• سه‌شنبه / ۱۸ تیر ۱۳۹۸ / ۱۲:۲۸
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98041809433
  • خبرنگار : 71516

عربستان به دنبال خروج آبرومندانه از جنگ "ویتنام عربی"

عربستان به دنبال خروج آبرومندانه از جنگ "ویتنام عربی"

آیا جنگ یمن به پایان خود نزدیک شده است؟ جواب احتمالا براساس واقعیت سیاسی و جنگی طی ماه‌های اخیر بله باشد. عربستان به دنبال کسی است که بتواند به کمک آن از جنگ "ویتنام عربی" آبرومندانه خارج شود.

به گزارش ایسنا، روزنامه فرامنطقه‌ای القدس العربی در تحلیلی نوشت: بله این جنگ بعد از اینکه کشورهای شرکت کننده در آن نتوانستند به پیروزی سریع دست یابند به پایان خود نزدیک می‌شود. در رأس این کشورهای شرکت کننده عربستان و آمریکا به عنوان بزرگترین بازندگان سیاسی و نظامی هستند. امارات نیز در رده بعدی شکست‌خوردگان است.

تصمیم جنگ میان عربستان، آمریکا و اسرائیل گرفته شد و هدف از آن کاهش آنچه آنها نفوذ ایران در یمن می‌خوانند، اعلام شد. آنها ایران را به حمایت از حوثی‌ها متهم می‌کنند. همچنین در عین حال دستورکارهای آمریکایی - اسرائیلی تقریباً متفاوتی وجود داشت و آن این بود که این جنگ احتمالاً از حضور هم‌پیمانان ارتش سوریه من جمله ایران در خاک سوریه از طریق هدایت برخی از شبه‌نظامیان شیعه به یمن به جای تجمع‌شان در نزدیکی مرزهای اسرائیل می‌کاهد. اخیراً توجه آمریکا به خلیج فارس افزایش یافته است. چهار سال پس از وقوع جنگ، این نزاع نامتوازن اهداف خود را محقق نکرده است. اکنون آل سعود بعد از اینکه با پیامدهای سخت سیاسی، مالی و نظامی جنگ مواجه شدند دنبال راه فرار از آن هستند. درس‌هایی که از این جنگ گرفته شده این موارد هستند:

- از جمله نقطه‌ عطف‌های مهم نظامی در این جنگ حوادث نوامبر ۲۰۱۷ است زمانی که حوثی‌ها اولین موشک بالستیک را به خاک عربستان شلیک کردند و سامانه پاتریوت آمریکا در رهگیری آن شکست خورد. گزارش نیویورک تایمز طی دسامبر همان سال زنگ خطر را به صدا درآورد: "جنگ یمن با پیامدهای منفی علیه امنیت ملی آمریکا مواجه شد چراکه پاتریوت که یکی از سلاح‌های مهم آمریکاست در رهگیری موشک‌های بالستیک یمن با مشکل مواجه شده است." بعداً عربستان با حمایت کارشناسان آمریکایی برای هر موشک بالستیک شش موشک پاتریوت اختصاص داد و به رغم این مساله برخی از این موشک‌های بالستیک در حمله به اهداف موفق بوده‌اند.

- نقطه عطف دیگر استفاده حوثی‌ها از موشک بالدار در حمله به فرودگاه أبهای عربستان بود که مجدداً زنگ خطر را در عربستان، اسرائیل، آمریکا، انگلیس و فرانسه به صدا درآورد چراکه مشکل درباره موشک‌های هدفمند بسیار دقیق است نه فقط موشک‌های بالستیک معمولی. سؤال این بود که اگر موشک بالدار یمنی با تکنولوژی محدود موفق شود پس موشک‌های واقعی نظیر موشک‌های ایران چگونه خواهند بود؟ این یکی از عواملی است که باعث شده آمریکا و اسرائیل به رغم تهدیدات زیاد برای جنگ از اقدام علیه ایران خودداری کنند.

- از نظر نظامی سلاح آمریکا در معرض شکست واقعی قرار گرفت. اگر سامانه موشکی پاتریوت در رهگیری موشک‌های بالستیک شکست خورده پس در مقابل موشک‌های روسیه و چین چه قدر توان مقابله خواهد داشت. این تحول نظامی همان چیزی است که ترکیه را به امضای قرارداد با روسیه برای خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ به جای پاتریوت آمریکا تشویق می‌کند. این تصمیمی است که بحران واقعی را در ناتو به وجود می‌آورد.

- نکته مهم دیگر این است که عربستان جزو پنج کشور جهان است که از غرب سلاح می‌خرد اما زرادخانه نظامی‌اش در تحقق پیروزی در مقابل یک جنبش مسلح غیرنظامی مثل حوثی‌ها کارایی چندانی نداشته است. این درسی برای بسیاری از کشورهایی است که معتقدند امضای قراردادهای نظامی بزرگ به معنای قدرت نظامی و تحقق پیروزی‌های نظامی است.

- اخبار روزانه موفقیت حوثی‌ها در حمله به فرودگاه‌های أبها و جیزان (جازان) با پهپادها را نقل می‌کنند و احتمالاً حمله پهپادها در آینده به ریاض، ابوظبی و دبی نیز برسد. سامانه‌های دفاعی عربستان در رهگیری این پهپادها شکست خورده‌اند و اوضاع احتمالاً وخیم‌تر می‌شود.

- موضوع دیگر فقط مربوط به شکست نظامی برای عربستان نیست بلکه جنگ و استراتژی آن به پاشنه آشیلی برای خاندان حاکم و در رأس آن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان تبدیل شده است. معادله دشوار برای آل سعود در مقابل شهروندانشان اعمال خشونت زیاد علیه مردم به ویژه مخالفان و ناتوانی کامل در مقابل حوثی‌هاست. انتقال جنگ از عنوان حمایت از "دولت مشروع" یعنی بازگرداندن عبدربه منصورهادی، رئیس‌جمهوری مستعفی یمن به قدرت و بیرون راندن حوثی‌ها به جنگی با عنوان "جنایت‌ها علیه بشریت" عربستان را در موضع بین‌المللی وخیمی قرار داده است. به ویژه بعد از اینکه کشورهای عربی مثل مراکش،‌ قطر و اردن عربستان را رها کردند و اخیراً نیز امارات تمایل به عقب‌نشینی از جنگ نشان داده است. کشورهای غربی نیز در امضای معامله‌ها با ریاض بازنگری کرده‌اند. عربستان طی سال‌های گذشته با میانجیگری‌های سیاسی مخالفت کرد و فکر می‌کرد که با پیروزی بر حوثی‌ها بر ایران پیروز شده و جلوی نفوذ سیاسی شیعیان در شبه جزیره عربستان را می‌گیرد اما تمامی طرح‌های آل سعود در یمن شکست خورد. اکنون که جنگ موجب تحلیل قدرت ریاض شده و آمریکا نمی‌خواهد جنگی علیه ایران انجام دهد دغدغه محمد بن سلمان یافتن راهی برای عقب‌نشینی آبرومندانه از این جنگ است حتی اگر میلیاردها دلار هزینه بردارد. بله جنگ به پایان خود نزدیک شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha