• چهارشنبه / ۱ خرداد ۱۳۹۸ / ۱۰:۳۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98030100149
  • منبع : پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی

از سوی مرکز اقیانوس‌شناسی خلیج فارس بوشهر؛

نتایج تحقیقات میدانی وقوع سیلاب‌های بوشهر اعلام شد

نتایج تحقیقات میدانی وقوع سیلاب‌های بوشهر اعلام شد

رئیس مرکز اقیانوس‌شناسی خلیج‌فارس بوشهر از نتایج تحقیقات میدانی وقوع سیلاب‌ها در محدوده­ مصبی رودخانه مند و اروندرود در فروردین ۹۸ خبر داد.

به گزارش ایسنا، مریم قائمی با اعلام این خبر اظهار کرد: در یک ایستگاه نزدیک دهانه مصب اروند، تغییرات ساعت به ساعت شوری سطحی و شوری نزدیک بستر (توسط دستگاه CTD) و همچنین تغییرات کشندی عمق ایستگاه اندازه‌گیری به مدت ۱۴ ساعت در زمان حضور سیلاب اندازه‌گیری شد. نتایج نشان‌دهنده چیره شدن اثر سیلاب بر تغییرات کشندی شوری است. سیلاب موجب شد که آب سطحی همواره در مدت ۱۴ ساعت، حتی در زمان مد، شیرین باشد. همچنین، شوری آب نزدیک بستر فقط در زمان‌های نزدیک به نقطه مد (High Water) کمی تحت اثر شوری خلیج فارس قرار گرفت و تا حدود ۲۳ بالا آمد. در بقیه زمان‌ها، به دلیل حضور سیلاب، از سطح تا بستر آب کاملاً شیرین بود.

قائمی افزود: نتایج بررسی‌های انجام شده در ایستگاه بالادست مصب رودخانه مند (استان بوشهر) نیز نشان داد شوری در زمان سیلاب منطقه‌ای نسبت به شرایط بدون سیلاب بیش از ۸ واحد کاهش و همزمان تراز آب ۴۰ سانتیمتر افزایش داشته است.

وی با بیان اینکه مواد مغذی و میزان آن از حیاتی‌ترین فاکتورهای زیستی در بوم سامانههای آبی هستند که در این پایش مورد مطالعه قرار گرفت، اظهار کرد: مواد مغذی به‌ویژه نیتروژن و فسفر پارامترهای مهم کیفی آب در مصب‌ها هستند، زیرا آنها دارای اثرات مستقیم یا غیرمستقیم بر رشد گیاهان، غلظت اکسیژن محلول، شفافیت آب و نرخ رسوب‌گذاری هستند. افزایش مواد مغذی در اکوسیستم‌های ساحلی باعث تغییرات قابل توجه اکولوژیکی می‌شود و تنوع زیستی در مصب‌ها و خلیج‌ها کاهش می‌یابد. افزایش بیش از حد مواد مغذی می‌تواند منجر به یوتریفیکاسیون و شکوفایی جلبکی مضر شود.

رئیس مرکز اقیانوس‌شناسی خلیج فارس بوشهر نتایج اندازه‌گیری مواد مغذی محلول (نیترات، نیتریت، آمونیوم و فسفات) را نشان از افزایش قابل توجه کلیه مواد مغذی پس از سیلاب نسبت به اندازه‌گیری‌های قبلی تفسیر کرد و گفت: افزایش غلظت نیترات به میزان ۶/۵ برابر پس از وقوع سیلاب منطقه‌ای نسبت به شرایط قبل از سیلاب (بهمن ماه ۹۷)، غلظت نیتریت به میزان ۲/۸ برابر، آمونیوم به میزان ۱۷ برابر و فسفات ۱۵ برابر، گویای اثرات سیلاب فروردین ماه ۹۸ روی حوضه مصب رود مند است. این در حالی است که در مطالعه‌ای که در بهمن ماه ۹۲، توسط قائمی (۱۳۹۶) در همین ایستگاه انجام شد، نسبت به اندازه‌گیری که در بهمن ماه ۹۷ (قبل از سیلاب و یعنی در فاصله زمانی ۵ سال) صورت گرفت، غلظت نیترات ۱/۵ برابر افزایش و غلظت نیتریت و فسفات کاهش نشان داده بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha