• شنبه / ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۰:۳۷
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1402032717171
  • خبرنگار : 71516

تبادل پیام‌های تنش آمیز میان طرف‌های درگیر در سوریه قبل از نشست آستانه

تبادل پیام‌های تنش آمیز میان طرف‌های درگیر در سوریه قبل از نشست آستانه

درحالی که ترکیه به تشدید حملات خود به پایگاه‌های نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) ادامه می‌دهد، آمریکا نیز تحرکات خود را برای تقویت پایگاه‌هایش افزایش داده و تجهیزات جدیدی را وارد این پایگاه‌ها کرده است. نیروهای روسی بعد از تحرکات آمریکا سورتی‌های پرواز را در طول نوار مرزی با ترکیه در شمال افزایش داده‌اند. همچنین جبهه ادلب شاهد درگیری‌ها و تنش‌هایی است. این جبهه مهم‌ترین گره در مسیر عادی سازی روابط میان دمشق و آنکارا است. به نظر می‌رسد تلاش‌های تهران و مسکو برای تشکیل مجدد نقشه درگیری و پیشبرد روند عادی سازی از طریق روند آستانه آسان نخواهد بود.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه الاخبار لبنان، در زمانی تمام نگاه‌ها متوجه ادلب است که قرار است در را به روی همکاری اقتصادی باز کند که منافع دوجانبه‌ای را برای آنکارا و دمشق محقق کند. نیروهای ترکیه عملیات هدف قرار دادن پایگاه‌های نیروهای سوریه دموکراتیک(قسد) در حومه شمال شرقی حلب و مشخصا تل رفعت و منبج را افزایش داده‌اند. این عملیات ارتباط پرونده این دو منطقه به ادلب را به یاد می‌آورد. براساس توافق‌های قبلی روسیه و ترکیه، آنکارا بارها به حل پرونده ادلب و بازگشایی مسیر بین‌المللی بین حلب و لاذقیه در ازای تعهدات روسیه برای دور کردن کردها از مناطق تماس متعهد شده است؛ اما عمل نکردن آنکارا به تعهدات خود و مخالفت قسد با خروج از منبج و تل رفعت که ارتش سوریه در نزدیکی آن مستقر شده است مانع اجرای این توافق شده است.

تشدید تنش از سوی ترکیه چه از طریق پهپادها و چه از طریق حملات توپخانه‌ای صورت گرفته است. اولین این تحرکات بستن گذرگاه‌های قاچاق بین پایگاه‌های نیروهای قسد و پایگاه‌های تحت سیطره این گروه‌ها در شمال سوریه از جمله گذرگاه الحمران، گذرگاه نفت سوریه است که نیروهای قسد آن را به مناطق تحت نفوذ این گروه‌ها و گروه تحریرالشام در ادلب قاچاق می‌کنند. همچنین گذرگاه مرزی جرابلس با ترکیه بسته شد درحالی که نیروهای قسد تقویت پایگاه‌هایشان و اجرای دستورات امنیتی فوری را برای ممانعت از تحرکات آشکار آغاز کرده‌اند.

به گفته منابع میدانی کرد این دستورات شامل مخفی شدن و تحرک شبانه در مسیرهای امن است. این طرح از حدود دو سال پیش ایجاد شده و نیروهای قسد برای مقابله با تنش‌های ترکیه آن را اجرا می‌کنند. به رغم تشدید تنش‌ها توسط ترکیه اما گروه‌های مورد حمایت این کشور هیچ گونه دستورات جدیدی را برای آمادگی برای هرگونه جنگی دریافت نکرده‌اند و این نشان دهنده ادامه روش آنکارا درباره عملیات هوایی از طریق پهپادها و حملات توپخانه‌ای بدون حمله زمینی است که در سایه مخالفت روسیه و آمریکا با این اقدام هزینه بردار خواهد بود.

در این راستا وزارت دفاع ترکیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که در حملات نیروهای ترکیه به مقرهای نیروهای قسد در مناطق تل رفعت و منبج ۶۷ تن از این نیروها کشته شدند. این وزارتخانه اعلام کرد که این اقدام در واکنش به هدف قرار دادن پایگاه‌های ترکیه در شمال سوریه بوده است. در مقابل اداره خودمختار کردهای سوریه بیانیه‌ای را شبیه بیانیه‌های قبلی که در زمان عملیات ترکیه صادر می‌کرد، منتشر کرد؛ اما این بار تنش را به توافق‌های مسکو و تهران برای تلاش در جهت عادی سازی روابط میان دمشق و آنکارا ربط داده و اعلام کردند که در صورت صحت این اخبار این مساله خطر بزرگی است که همگان را در مقابل احتمالات جدید و بسیار بدی در سوریه و منطقه قرار می‌دهد.

به نظر می‌رسد که تحرکات هوایی روسیه برای رصد کردن فعالیت آمریکا که مسکو هدف آن را کارشکنی و ضربه زدن به هرگونه ثبات در سوریه می‌داند موجب نگرانی آمریکا شده است. در این راستا فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد که گروه ۹۴ هوایی که شامل جنگنده‌هایی از نوع F۲۲ Raptor تحت فرماندهی مرکزی آمریکا است را به تقویت برتری هوایی آمریکا در منطقه اختصاص داده است. این اقدام تنش‌آمیز جدید آمریکا بعد از اقدامات قبلی از جمله انتقال تجهیزات سنگین و سامانه‌های موشکی از جمله هیمارس به شمال سوریه صورت می‌گیرد که آن را در اطراف پایگاه‌های نفتی سوریه مستقر کرده است. این در حالی است که آمریکا در قبال حملات مکرر ترکیه سکوت اختیار کرده و برای تقویت پایگاه‌های تحت سیطره خود تلاش می‌کند. از جمله این پایگاه‌ها مناطق نفتی در شمال شرق سوریه است. آمریکا رزمایشی در نزدیکی میدان گازی کونیکو و در منطقه التنف برگزار کرده است. این تحرکات نشان می‌دهد که واشنگتن افزایش فشارهای میدانی بر حضور نظامی و غیر قانونی این کشور در سوریه را پیش بینی می‌کند. به ویژه اینکه مخالفت با حضور آمریکا یکی از مهم‌ترین بندهای توافق میان سوریه، ترکیه، ایران و روسیه است.

در حالی که هیچ گونه اطلاعات دقیقی در خصوص نقشه راه میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه و فرستاده ویژه ریاست جمهوری روسیه در امور خاورمیانه و آفریقا درباره عادی سازی روابط میان آنکارا و دمشق منتشر نشده است، قرار است در نشست معاونان وزارت خارجه در حاشیه نشست آستانه در قزاقستان که چهارشنبه برگزار می‌شود، این مساله مطرح شود. کردهای مورد حمایت آمریکا و گروه‌های مورد حمایت ترکیه مهم‌ترین محور مذاکرات سوریه و ترکیه هستند. از یک سو دمشق خواهان خروج نیروهای ترکیه از سوریه و قطع حمایت مالی و حمایت از این گروه‌هاست، در حالی که مسکو و تهران برای پیشبرد همکاری تلاش می‌کنند تا از طریق کنترل دولت سوریه بر مرزها، این دو پرونده پایان یابد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha