• پنجشنبه / ۱۱ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۲۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402031107592
  • خبرنگار : 90057

نشست رهبران اروپا در مولداوی زیر ذره‌بین امنیتی ناتو

نشست رهبران اروپا در مولداوی زیر ذره‌بین امنیتی ناتو

گردهمایی رهبران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۲۰ کشور اروپایی دیگر در قلعه‌ای در اعماق مولداوی در فاصله ۲۰ کیلومتری (۱۲ مایلی) از خاک اوکراین، یک چالش امنیتی و سازمانی برای کشوری ۲.۵ میلیون نفری است که بین اوکراین و رومانی عضو ناتو قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، در حالیکه کی‌یف در تدارک یک ضد حمله علیه ارتش روسیه است . بیش از ۴۰ رهبر اروپایی در نشستی در نزدیکی مرزهای اوکراین شرکت می‌کنند تا حمایت خود را از این کشور نشان دهند.

ناتو وظیفه سنگین حفاظت از آسلمان مولداوی و امنیت این نشست را برعهده گرفته است.

 این ائتلاف نظامی در بیانیه‌ای اعلام کرد که هواپیماهای نظارتی سیستم های هشدار و کنترل هوابرد ناتو (آواکس) تا روز جمعه آسمان محل اجلاس را مورد حفاظت دارد.

از زمان حمله روسیه به اوکراین در ۱۵ ماه پیش چندین بار بقایای موشک های جنگ اوکراین در مولداوی پیدا شده است.

اوآنا لانژسکو، سخنگوی ناتو گفت: آواکس‌های ناتو می‌توانند هواپیماها، موشک‌ها و هواپیماهای بدون سرنشین را در صدها کیلومتر دورتر شناسایی کنند، که آنها را به یک قابلیت هشدار اولیه مهم تبدیل می‌کند.

با آماده شدن کی‌یف برای یک حمله متقابل با استفاده از سلاح‌های غربی که اخیراً به دست آورده‌اند، بیشتر تمرکز اجلاس روی اوکراین خواهد بود. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین به این نشست دعوت شده است.

مایا ساندو، رئیس‌جمهور مولداوی گفت: حضور این رهبران در کشور ما پیام روشنی است مبنی بر اینکه مولداوی و همسایه ما اوکراین تنها نیستند.

این دومین اجلاس جامعه سیاسی اروپا (EPC) است، یک پلتفرم به رهبری اتحادیه اروپا که به ابتکار امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در سال ۲۰۲۲ ایجاد شد.

یک مقام بلندپایه اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در بروکسل به خبرنگاران گفت: این اجلاس ۴۷ رهبر ملی را برای گفتگو درباره صلح، امنیت و انرژی گرد هم می آورد.

کوزوو

اتحادیه اروپا همچنین قصد دارد از این اجلاس برای مقابله با تنش‌ها در شمال کوزوو بین اکثریت آلبانیایی قومی حاکم و صرب‌های اقلیت استفاده کند، تنش‌هایی که در روزهای اخیر به خشونت کشیده شده و ناتو را وادار کرده است تا ۷۰۰ نیروی حافظ صلح را در آنجا مستقر کند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که در اسلواکی از آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو خواسته است تا نقش خود را در خنثی کردن بحران ایفا کند و امیدوار است که همان پیام را به الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان در مولداوی برساند.

بورل گفت: ما باید تنش زدایی کنیم، سطح خشونت‌هایی که در آغاز این هفته شاهد بودیم باید فوراً متوقف شود. در غیر این صورت وضعیت می‌تواند بسیار خطرناک شود.

 اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه قرار است در حاشیه این اجلاس با رهبران مولداوی و صربستان دیدار کنند. 

صدها نفر از ساکنان صرب کوزوو روز چهارشنبه در زوجان تجمع اعتراضی برگزار کردند. این شهر که در شمال شرقی کوزوو و در نزدیکی مرز صربستان قرار دارد اخیرا صحنه درگیری میان معترضان با پلیس و نیروهای حافظ صلح ناتو بوده است.  

معترضان خواستار خروج پلیس و مقامات آلبانیایی‌تبار از این منطقه صرب نشین کوزوو هستند. در انتخابات محلی اخیر که توسط بسیاری از صرب‌ها بایکوت شده بود، اکثرا نامزدهای آلبانی‌تبار موفق به کسب مقام‌های دولتی شدند.

افزایش تنش‌ها در کوزوو بر نگرانی‌ها از احتمال شعله‌ور شدن آتش جنگ دیگری در بالکان افزوده است. جنگ پیشین در کوزوو جان بیش از ۱۰ هزار نفر را گرفت، یک میلیون نفر را آواره کرد و به ماموریت صلحبانی طولانی مدت ناتو در منطقه انجامید. 

در حال حاضر ناتو با فرستادن ۷۰۰ نیروی جدید به منطقه شمار سربازان حاضر در کوزوو را به ۳۸۰۰ نفر افزایش داده است. 

مقامات اتحادیه اروپا پیش‌تر در تلاشی برای جلوگیری از تشدید تنش در کوزوو، با آلبین کورتی در حاشیه کنفرانس براتیسلاوا در اسلواکی دیدار کردند.

کورتی در سخنان خود در اسلواکی صراحتا با خواست صرب‌ها مخالفت کرد اما یادآور شد که امکان برگزاری انتخابات آزاد مجدد وجود دارد. 

وی گفت: «تا زمانی که اوباش در مقابل ساختمان‌های شهرداری دست به خشونت می‌زنند، باید از یگان ویژه استفاده کنیم. اگر آن‌ها در اعتراضاتی مسالمت آمیز خواستار برگزاری انتخابات می‌شدند، این موضوع حتما نظر من را جلب می‌کرد و آن را در نظر می‌گرفتم.» 

کورتی همچنین با اشاره به این‌که معترضان نقش حرف «Z» را بر دیوارها می‌کشند مدعی شد که روسیه در ناآرامی‌های اخیر دست دارد. 

حرف «Z» بر روی خودروهای نظامی نیروهای مسلح روسیه در حمله به اوکراین نوشته شده‌است تا نیروهای ضربت خود را از دیگران تشخیص دهند. این حرف در تبلیغات مسکو و توسط غیرنظامیان روسی به عنوان نشانه‌ای از پشتیبانی از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین استفاده شده‌است.

در این اجلاس همچنین طیفی از موضوعات استراتژیک از انرژی گرفته تا امنیت سایبری و مهاجرت بررسی خواهد شد. همچنین فرصتی برای پرداختن به تنش‌های دیگر در اروپا، از جمله بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، که رهبران آن با امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و مقامات اتحادیه اروپا گفتگو خواهند کرد، فراهم می‌کند.

مولداوی، مانند اوکراین، سال گذشته بلافاصله پس از حمله روسیه، درخواست پیوستن به اتحادیه اروپا را داد و کیشینو در نظر دارد از این اجلاس برای نمایش اصلاحات و متقاعد کردن رهبران برای آغاز مذاکرات الحاق در اسرع وقت استفاده کند. مولداوی بیش از هر کشور دیگری سرانه پناهندگان اوکراینی را پذیرفته است، درست زمانی که قیمت مواد غذایی و انرژی در نتیجه درگیری افزایش یافته است. کیشینو دولت روسیه را به تلاش برای بی ثبات کردن این کشور عمدتا رومانیایی زبان از طریق نفوذ بر جنبش جدایی طلب در منطقه ترانسدنستریا که عمدتاً روسی زبان است، متهم کرده است.

از سوی دیگر اسلو میزبان وزیران خارجه ناتو با محوریت تلاش برای کاهش اختلافات بر سر درخواست عضویت اوکراین است.

در حاشیه نشست اسلو در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه، وزرای خارجه نیز قرار است در مورد جستجوی رئیس جدید ناتو صحبت کنند . استولتنبرگ در ماه سپتامبر از سمت خود کناره گیری می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha