• چهارشنبه / ۳۰ مهر ۱۳۹۹ / ۱۴:۲۶
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 99073022483
  • خبرنگار : 71452

مقاومت، محور گفتگوهای روز دوم همایش ملی طریق جاوید

مقاومت، محور گفتگوهای روز دوم همایش ملی طریق جاوید

در دومین روز از همایش ملی (نهمین دوره اردوی فرهنگی- آموزشی) طریق جاوید با محوریت «انقلاب اسلامی و مقاومت؛ بیداری مستضعفان جهان»، پژوهشگران حوزه و دانشگاه، در خصوص ابعاد مختلف مقاومت به بحث و تبادل نظر پرداختند.

به گزارش ایسنا، سید محمد هاشمی تروجنی، در دومین روز از همایش ملی (نهمین دوره اردوی فرهنگی- آموزشی) طریق جاوید با محوریت «انقلاب اسلامی و مقاومت؛ بیداری مستضعفان جهان» گفت: زمانی که تفکر، تحول یا انقلابی شکل گرفته و آغاز می‌شود، منتج به نتایجی می‌شود که اگر در حفظ و حراست از نتایج به‌دست آمده تلاش نکنیم، بعد از مدتی این نتایج از بین خواهند رفت.

وی افزود: مقاومت یک اصطلاح قرآنی و دینی است و ریشه آن را باید در قرآن و احادیث پیامبر (ص) و ائمه اطهار (س) جستجو کرد. قرآن در آیات مختلف ما را به مقاومت در برابر کفر و شرک فراخوانده است و انقلاب اسلامی نیز تمامی آزادی‌خواهان جهان را به مقاومت در برابر استکبار و استعمار و ستمگران دعوت می‌کند و نباید اجازه دهیم تا استکبار، سلطه و هژمونی خود را بر ما تحمیل کند.

رییس مرکز فرهنگی دانشجویی امام، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد: مقاومت از مفاهیم بسیار مهمی است و موجودیت و بقای هر چیز، وابسته به مقاومت است. مقاومت می‌تواند علاوه بر هویت‌بخشی به یک حرکت و جریان، ماندگاری آن را نیز تثبیت کند. برای تثبیت شدن در جامعه، مقاومت باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

هاشمی تروجنی افزود: دشمنان نمی‌خواهند که انقلاب اسلامی تبدیل به الگویی برای هیچ جامعه و کشوری باشد. باید هوشیاری خود را در این زمینه حفظ کرده و هرکس به فراخور ظرفیت خود، بخشی از استحکام‌بخشی مقاومت را برعهده بگیرد.

زنده‌ایم تا مقاومت کنیم

شیخ شعیب بولی، رئیس شورای اسلامی اهل بیت آفریقای جنوبی در بخش دیگری از همایش ملی طریق جاوید به موضوع استعمار و مقاومت اشاره کرد و گفت: همچنان با مشکل اصلی جهل، استکبار، حرص و طمع زیاد از طرف جهان به اصطلاح متمدن روبه‌رو هستیم. استعمارگران جنایتکار، تاریخ را تحریف کرده‌اند. تاریخ به وسیله استعمارگران جنایتگری نوشته شده که همیشه دولت غیرقانونی و خشن را به قربانیان استعمار تحمیل کرده‌اند و این اتفاق در آفریقا بسیار روی داده است.

وی افزود: استعمارگران غربی برای توجیه جنایات‌های خود در کشورهای تحت استعمار، در کتاب‌های تاریخ ادعا کرده‌اند که افراد بومی آفریقا و آمریکای لاتین، غیرمتمدن هستند و برای توجیه جنایت‌های متعدد خود در این کشورها عنوان کرده‌اند که افراد بومی سرزمین‌های استعمارشده باید متمدن شوند؛ اما اکنون به خوبی متوجه می‌شویم که چه کسانی نامتمدن هستند.

شعیب بولی خاطر نشان کرد: یکی از مثال‌های بارز این استعمارگری را می‌توان در تاریخ زیمباوه و اشغالگری این کشور توسط بریتانیا دید. بومیان زیمباوه، مبارزه علیه اشغالگری بریتانیا و نظام آپارتید حاکم بر کشور را آغاز کردند تا خود را از سلطه‌گری استعمار نجات دهند. استعمارگران دریافتند که نمی‌توانند در برابر بومیان مقاومت کنند و وارد مذاکره شدند. استعمارگران خود عامل ایجاد مشکل بوده و بعد به دنبال توافق و حل مشکلی هستند که خود مسبب آن بوده‌اند.

وی افزود: حتی بعد از توافقنامه موسوم به لنکستر هاوس (1979)، استعمارگران دست از سلطه‌گری خود برنداشتند و پس از 20 سال، موگابه (رئیس جمهور وقت) تصمیم به بازپس‌گیری زمین‌های اشغالی از استعمارگران گرفت، اما تحریم‌های غیرقانونی علیه زیمباوه وضع شد تا این کشور به طور کامل نابود شود و این تنها یک نمونه از اشغالگری استعمارگران است.

شعیب بولی به وضعیت فلسطین اشغالی اشاره کرد و گفت: در خصوص سرزمین مقدس فلسطین نیز تفاوتی وجود ندارد. تصور جدیدی توسط رژیم جنایتکار صهیونیستی مطرح شده که فلسطین، سرزمینی است که از دست فلسطینیان خارج شده است. صهیونیست‌ها با کمک انگلیس، آمریکا کارشان را بسیار خوب انجام دادند. امروز با تبلیغات دروغین، کشورهایی علیه فلسطین هستند؛ آل سعود، بحرین، مصر، سودان، امارات، اردن، همگی به اسرائیل پیوسته‌اند و هر روز، تعداد بیشتری از مردان، زنان و کودکان بی‌دفاع فلسطین به خاک خون کشیده می‌شوند.

رئیس شورای اسلامی اهل بیت آفریقای جنوبی تأکید کرد: هرگز نباید هیچ مذاکره‌ای بین ستمدیدگان و ستمگران وجود داشته باشد؛ ستمدیدگان نباید برای حقی که خداوند در اختیار آنها قرار داده، مذاکره کنند. علما و دانشگاهیان باید مسئولیت خود در زمینه پرورش و آموزش توده مردم را به‌درستی انجام دهند و به‌خصوص به مسئله وحدت توجه ویژه‌ای داشته باشند. باید با عموم مردم کشورهای عربی در ارتباط باشیم. مردم عامه این کشورها مانند سردمداران خود نیستند و از فلسطینیان حمایت می‌کنند. ما زنده‌ایم تا مقاومت کنیم و تنها راه موفقیت همین است: مقاومت، مقاومت و مقاومت.
مقاومت باید دارای پیش‌زمینه فرهنگی باشد.

دکتر قادری، پژوهشگر و استاد دانشگاه نیز در سخنانی به موضوع مقاومت و نقش امام (ره) در انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: امام (ره) در زمان حضور در پاریس، بیش از 116 ملاقات با افراد و شخصیت‌های مختلف داشتند که در 3 جلد کتاب منتشر شده است. امام در این دیدارها، صحبت‌هایی با دنیا داشتند که آن را پشتوانه حرکت و قیام مردم ایران قرار دادند.
 
این پژوهشگر و استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: زمانی که از مقاومت صحبت می‌کنیم، باید بدانیم که قرار است در برابر چه چیزی (اندیشه، جریان یا روش) مقاومت کنیم؟ باید بدانیم با چه توان و نیرویی این مقاومت صورت می‌گیرد و اگر بدون ملاحظه و بدون در نظر گرفتن این موارد اقدام کنیم، موفق نخواهیم بود.  

قادری گفت: زمانی که از مقاومت در جنگ تحمیلی و در برابر عراق صحبت می‌کنیم، موضوع دفاع از میهن و ناموس در فرهنگ ما نفوذ کرده بود. پیش‌زمینه فرهنگی دفاع، باعث پیروزی در جنگ تحمیلی شد. اگر نتوانیم بحث مقاومت را در ساختار سیاسی، اجتماعی و روانشناسی جامعه نهادینه کنیم، حالت شعاری پیدا کرده و نتیجه نمی‌دهد. امام (ره) بسیار مراقب بودند اگر چیزی قرار است به شعار تبدیل شود، پشتوانه نیز داشته باشد.

وی افزود: یکی از پایه‌های اصلی اندیشه امام (ره)، جمهوریت بود. ایشان معتقد بودند اگر کسی در سرنوشت سیاسی خود مشارکت نداشته باشد، بخشی از شخصیت بالقوه خود را به فعلیت نرسانده است. اسلامیت نیز یکی دیگر از پایه‌های اندیشه امام (ره) بود.

مبانی تئوریک مقاومت باید به‌درستی تببین شود

حجت الاسلام و المسلمین دکتر یحیی جهانگیری، استاد حوزه و دانشگاه نیز بحث مطالعات الهیات و مقاومت به مثابه الهیات مضاف را مطرح کرد و گفت: مقاومت یک جریان است، یعنی اتفاق عملیاتی است که داری پیرو است. مقاومت امروزه جریانی است که عده‌ای دغدغه آن را داشته و دنبال می‌کنند. مقاومت ظرفیت بسط دارد، یعنی این توان را دارد که از جریان به گفتمان تبدیل شود. مقاومت اگر می‌خواهد گامی به جلو برداشته و به گفتمان تبدیل شود، حتماً باید مبانی تئوریک مقاومت به درستی تبیین و حل شود.

حجت الاسلام والمسلمین جهانگیری، افزود: مقاومت از حیث کارکردی نیز در حال بسط یافتن است. مقاومت دیگر تنها به عرصه نظامی خلاصه نمی‌شود و شاهد مقاومت در عرصه‌های علمی، اقتصادی و فرهنگی هستیم.

استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: منشأ مقاومت، الهیات بوده است. مقاومت زاییده اندیشه اسلامی، شیعی و امام خمینی (ره) بوده است، اما امروزه حوزه قلمرو آن بسط یافته و حتی فراتر از اندیشه‌های اسلام، تشیع و امام (ره) رفته و حتی می‌توانیم بگوئیم فرادینی شده است.

وی تأکید کرد: امروزه به الهیات مقاومت نیاز داریم؛ اگر فقط دغدغه‌های الهیاتی داشته باشیم، نمی‌توانیم این جریان را به یک گفتمان تبدیل کنیم. در این شرایط، مقاومت توان فرابخشی بودن پیدا نخواهد کرد. مقاومت باید مباحث تئوریک خود را تبیین و حل کند. الهیات با زندگی مردم گره خورده است و دیگر فقط دغدغه اسلام، شیعیان و پیروان امام (ره) نبوده و درحال تبدیل شدن به دغدغه همه بشر است.  

حجت الاسلام و المسلمین جهانگیری افزود: مقاومت اگر فقط گستره قلمروی، پسوندی و جغرافیایی داشته باشد و نتواند مبانی تئوریک خود را به‌درستی تبیین کند، دچار ابهام خواهد شد و می‌تواند خود را نابود کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha