به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، در پی بالا رفتن تنش در دریای مدیترانه شرقی با تصمیم ترکیه برای بررسی سوختهای فسیلی در مناطق مورد مناقشه، فرانسه، ضمن اینکه خواستار"گفتگوی صلح آمیز" بین ترکیه، کشورهای همسایه و شرکای ناتو شده است، خود را برای تقویت حظور نظامی در این منطقه آماده می کند.
کاخ الیزه در اطلاعیه ای اعلام کرد: به منظور درک بهتر این منطقه از دریای مدیترانه و وجود اراده برای احترام گذاشتن به قوانین بین المللی، رئیس جمهوری با همکاری شرکای اروپایی از جمله یونان، تصمیم به تقویت حظور نظامی فرانسه در دریای مدیترانه شرقی در روزهای آینده گرفته است".
وزارت دفاع فرانسه امروز (پنجشنبه) در بیانیه ای اعلام کرد که این کشور ۲ فروند جنگنده رافال و کشتی جنگی لافایت خود را به مدیترانه شرقی اعزام می کند.
ماکرون در گفتگو با کایریاکس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان با یادآوری اهمییت حل و فصل اختلافات فعلی از طریق گفتگو، بر لزوم مشاوره بیشتر بین یونان و ترکیه تاکید و از ابتکار میانجیگری آلمان استقبال کرد.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه در بیانیهای نوشته است که رئیس جمهوری فرانسه در این تماس از اکتشافات «یک جانبه» توسط ترکیه ابراز نگرانی کرده است. در این بیانیه آمده است که اکتشافات «باید متوقف شود» تا گفتگوهای مسالمت آمیز بین این دو کشور همسایه و عضو ناتو انجام شود.
تنشها در آبهای شرق مدیترانه از چند روز پیش و در پی حضور یک کشتی اکتشافی ترکیهای افزایش یافته است. این کشتی اکتشافی را چند کشتی جنگی همراهی میکنند که موجب اعتراض یونان شده است.
ماکرون همچنین از تصمیم کشورش برای تقویت موقت حضور نظامی در شرق مدیترانه طی روزهای آینده و در همکاری با شرکای اتحادیه اروپا خبر داد.
ترکیه و یونان بر سر ذخایر گاز طبیعی در آبهای شرق مدیترانه اختلاف دارند و تلاشهای قبرس برای اکتشاف و بهرهبرداری از ذخایر گاز در این منطقه با اعتراض ترکیه مواجه شده است.
ترکیه میگوید که طولانیترین خط ساحلی در شرق مدیترانه را دارد اما به دلیل پراکندگی جزایر یونان و نزدیکی آنها به سواحل ترکیه، در باریکههای آبی بسیار محدودی محاصره شده است.
وزیر دفاع ترکیه بطور خاص از جزیره یونانی کاستلوریزو نام برده است که با ساحل جنوبی ترکیه ۲ کیلومتر فاصله دارد در حالی که فاصله این جزیره تا سرزمین اصلی یونان ۵۷۰ کیلومتر است. آکار این مسئله را باعث استیصال ترکیه اعلام کرده و افزوده است: «تقاضای یونان برای ۴۰ هزار کیلومتر مربع حوزه دریایی به دلیل داشتن جزیره ۱۰ کیلومتر مربعی میس (کاستلوریزو) با هیچ منطقی قابل توافق نیست.»
خلوصی آکار با اشاره به اینکه کشورش از «حقوق، روابط و منافع» خود در آبهای ساحلی دفاع میکند، افزود: «باید دانست که دریاهای ما، میهن آبی ما هستند. هر قطرهاش ارزشمند است.»
ادعای یونان در مورد آبهای اطراف جزیره کاستلوریزو بر مبنای کنوانسیون دریایی سازمان ملل متحد است که از سوی بسیاری از کشورها تایید شده است اما ترکیه آن را به رسمیت نمی شناسد.
از سوی دیگر وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز جمعه به درخواست یونان این موضوع را در یک کنفرانس اضطراری به بحث و گفتگو خواهند گذاشت. وزیر خارجه یونان روز جمعه با همتای آمریکاییاش در وین نیز دیدار میکند تا موضوع اختلافات با ترکیه را به بحث بگذارند.
انتهای پیام
نظرات