• یکشنبه / ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۰۹:۲۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 99022114634
  • خبرنگار : 71496

نخستین تصمیمات کابینه الکاظمی؛ از آزادی معترضان تا تشکیل کمیته برای مذاکره با آمریکا

نخستین تصمیمات کابینه الکاظمی؛ از آزادی معترضان تا تشکیل کمیته برای مذاکره با آمریکا

نخست وزیر جدید عراق با اشاره به صدور دستوری برای آزادسازی تمامی تظاهرکنندگان بازداشت شده در اعتراضات اخیر، اعلام کرد که کابینه‌اش کمیته‌ای برای تحقیق درباره خشونت‌های شکل گرفته در جریان تظاهرات‌های ضد دولتی و ضد طبقه سیاسی تشکیل داده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر جدید عراق در سخنرانی تلویزیونی پس از تشکیل اولین جلسه کابینه خود اظهار کرد: جلسه اول کابینه را تشکیل دادیم و در آن تصمیماتی اتخاذ کردیم که در راس آنها پرداخت حقوق بازنشستگان بود و ما بر عدم تاخیر در انجام این کار تاکید داریم. همچنین کابینه تصمیم گرفت یک کمیته عالی حقیقت‌یاب برای بررسی اقدامات خشونت‌آمیزی که از اول اکتبر ۲۰۱۹ تا امروز در اعتراض‌های مردمی رخ دادند، تشکیل دهد.

الکاظمی گفت: این کمیته مسئول پیگیری خسارات وارده، محاکمه افراد مسئول خشونت‌ها و پرداخت غرامت به خانواده‌های شهدا و زخمی‌ها است.

نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه به دستگاه‌های امنیتی دستور داده تمامی تظاهرکنندگان بازداشت شده را آزاد کنند، گفت: از شورای عالی قضایی خواستم تمامی کسانی را که به دلیل جرایم کوچک محکوم شده‌اند به استثنای کسانی که در کشتار مردم عراق دست داشته‌اند، آزاد کند.

کابینه الکاظمی در اولین جلسه خود برگزاری انتخابات زودهنگام و اصلاح قانون احزاب را بررسی کرده و تصمیم گرفت برای مقابله با بحران قیمت نفت در عراق وام بگیرد.

این کابینه به ریاست الکاظمی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که از اولویت‌هایش ایجاد شرایط امن و سالم برای برگزاری انتخاباتی شفاف و منصفانه است.

در ادامه این بیانیه آمده است، دولت از پارلمان می‌خواهد رای‌گیری درباره قانون جدید انتخابات انجام داده و نتیجه آن را برای ریاست پارلمان ارسال کند تا پس از انتشار در مطبوعات رسمی وارد مرحله اجرا شود.

کابینه الکاظمی در ادامه بر اصلاح قانون احزاب تاکید کرد به نحوی که این تغییرات به ساماندهی شرایط قانونی فعالیت احزاب بر اساس اصول ملی و دموکراتیک که ضامن کثرت‌گرایی سیاسی و برقراری دموکراسی هستند، منجر شود.

روابط با آمریکا

همچنین الکاظمی از تشکیل تیم بحران برای مذاکره با طرف آمریکایی خبر داد.

وی اعلام کرد، تصمیم گرفتیم یک کمیته بحران از کارشناسان امور خارجه و روابط بین الملل برای انجام مذاکرات با طرف آمریکایی به ویژه در خصوص بازنگری در توافقنامه استراتژیک میان دو کشور به شکلی که وحدت و حاکمیت عراق حفظ شود، تشکیل دهیم.

بازگشت الساعدی

او همچنین از تصمیم خود برای بازگرداندن "عبدالوهاب الساعدی" و انتصاب او به عنوان رئیس دستگاه مبارزه با تروریسم خبر داد.

سپتامبر گذشته، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی عراق تصمیم گرفت تا عبدالوهاب الساعدی را از منصب خود به عنوان فرمانده نیروهای سازمان مبارزه با تروریسم برکنار کند.

الساعدی در گفت‌وگویی مطبوعاتی با بیان آنکه عبدالمهدی به صورت تلفنی این تصمیم را به وی ابلاغ کرده و دلایل آن را اعلام نکرده است، این تصمیم را "توهین و بازخواست" تلقی کرد.

وی بعدها درخواست برای پذیرش سمت وزارت دفاع را رد کرد و گفت: پیشنهاد رئیس پارلمان برای برعهده گرفتن وزارت دفاع را رد کردم. شرایط فعلی کشور نیازمند حضور در میدان برای مبارزه با داعش است.

انتخابات و احزاب سیاسی

علاوه بر این، نخست وزیر عراق در حکمی دستور تشکیل یک کمیته جهت هماهنگی با طرف‌های مربوطه برای کنار زدن موانع موجود در راه برگزاری یک انتخابات زود هنگام شفاف و عادلانه را صادر کرد.

پارلمان عراق سال ۲۰۱۵ "قانون احزاب" را تصویب کرد اما درخواست‌هایی برای اجرای برخی اصلاحات در آن جنجال‌آفرین شد که از جمله آنها حضور نمایندگان زن در احزاب، حضور جوانان، مساله حمایت مالی و تبلیغ تفکرات افراطی و مقابله با ارتباط برخی احزاب با خارج کشور بودند.

اقتصاد عراق

در ادامه این بیانیه آمده است، کابینه الکاظمی با پیش‌نویس قانون دریافت وام داخلی و خارجی برای تامین کسری بودجه ناشی از کاهش قیمت نفت و تحویل آن به پارلمان جهت تصویب موافقت کرد.

در پی بحران شیوع ویروس کرونا، قیمت نفت تا حدود ۵۰ درصد کاهش یافت و این امر عراق را که ۹۵ درصد هزینه‌های خود را از درآمدهای نفتی تامین می‌کرد، به دردسر انداخت.

پارلمان عراق روز پنج‌شنبه با اکثریت نمایندگان حاضر به کابینه الکاظمی و ۱۵ وزیرش رای اعتماد داد و پنج وزیر او رای اعتماد نگرفتند و دو کرسی وزارت نفت و امور خارجه خالی ماند.

ادامه اعتراضات

از سوی دیگر یک منبع امنیتی عراق به ارم نیوز گفت، ده‌ها تن از تظاهرکنندگان خشمگین در استان واسط صبح امروز (یکشنبه) تعدادی از دفاتر احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح در این استان را آتش زدند.

این منبع گفت: خواسته‌های این تظاهرکنندگان تسریع در تصویب قانون انتخابات، تعیین تاریخی برای برگزاری انتخابات زودهنگام، محاکمه عاملان کشتار تظاهرکنندگان و برکناری استانداران بودند.

منبع یاد شده افزود: نیروهای امنیتی همراه با تیم‌های دفاع مدنی برای خاموش کردن آتش و دور کردن تظاهرکنندگان به سمت این دفاتر رفتند، تا این لحظه هیچ زخمی در میان تظاهرکنندگان و یا نیروهای امنیتی گزارش نشده است.

همچنین گزارش شده از آخرین ساعات روز شنبه اغتشاشاتی در استان‌های کربلا، بصره، واسط، بابل و برخی نقاط دیگر عراق به وقوع پیوست که تا این لحظه ادامه دارد.
گفته می‌شود که آشوبگران به وضع موجود و سیستم سیاسی کشور معترض هستند.

منابع محلی از به آتش کشیده شدن نمایندگی سازمان بدر در شهر کوت و منزل یکی از نمایندگان حزب "الصادقون" وابسته به عصائب اهل الحق خبر دادند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha