كارلوس آندرس پرز، رئيس جمهور سابق ونزوئلا درگذشت
كارلوس آندرس پرز، رييسجمهور سابق ونزوئلا در 88 سالگي در ميامي درگذشت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، آندرس پرز در زمان تصدياش به دليل اقتصاد نفت محور كشورش از محبوبيت بسياري برخوردار بود اما بعدها با شورشها، ركود شديد اقتصادي و استيضاح مواجه شد.
ماريا فرانسيا پرز، دختر كارلوس آندرس پرز روز شنبه اعلام كرد، پدرش در بيمارستاني در منطقه ميامي در گذشت.
دختر پرز در گفتوگوي تلفني با خبرگزاري آسوشيتدپرس اعلام كرد كه به دليل بروز مشكل تنفسي پدرش را به بيمارستان منتقل كردند كه در آنجا در گذشت. يكي از كانالهاي تلويزيوني ونزوئلا به نقل از دختر پرز گفته بود كه كارلوس پرز دچار حمله قلبي شده است اما وي اين گفته را تكذيب كرد.
پرز، در سالهاي پاياني عمرش، هوگو چاوز ، رئيس جمهور فعلي ونزوئلا را شديدا مخالف با تشكيلات سياسي اين كشور توصيف كرد.
در سال 1992 پرز از دو كودتاي نافرجام جان سالم بدر برد كه اولي از سوي چاوز رهبري شده بود. در آن زمان چاوز جوان سرهنگ دوم ارتش بود.
در سالهاي اخير پرز در ميامي زندگي ميكرد. دولت ونزوئلا درخواست بازگشت پرز را به كشورش كرده بود تا براي سركوب خونين شورشهاي 1989 وي را محاكمه كند. پرز كه از سال 79-1974 و 93-1989 رييس جمهور ونزوئلا بود، اين تخلفات را رد كرده بود.
پرز در اولين دوره رياست جمهورياش به دليل ملي كردن صنعت نفت كشورش و تسويه حساب با شركتهاي خارجي نفتي مورد تقدير قرار گرفت.
پس از آن وي در دوران شكوفايي كشور، سرمايه گذاريهايي را انجام داد كه كشورش را قادر ساخت خطوط مترو بسازد، بودجه لازم براي برنامههاي اجتماعي جديد فراهم نمايد و در زمينههايي چون فولاد و برق، شركتهاي دولتي تاسيس كند. پرز يكي از برجستهترين رهبران سياسي آمريكاي لاتين بود.
پس از يك دوره ركود اقتصادي، مردم ونزوئلا بار ديگر وي را در انتخابات رياست جمهوري 1988 انتخاب كردند، اما هنگاميكه با افزايش قيمت بنزين يارانهاي، برنامه اقتصادي صرفه جويانهاي را در پيش گرفت، محبوبيت او به شدت كاهش يافت.
خشم قشر تهيدست در شورشهاي 1989 شدت يافت. در جريان ناآرامي كه به "كارا كاسو" شهرت يافت، بيش از 300 نفر كشته شدند. برخي از فعالان آمار كشته شدگان را بسيار بيشتر اعلام كردند.
در سال 2010 ديوان عالي ونزوئلا راه را براي دولت چاوز باز كرد تا درخواست استرداد پرز را از آمريكا به كشورش براي محاكمه مطرح كند.
دادستانهاي پرونده، پرز را به صدور دستور براي سركوب شديد ناآراميها متهم كردند، در حالي كه بسياري از فعالان ميگويند شمار زيادي از افراد از سوي نيروهاي امنيتي به صورت بيهدف مورد شليك گلوله قرر گرفتند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات