنوان سفیر در ایران به ایسنا گفته است که "ماندن در این سمت فراتر از سیاست است. من آن وظیفه مقدس‌تر را می‌بینم که همان همکاری با تمامی مخلصان برای اصلاح کردن روابط میان کشورهای عربی و ایران و از بین بردن تمامی دلایل دوری فیمابین برادران در جهان عرب و اسلام است؛ چرا که هر اسلحه‌ای باید تنها به سوی سر دشمن صهیونیستی ما نشانه گرفته شود و هر نبردی خارج از چارچوب آزادسازی فلسطین باشد حتما به زیان هدف مرکزی ما است."

«الزواوی»؛ سفیری که صلح را ندید

مساله فلسطین همواره از موضوعات مهم و در اولویت ایران و سیاست خارجی‌اش بوده است تا جایی که در میانه تمامی تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی این روزها رهبری انقلاب در آخرین سخنان خود در جمع مقامات و سفیران خارجی مقیم تهران یکی از مسائل مهمّ را مساله فلسطین عنوان می‌کنند.

آیت‌الله خامنه‌ای در سخنان روز شنبه هفته جاری خود گفتند: یک ملّت، یک کشور به طور کامل در قبضه‌ انسان‌های وحشی، خبیث، شرور ــ نه انسان‌های عادی ــ قرار گرفته، دنیای اسلام هم نگاه می‌کند، تماشا می‌کند! یعنی واقعاً به ملّت فلسطین در زمین خودشان، در خانه‌ خودشان ــ آنهایی که حالا مانده‌اند و اخراجشان نکرده‌اند ــ روزبه‌روز دارد ظلم می‌شود. جلوی چشم دنیای اسلام هر روز یک گوشه‌ای را خراب می‌کنند، یک شهرک صهیونیستی می‌سازند؛ این‌همه حکومت‌های اسلامی با این ثروتی که در دنیای اسلام هست، با این توانایی‌هایی که در مجموع دنیای اسلام دارد، [دارند] نگاه می‌کنند و این دارد اتّفاق می‌افتد؛ و سال‌های متمادی است که جلوی چشم همه‌ی عالم دارد این‌جور به یک ملّتی ظلم می‌شود. این به خود دنیای اسلام هم ضربه زده؛ یعنی همین که دولت‌های اسلامی و کشورهای اسلامی در مقابل یک چنین تجاوزی ــ که این تجاوز به خودشان هست، تجاوز به امّت اسلامی است ــ سکوت کرده‌اند و در مواردی، به خصوص در این اواخر متأسّفانه با آن همراهی کرده‌اند، این کشورها را هم تضعیف کرده، این وضعیّت را برایشان پیش آورده و دشمن را بر این‌ها مسلّط کرده .

ایشان گفتند، اگر در قضیّه‌ی فلسطین از روز اوّل، دولت‌های اسلامی محکم می‌ایستادند و مقاومت می‌کردند، قطعاً امروز وضعِ منطقه‌ی غرب آسیا، منطقه‌ی ما، وضع دیگری بود؛ امروز ما قدرتمندتر بودیم، متّحدتر بودیم و از جهات گوناگون، امروز وضع‌مان بهتر بود. همان وقت خیرخواهان میگفتند، از جمله علمای بزرگ نجف. علمای بزرگ نجف در این قضیّه‌ی فلسطین و غصب فلسطین و مانند اینها نامه‌ها نوشتند، اظهارات کردند، خطابه‌ها خواندند؛ و بعضی از عناصر دلسوز و کسانی که واقعاً دلسوز بودند. شاعر عرب شعری گفته: لئن أضعتم فلسطیناً فعیشکمُ/طول الحیاة مضاضاتٌ و ءالامُ. راست گفته؛ اگر فلسطین را رها کنید، خودتان در طول زمانه دچار آلام و رنج‌ها و مانند اینها خواهید بود. اگر از روز اوّل ما وارد می‌شدیم [وضع‌مان بهتر بود]. حالا امروز جمهوری اسلامی حرف دل مسلمانان مظلومِ فلسطین را صریح و علنی بیان می‌کند. ما ملاحظه‌ی هیچ‌کس را نمی‌کنیم، حقیقت را با صدای بلند بیان می‌کنیم: از ملّت فلسطین حمایت می‌کنیم، دفاع می‌کنیم، می‌گوییم هم که دفاع می‌کنیم؛ به هر طریقی بتوانیم از ملّت فلسطین دفاع می‌کنیم. همین موجب شده دشمنان متمرکز بشوند و ایران‌هراسی راه بیندازند و آن کسانی که خودشان هم موظّفند که لااقل به اندازه‌ی ما به فلسطین کمک کنند، با آنها هم‌صدا بشوند در مورد ایران‌هراسی.

الزواوی یکی از اولین بنیانگذاران جنبش فتح بوده است. وقتی انقلاب فلسطین مبارزات مسلحانه خود را در تاریخ ۱۹۶۵/۱/۱ شروع کرد او یکی از کسانی بود که در این انقلاب بود. مسئولیت‌های زیادی بر عهده داشت، از جمله این‌که مسئول فلسطینی‌ها در سوریه و عضو دفتر بسیج مردمی جنبش الفتح در این کشور (سوریه) بود و این باعث شد که بتواند به فلسطینی‌هایی که در تمام دنیا هستند، سر بزند و نسبت به اخبارشان آگاه شود.

«الزواوی»؛ سفیری که صلح را ندید

صلاح الزواوی دیپلمات کهنه کار فلسطینی امروز در ۸۶ سالگی و در روزهایی چشم از جهان فروبست که موضوع فلسطین هم‌چنان یکی از مهم‌ترین موضوعات بین‌المللی و مساله اول جهان اسلام است و با وجود همه عهدشکنی‌ها از سوی دیگر کشورهای اسلامی و بعضا همسایگان و دوستان قدیمی فلسطین هنوز آمریکا و اسراییل با حمایت همه جانبه‌ای که از سوی جامعه جهانی دارند نتوانستند این موضوع از سرفصل مسایل دنیا حذف کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha